Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ραγδαία η άνοδος στην τιμή του μπρεντ - Ρεκόρ 30 μηνών - Ανησυχία στη Μέση Ανατολή

Ραγδαία η άνοδος στην τιμή του μπρεντ - Ρεκόρ 30 μηνών - Ανησυχία στη Μέση Ανατολή
Στο υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων δυόμισι ετών βρέθηκε το πετρέλαιο μπρεντ, που έφτασε στα 104,5 δολάρια ανά βαρέλι, προκαλώντας ανησυχία στην Μέση Ανατολή.
Η άνοδος αυτή του ελαφρώς κατεργασμένου πετρελαίου στη διαπραγμάτευσή του στο Λονδίνο, προκαλεί εκ νέου ανησυχίες στους μεγάλους προμηθευτές αργού πετρελαίου της Μέσης Ανατολής, που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, ότι οι αποστολές αργού θα καθυστερήσουν.
Το παράγωγο του μπρεντ αυξήθηκε τουλάχιστον κατά 0,5%, ενώ συνεχίζονται για τρίτη συνεχόμενη μέρα οι εντάσεις στο Μπαχρέιν και οι συγκρούσεις μεταξύ πολιτών και αστυνομίας στην Υεμένη και τη Λιβύη, που αποτελεί τον όγδοο μεγαλύτερο πετρελαιοπαραγωγό σε εξαγωγές αργού πετρελαίου. Οι ανοδικές τιμές επίσης, έχουν υποστηριχθεί την οικονομική επέκταση στις ΗΠΑ, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού.
Ο κίνδυνος στην αγορά πετρελαίου είναι «υψηλός και αυξανόμενος» με την κατάσταση που επικρατεί στον αραβικό κόσμο, τόνισε η JPMorgan σε έκθεσή της. Ενδεικτική είναι η αύξηση κατά 0,8% στο αργό πετρέλαιο, αμέσως μετά την ανακοίνωση του ισραηλινού υπουργού εξωτερικών, Avigdor Lieberman, ότι δύο ιρανικά πολεμικά πλοία θα μπορέσουν να περάσουν από τη διώρυγα του Σουέζ.
«Η γεωγραφική θέση του Μπαχρέιν, δίπλα στη Σαουδική Αραβία είναι το πραγματικό πρόβλημα όταν συμβαίνει κάτι εκεί» είπε ο Anthony Nunan, αναπληρωτής γενικός διευθυντής διαχείρισης κινδύνων της τράπεζας Mitsubishi στο Τόκιο. Ωστόσο, πρόσθεσε, ότι όσο οι αριθμοί στις ΗΠΑ είναι θετικοί, τότε η κατάσταση είναι ενθαρρυντική για τη αγορά αργού πετρελαίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης