Τελευταία Νέα
Διεθνή

Nτόμινο εξεγέρσεων στη Μέση Ανατολή με επίκεντρο το Μπαχρέιν και οικονομικές επιπτώσεις

Nτόμινο εξεγέρσεων στη Μέση Ανατολή με επίκεντρο το Μπαχρέιν και οικονομικές επιπτώσεις
Οι εντάσεις των τελευταίων ημερών στο Μπαχρέιν δεν θα έχουν επιπτώσεις στην οικονομία του κρατιδίου του Κόλπου δήλωσε ο Abdulrahman Mohammed al-Baker, διευθυντής της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας. Το Μπαχρέιν, o "μικρός" πετρελαιοπαραγωγός, παρατηρεί αυτή την εβδομάδα να αυξάνεται η λαϊκή ανησυχία, που εμπνέεται από τις πρόσφατες εξεγέρσεις στην Αίγυπτο και την Τυνησία.
Το Μπαχρέιν μπορεί να είναι μικροσκοπικό, αλλά τα σχεδόν 10 δισ. δολάρια αμοιβαία κεφάλαια του βασιλείου δείχνουν ότι, η αφθονία πετρελαίου είναι σε κίνδυνο εάν συνεχιστούν οι εντάσεις. Μαζί με τις επιβεβαιώσεις της Κεντρικής Τράπεζας του Μπαχρέιν συμπίπτουν και οι εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικου Ταμείου, που έχει προβλέψει άνοδο της τάξης του 5% στην οικονομία του τόπου το 2011.
Παρόλα αυτά σε λιγότερο από ένα μήνα αφού η Τυνησία γιόρτασε την κατάρρευση του κυβερνήτη της χώρας και λίγες μέρες μετά τις σκηνές χάους στο Κάιρο, είναι σίγουρο ότι ασκείται μία δύναμη ντόμινο ταραχών στις χώρες που αποτελούν τους βασικούς προμηθευτές πετρελαίου στον κόσμο. Είναι, λοιπόν, δυνατόν οι εντάσεις αυτές να έχουν μια περιφερειακή οικονομική επίδραση; Ο λαός παραπονιέται για τις οικονομικές δυσκολίες, την έλλειψη πολιτικών ελευθεριών και τη διάκριση στην εργασία υπέρ της δυναστείας των Σουνιτών ενάντια στην πλειονότητα των Σηιτών πολιτών του Μπαχρέιν.
Αυτές οι βαθειά ριζωμένες αντιλήψεις είναι το ευαίσθητο σημείο για τις περιφερειακές τράπεζες, τις εμπορικές εμπορικές συναλλαγές αλλά και την ισλαμική χρηματοδότηση. Όμως, ως μία δυνατή διαφοροποιημένη οικονομία και μία σχετικά φιλελεύθερη κοινωνία, έχει ισοσταθμίσει τις ανησυχίες και τα ρίσκα των επενδυτών.Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει απώλεια χρημάτων, το χρηματιστήριο κυμαίνεται σχεδόν αμετάβλητα αυτή την εβδομάδα των εξεγέρσεων και τα κεφάλαια που παραμένουν σε σταθερά επίπεδα, υποδηλώνουν ότι περιμένουν ακόμα να δουν πώς ανταποκριθεί η αγορά. Οι αγορές είναι ανοικτές και οι τράπεζες λειτουργούν κανονικά στο Μπαχρέιν.
Το χρέος του Μπαχρέιν, που έχει "σκαρφαλώσει" στα πιο υψηλά επίπεδα από τον Αύγουστο του 2009 και τα 5ετή swaps έχουν ανέβει κατά 13% μέσα σε δύο μόλις μέρες, κάνουν τους επενδυτές νευρικούς οι οποίοι παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις.
Στη Σαουδική Αραβία, ο γενικός δείκτης του χρηματιστηρίου σημείωσε πτώση κατά 1,2% την Τετάρτη. Ο Aqber Naqvi, διαχειριστής κεφαλαίων της Al Masah στο Ντουμπάι, δήλωσε ότι, "Εάν υπάρχει μεγαλύτερος αντίκτυπος από τις διαμαρτυρίες, θα αναγκαστούμε να επέμβουμε" και πρόσθεσε πως είναι πολύ νωρίς ακόμα για να παρθούν αποφάσεις για το μέλλον της οικονομίας της χώρας. Οι αναλυτές, επίσης, εκτιμούν ότι το αραβικό κρατίδιο αντιμετωπίζει τους μέχρι τώρα κινδύνους και δεν έχουν δει ακόμα καμία εκροή.
Η βιομηχανία αποτελεί το 25% του ΑΕΠ του Μπαχρέιν, προκαλώντας τριπλασιασμό στα κέρδη των τραπεζών στο αραβικό κρατίδιο σε σχέση με το 2002 και 2008, αφού ανήλθαν σε 252 δισ. δολάρια. Υπάρχει όμως μείωση κατά 157 δισ. δολάρια από τον Οκτώβριο του 2010.
Αξίζει, επομένως, να σημειωθεί πως είναι εξαιρετικά σημαντική η σταθερότητα της οικονομίας της χώρας σε υψηλά επίπεδα, για τη γειτονική Σαουδική Αραβία, όπου οι βασικές πετρελαιοφόρες περιοχές είναι το σπίτι των καταπιεσμένων και διαμαρτυρόμενων Σηιτών, εώ συγχρόνως το Μπαχρέιν είναι ο οικοδεσπότης μίας από τις μεγαλύτερς ναυτικές μονάδες των ΗΠΑ.
Είναι σίγουρο, πως η Σαουδική Αραβία θα επέμβει για να παρέχει ενίσχυση εάν το Μπαχρέιν γίνει ασταθές. Το Μπαχρέιν είναι μέρος του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC), μια οικονομική/πολιτική ομάδα που περιλαμβάνει επίσης, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Ομάν και Κουβέιτ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης