Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισχυρότερη η οικονομία της Κίνας από την Ιαπωνία – Συρρίκνωση του ΑΕΠ της Ιαπωνίας κατά 1,1%.

Ισχυρότερη η οικονομία της Κίνας από την Ιαπωνία – Συρρίκνωση του ΑΕΠ της Ιαπωνίας κατά 1,1%.
Ο τομέας των εξαγωγών και η εγχώρια ζήτηση κατρακύλησαν στην Ιαπωνία, όπως παρουσίασαν τα στοιχεία της Ιαπωνικής κυβέρνησης σήμερα. Η οικονομία της Κίνας παρουσιάζεται, επίσημα πια, ως πιο δυνατή και φαίνεται να έχει ξεπεράσει τον ασιατικό γείτονά της.

Όπως και αναμενόταν, τα ετήσια στοιχεία θέλουν την Ιαπωνία να έχει πέσει στην παγκόσμια κατάταξη, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση μεταξύ των μεγαλύτερων παγκόσμιων εθνικών οικονομιών. Η Κίνα έρχεται δεύτερη, ενώ οι ΗΠΑ κατέχουν σταθερά την πρώτη θέση.
Αναφορικά με τις δύο γειτονικές χώρες της Ασίας, η οικονομία της Κίνας είχε ήδη ξεπεράσει την Ιαπωνία σε τριμηνιαία βάση.
Το ΑΕΠ της Ιαπωνίας για το 2010 ήταν 5.474 τρισ. δολ., ποσό που είναι κάτων από τα 5.879 τρισ. δολ. που η Κίνα παρουσίασε τον περασμένο μήνα. Αλλά, το πραγματικό ΑΕΠ της Ιαπωνίας επεκτάθηκε κατά 3.9% για το 2010, παρά τη συστολή του τέταρτου τριμήνου.
Ενώ αναμενόταν μείωση του ΑΕΠ κατά 2.4% το τρίμηνο Οκτώβριος-Δεκέμβριος, σύμφωνα  με τους οικονομολόγους, έπεσε κατά 1,1%. Η ιαπωνική κυβέρνηση πιστεύει πως κέρδισε τις προβλέψεις και θέτει μεγαλύτερους στόχους για το 2011. Ο Υπουργός Οικονομίας Kaoru Yosano, αναφέρει παραμένει κάποια αδυναμία, αλλά η οικονομία της Ιαπωνίας αναμένεται να επανέλθει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης