Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αρχίζει να αποπληρώνει ιρλανδικά τραπεζικά ομόλογα η NAMA

Αρχίζει να αποπληρώνει ιρλανδικά τραπεζικά ομόλογα η NAMA
Καταθετικά διαθέσιμα ύψους 1 δισ. ευρώ αναμένεται να έχει η NAMA, η Εθνική Αρχή Διαχείρισης του ιρλανδικού τραπεζικού συστήματος μετά την αποπληρωμή ομολόγων συνολικού ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ προς τις εγχώριες τράπεζες που έχει υπό την αιγίδα της και μετά την αποπληρωμή κρατικού δανείου ύψους 49 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο συνάφθηκε για λόγους εξισορροπητικούς ως προς το ισοζύγιο της Αρχής και χρησιμοποιήθηκε για στήριξη μέσω σταθερών χρηματιστηριακών τοποθετήσεων στις μετοχές των ιρλανδικών τραπεζών.
Η Anglo Irish Bank θα λάβει για τα ομόλογά της που ωριμάζουν περίπου 100 εκατ. ευρώ και η Allied Irish Banks αντίστοιχα θα λάβει 75 εκατ. ευρώ.
Θα είναι η πρώτη φορά από τη σύστασή της που η NAMA θα προχωρήσει σε αποπληρωμή ομολογιών. Τα 28,575 δισ. ευρώ που έχει εκδώσει η NAMA εκδόθηκαν για να καλύψουν το 95% των 30,2 δισ. ευρώ, του ποσοστού δηλαδή που αναλογεί στις τράπεζες για τα δάνεια ύψους 71,2 δισ. ευρώ μετά το haircut των ομολόγων. To υπόλοιπο 5% αφορά εκδόσεις ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης.
Η NAMA προσπάθησε να ενισχυθεί κεφαλαιακά με αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας που της επιτρέπεται. Άντλησε συνολικά μέσα στο 2010 από ιδιωτικοποιήσεις 2,5 δισ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης