Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Όχι» στη δυνατότητα χρεοκοπίας για τις πολιτείες της Αμερικής, ψηφίζουν οι νομοθέτες

«Όχι» στη δυνατότητα χρεοκοπίας για τις πολιτείες της Αμερικής, ψηφίζουν οι νομοθέτες
Την αντίθεση τους απέναντι στην ιδέα αναζήτησης μέσων προστασίας στις ΗΠΑ ώστε να καταπραϋνθεί η υποχρηματοδότηση των συντάξεων και να παρακαμφθούν τα εμπόδια, εκφράζουν οι νομοθέτες των Ηνωμένων Πολιτειών.
«Ενώ η χρεοκοπία για τις ΗΠΑ φαντάζει ελκυστική εναλλακτική απέναντι στη διάσωση κάθε πολιτείας, υπάρχουν, ωστόσο, πολιτικές και συνταγματικής φύσεως ανησυχίες για αυτή την προσέγγιση, σχολιάζει ο Lamar Smith, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Δικαστικών.
Οι ΗΠΑ παλεύουν χρόνια με το έλλειμμα, που συσχετίζεται με την ύφεση, ενώ η δημοσιονομική κρίση προβοκάρει το συνταξιοδοτικό. Ο συνδυασμός αυτός αποβαίνει ανησυχητικός για τις πιο «αφυδατωμένες» πολιτείες… τη στιγμή που το βλέμμα τους μένει στραμμένο στις πιθανότητες επιλογής ανάμεσα στις περικοπές υπηρεσιών, στην αύξηση της φορολογίας , στην αθέτηση των υποχρεώσεων ή στην επιδίωξη… «ομοσπονδιακής» διάσωσης.
Παράλληλα, οι Ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες ξεσκεπάζουν τις προθέσεις τους περί δημιουργία νομοθεσίας που θα «επιτρέπει» στις εκάστοτε πολιτείες να οδηγούνται στη χρεοκοπία. Ωστόσο, ο Smith εκφράζει τις αμφιβολίες του για το αν το Κογκρέσο έχει το συνταγματικό δικαίωμα να επιτρέψει κάτι τέτοιο… «Η δυνατότητα επιλογής της χρεοκοπίας θα ωθήσει τις πολιτείες στο να δανείζονται πιο πολλά», προσθέτει ο ίδιος. Από την άλλη, ο Matt Fabian, υπεύθυνος στο Municipal Market Advisors, σχολιάζει ότι «η επιλογή της χρεοκοπίας ως δυνατότητα θα διαταράξει περαιτέρω την εύθραυστη αγορά, καθώς οι επενδυτές θα πρέπει να επανεκτιμήσουν τον κίνδυνο».
Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι πολιτείες της Αμερικής κατά μέσο όρο χρησιμοποιούν 8% ετήσιας προβολής, ώστε να υπολογίσουν τις μελλοντικές συνταξιοδοτικές υποχρεώσεις τους. Παράλληλα, τους επιτρέπεται να παρουσιάζουν στο μέσο όρο τους κέρδη και ζημίες επί σειρά ετών μέσω μιας διαδικασίας γνωστής ως εξομάλυνσης.


Μίνα Κωστοπούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης