Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συνεδριάζει η G20 στο Παρίσι – Στο επίκεντρο ο πληθωρισμός

Συνεδριάζει η G20 στο Παρίσι – Στο επίκεντρο ο πληθωρισμός
Συνεδριάζει σήμερα η G20 στο Παρίσι και η Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Christine Lagarde δίνει το στίγμα. “Πρέπει να κρατήσουμε τον πληθωρισμό σε σταθερά επίπεδα”, τόνισε.
Ο υψηλότερος από τον αναμενόμενο πληθωρισμός των ΗΠΑ, σε συνδυασμό με την άνοδο των τιμών των προϊόντων στην ευρωζώνη, για την οποία αναγκάστηκε να μιλήσει πρώτη φορά μέσα στους τελευταίους μήνες ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Jean-Claude Trichet, μαζί με το μόνιμο... βραχνά του πληθωρισμού που αντιμετωπίζει η Κίνα, αποτελούν όλα μαζί στοιχεία που καταδεικνύουν την αναγκαιότητα να στραφεί η συζήτηση στα μέτρα που θα πρέπει να παρθούν με στόχο την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.
Ωστόσο, είναι αμφίβολο αν οι ΗΠΑ θα δεχτούν να κάνουν το θέμα του πληθωρισμού, το οποί συστηματικά υποβαθμίζουν, πρώτο θέμα στην ατζέντα της συνόδου ενώ και οι αναδυόμενες χώρες που συμμετέχουν στη G20, όπως η Ινδονησία, έχουν αποδεχτεί τον πληθωρισμό ως πραγματικότητα με πρώτη και καλύτερη την Κίνα που επιδιώκει να τονώνει σταθερά τις εισαγωγές και της και κατ' επέκταση, την προσφορά προϊόντων για να τον αντιμετωπίζει.
Δεν παύει όμως ο πληθωρισμός να αγγίζει και χώρες με υψηλή ποιότητα ζωής όπως η Αυστραλία και ο Καναδάς. Κι αν η Reserve Bank of Australia εμφανίστηκε απρόθυμη να προβεί σε αύξηση βασικών επιτοκίων, η Κεντρική Τράπεζα του Καναδά το έπραξε χωρίς περιστροφές όταν είδε τον πληθωρισμό της χώρας σε υψηλά διετίας, στο 4,4%.
Η άνοδος των τιμών των προϊόντων και των υπηρεσιών θεωρείται συνεπακόλουθο της πορείας προς την παγκόσμια ανάκαμψη και αναζητείται λύση με το μικρότερο δυνατό κόστος για τις εθνικές οικονομίες.

Κώστας Βορίλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης