Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τα 100 δισ. ευρώ φτάνουν τα ελληνικά και ιρλανδικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ – Τι θα συμβεί στο μέλλον;

Τα 100 δισ. ευρώ φτάνουν τα ελληνικά και ιρλανδικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ – Τι θα συμβεί στο μέλλον;
(upd) Τα 70 δισ. ευρώ φθάνουν συνολικά τα κρατικά ομόλογα που έχουν εκδώσει Ελλάδα και Ιρλανδία και αντίστοιχα έχουν καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ως εγγυήσεις για να λάβουν ρευστότητα ως αντάλλαγμα. Η ανακοίνωση της Ελλάδας ότι θα καταθέσει άλλα 30 δισ. ευρώ ως τραπεζικές εγγυήσεις ενδέχεται να αυξήσει το ποσό αυτό στα 100 δισ. ευρώ.
Ο Cathal O' Leary, αναλυτής της NCB Stockbrokers με έδρα το Λονδίνο εκτιμά ότι έχουμε να κάνουμε με μια μικροπολιτική νομισματικής χαλάρωσης εν μέσω της οποίας η ΕΚΤ η οποία κατέχει πλέον ελληνικά και ιρλανδικά ομόλογα δυσθεώρητου ύψους ενδέχεται να αναγκαστεί να τυπώσει χρήμα.
Όλα αυτά εν μέσω της εκπεφρασμένης πρόθεσης των ελληνικών τραπεζών να μειώσουν την εξάρτησή τους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία εκτός των άλλων είναι απρόθυμη να δεχτεί περισσότερα ομόλογα από τις δύο αυτές χώρες. Η ΕΚΤ θα ήθελε να αποφύγει τις πρακτικές της Fed, η οποία λόγω των πολιτικών που εφαρμόζει έχει βρεθεί ως ο μεγαλύτερος δανειστής των ΗΠΑ εκ των... έσω, ξεπερνώντας σε απόλυτους αριθμούς, τον μεγαλύτερο εξωτερικό δανειστή των Ηνωμένων Πολιτειών, δηλαδή την Κίνα.
Η άνοδος στα spreads των αντίστοιχων ελληνικών και ιρλανδικών δεκαετών ομολόγων έρχεται ως λογικό συνεπακόλουθο της πίεσης που ασκείται προς όλες τις πλευρές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης