Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fed, εταιρικά και μάκρο επικράτησαν στη Wall

tags :
Fed, εταιρικά και μάκρο επικράτησαν στη Wall
Θετικά πρόσημα κυριάρχησαν στη Wall, εν μέσω πληθώρας ενθαρρυντικών νέων. Η μέρα ήταν πλούσια σε ενθαρρυντικά εταιρικά αποτελέσματα και των ως επί το πλείστον ικανοποιητικά μακροοικονομικά στοιχεία. Ώθηση στους αμερικανικούς δείκτες έδωσε και η δημοσίευση των πρακτικών της συνεδρίασης του προηγούμενου μήνα της νομισματικής επιτροπής της Fed, τα οποία ανέδειξαν την αισιοδοξία για την ανάπτυξη της οικονομίας των ΗΠΑ το 2011.
Συγκεκριμένα, ο Dow Jones, ο βιομηχανικός δείκτης της Wall Street, τερμάτισε στις 12.288 μονάδες (+0,50%), ο Nasdaq, ο τεχνολογικός δείκτης της Νέας Υόρκης, στις 2.826 (+0,76%), ενώ ο S&P 500, ο δείκτης βαρόμετρο των αμερικανικών αγορών, στις 1.336 (+0,62%).
Από τις κυριότερες αμερικανικές τράπεζες, υψηλότερα τερμάτισε η Morgan Stanley (+1,29%), ενώ χαμηλότερα η Citigroup (-0,41%).
Τέλος, το ADR της ΕΤΕ έκλεισε στα 1,98 δολάρια (+0,51%), με υψηλό ημέρας στα 1,99 δολάρια, ενώ χαμηλό στα 1,97 δολάρια.
Στο μεταξύ, με πιο στέρεο βηματισμό κινήθηκε τον πρώτο μήνα του 2011 η αμερικανική οικονομία, σύμφωνα με τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της νομισματικής επιτροπής της Fed (FOMC), που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Αποτέλεσμα, μερικοί από τους αξιωματούχους της κεντρικής αμερικανικής τράπεζας να αναρωτιούνται κατά πόσον η Fed θα μπορούσε να περιορίσει τo πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 600 δις δολαρίων.
Μερικά μέλη της FOMC σχολίασαν ότι τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία, από τα οποία αναδεικνύεται ότι η ανάκαμψη κερδίζει έδαφος, θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην επανεξέταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων. Παράλληλα, αξιωματούχοι της Fed πρόσθεσαν ότι δεν πιστεύουν πως το outlook της αμερικανικής οικονομίας θα αλλάξει με οποιοδήποτε τρόπο, πριν το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων λήξει (στα τέλη Ιουνίου).
H Fed εκτιμά την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας το 2011 στο 3,4-3,9%, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η προηγούμενη εκτίμηση τοποθετούσε την ανάπτυξη του αμερικανικού ΑΕΠ στο 3-3,6%.
Εν τω μεταξύ, η κεντρική αμερικανική τράπεζα εκτιμά την ανεργία στο 8,8-9%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 8,9-9,1%, ενώ σχολιάζει ότι παράλληλα μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης αποπληθωριστικών πιέσεων
Στον μακροοικονομικό τομέα, οι ενάρξεις ανέγερσης κατοικιών στις ΗΠΑ άγγιξαν υψηλό 4 μηνών και διαμορφώθηκαν στις 596.000, σημειώνοντας άλμα 14,6%. Οι εκτιμήσεις ήθελαν άνοδο 0,2%.
Επιπλέον, οι τιμές παραγωγού τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ άγγιξαν υψηλό 2 ετών, ύστερα από άνοδο 0,8%
Τέλος, η βιομηχανική παραγωγή των ΗΠΑ για τον Ιανουάριο κατέγραψε μη αναμενόμενη πτώση 0,1%. Παράλληλα, τα στοιχεία του Δεκεμβρίου αναθεωρήθηκαν και έδειξαν αύξηση της παραγωγής κατά 1,2% αντί για 0,8% που είχε ανακοινωθεί αρχικά.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης