Τελευταία Νέα
Διεθνή

Λάθος ώρα… για επενδύσεις στα ομόλογα; Ή μήπως όχι;

Λάθος ώρα… για επενδύσεις στα ομόλογα; Ή μήπως όχι;
Την ώρα που οι μετοχές επιμένουν να κινούνται ανοδικά, οι πληθωριστικές πιέσεις κρύβονται… στη γωνία και τις ανησυχίες για το κυβερνητικό χρέος να βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος περισσότερο από ποτέ, η τρέχουσα συγκυρία μοιάζει άκρως αποτρεπτική για επενδύσεις σε ομόλογα. Ωστόσο, υπάρχει μια μερίδα αναλυτών που βλέπει σημαντικές ευκαιρίες και αξία στο μέτωπο της αγοράς ομολόγων.
Η αύξηση των επιτοκίων σε γενικές γραμμές αποτελεί μια αρνητική εξέλιξη για την αγορά των ομολόγων, ωστόσο οι αυξήσεις των αποδόσεων στα τρέχοντα επίπεδα αποτελεί ενδιαφέρουσα επιλογή, σύμφωνα με τις θέσεις μερίδας αναλυτών που επικαλείται το CNBC.
«Όταν κάποιες μετοχές δεν προτιμώνται, κάποιες άλλες, στον αντίποδα, παρουσιάζουν ιδιαίτερο επενδυτικό ενδιαφέρον. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και στην αγορά ομολόγων”, δηλώνει ο Jim Sarni, της Payden & Rygel στο Λ. Άντζελες.
Περισσότερο ελκυστικά μεταξύ των ομολόγων φαίνεται να είναι τα εταιρικά ομόλογα και δη εκείνα με υψηλές αποδόσεις. «Το ρίσκο είναι περιορισμένο» συμπληρώνει ο Matt Toms, της ING Investment Management στη Νέα Υόρκη.
Τα δάνεια των τραπεζών εμφανίζουν επίσης ιδιαίτερο επενδυτικό ενδιαφέρον, συναινούν επίσης οι επενδυτές.
«Το σημαντικότερο είναι οι επενδυτές να είναι εκλεκτικοί. Η αμερικανική οικονομία συνεχίζει να ανακάμπτει, οι πιθανότητες ύφεσης τύπου double-dip μειώνονται», επισημαίνει ο Joe Portera, του Hartford Strategic Income Fund. Για εκείνον, τις καλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες παρουσιάζουν οι τράπεζες, ο κλάδος της ενέργειας και οι αυτοκινητοβιομηχανίες, καθώς και οι αναδυόμενες οικονομίες – ιδιαίτερα ο μεταλλουργικός τους κλάδος.
«Το 2011, ίσως και το 2012, αναμένεται να κινηθούμε σε ένα περιβάλλον όπου ποι αποδόσεις θα διαδραματίσουν κυρίαρχο ρόλο. Εάν αναλύσουμε τη σχέση μεταξύ των τιμών των ομολόγων και του ύψους των αποδόσεων, τότε θα έρθουμε σε επαφή με σημαντικά οφέλη», προσθέτει ο Sarni.
Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν μερικές βασικές προϋποθέσεις, οι οποίες μπορεί να καταστήσουν τα ομόλογα μια επικερδή – και όχι επικίνδυνη – επενδυτική επιλογή:
- Προτεραιότητα η απόδοση και όχι η αύξηση των κεφαλαίων
- Επιλογή ομολόγων μεγαλύτερης διάρκειας, αλλά προστατευμένων έναντι της μεταβλητότητας
- Επιλογή ομολόγων που δεν σχετίζονται στενά με κρατικό χρέος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης