Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χάνει έδαφος ο Jens Weidmann στον αγώνα της προεδρίας της ΕΚΤ

Χάνει έδαφος ο Jens Weidmann στον αγώνα της προεδρίας της ΕΚΤ
Εξασθενούν οι πιθανότητες της Γερμανίας, να κερδίσει τον αγώνα για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μετά την επιλογή της γερμανίδας καγκελάριου, Angela Merkel, να διευθύνει την Bundesbank ο κύριος οικονομικός της σύμβουλος.
Η επιλογή του Jens Weidmann ως διάδοχος του Axel Weber στην ηγεσία της γερμανικής ομοσπονδιακής τράπεζας, αφήνει το συμπατριώτη του Juergen Stark στην εκτελεστική επιτροπή των έξι της ΕΚΤ. Σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές συμβάσεις, όλα τα έθνη έχουν μόνο έναν αντιπρόσωπο στην ΕΚΤ. Πριν, λοιπόν, την αιφνιδιαστική παραίτηση του Weber, οι οικονομολόγοι πίστευαν ότι θα έπαιρνε τη θέση του Jean-Claude Trichet και ότι ο Stark θα έπαιρνε τα ηνία της Bundesbank.
Μετά τις εξελίξεις και ενώ η Γερμανία έχει χάσει χρόνο στην αναζήτηση του υποψηφίου, ανοίγει ο δρόμος για τους υποψηφίους από την Ιταλία και την Φινλανδία, εκτιμούν οι οικονομολόγοι της ING Group NV και της Nomura International Plc. Με αυτό τον τρόπο ίσως να αλλάξει και η στάση της Merkel σχετικά με την αναδιαμόρφωση της οικονομικής διακυβέρνησης της ευρωζώνης, καθώς η γερμανική παράδοση ασκεί πάλη κατά του πληθωρισμού υποστηρίζει τα χαμηλά δημοσιονομικά ελλείμματα.
«Είναι απίθανο να δούμε άλλον ένα Γερμανό υποψήφιο» είπε χαρακτηριστικά ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος της Joh Berenberg Gossler & Co. στο Λονδίνο. «Πρόκειται για μία χαμένη ευκαιρία,» και τόνισε πως «ένας Γερμανός θα ήταν καλύτερος να εξηγήσει στους χωρικούς του γιατί οι περιφερειακές χώρες χρειάζονται υποστήριξη».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης