Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δέχτηκε η Αίγυπτος την διέλευση των ιρανικών πλοίων από το Σουέζ - Διαμαρτυρίες στο Μπαχρέιν

Δέχτηκε η Αίγυπτος την διέλευση των ιρανικών πλοίων από το Σουέζ - Διαμαρτυρίες στο Μπαχρέιν

(upd2) Την άδεια της έδωσε τελικά η Αίγυπτος στα δύο ιρανικά πολεμικά πλοία, ώστε να διέλθουν από τη διώρυγα του Σουέζ, σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές. Παράλληλα, ημέρα θρήνου για το Μπαχρέιν η σημερινή, καθώς χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για να εκφράσουν τον θυμό τους ενάντια στις αρχές του κρατιδίου. Οι χθεσινές αναταραχές, που άφησαν τέσσερις ανθρώπους νεκρούς, αφύπνισαν τη λαϊκή οργή που ξεσπά ενάντια στις αρχές του Μπαχρέιν.

Στις προσευχές για τα θύματα της εξέγερσης, οι εντάσεις χαρακτηρίστηκαν ως "σφαγή", αφού οι η κυβέρνηση "έκλεισε την πόρτα" σε οποιονδήποτε διάλογο με τους πολίτες.
Όταν οι πολίτες της Τυνησίας βγήκαν στους δρόμους τον περασμένο Δεκέμβριο, οι αναλυτές προειδοποίησαν για μία πιθανή επίδραση ντόμινο που θα εξαπλωνόταν πέρα από την περιοχή. Οι χώρες της Μεσογείου βρίσκονται σε γενικό αναβρασμό. Μετά την Τυνησία ήρθε η Αίγυπτος, κι έπειτα η Αλγερία, η Λιβύη, η Ιορδανία, η Υεμένη και το Μπαχρέιν. Και κάπου ανάμεσα, περιπλέκονται το Ισραήλ, το Ιράν, το Ιράκ αλλά και η Σαουδική Αραβία.
Κανένας δεν μπορεί να προβλέψει τι ρόλο θα παίξουν οι δυνάμεις που εξαπολύονται στην Τυνησία. Η Λιβύη και η Συρία είναι πιο κατασταλτικές από την Αίγυπτο. Η κατάσταση στην Υεμένη είναι περισσότερο πολύπλοκη, από την προοπτική αποχώρησης από τον Νότο. Οι φόβοι αυξάνονται και για το Ιράν, μετά την αποτυχημένη έγερση το 2009. Ο μονάρχης της Ιορδανίας κυβερνά μια χώρα που είναι κυρίως Παλαιστινιακή. Η Σαουδική Αραβία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις για να επέμβει εάν το Μπαχρέιν γίνει ασταθές. Ακόμη και στο Ιράκ, που είναι πλέον δημοκρατικό και γίνονται εκλογές, το κυβερνόν κόμμα παλεύει ενάντια στην διακοπή της μοναρχίας.
«Ο καταπιεσμένος όταν ξεσηκωθεί είναι ασταμάτητος», μετέδωσε ο ανταποκριτής του CNN στην αρχή των εξεγέρεων στην Αίγυπτο. Με την παραίτηση Μουμπάρακ, οι εντάσεις στην Μέση Ανατολή αναμένονταν να διακοπούν. Μόλις, όμως, 15 μέρες μετά, η εβδομάδα αναταράξεων που πέρασε είχε επίκεντρο το Μπαχρέιν. Σήμερα, και ενώ είναι έντονες οι ανησυχίες για τις εξελίξεις στο μικρό αραβικό κρατίδιο, διαδηλωτές έχουν κατακλύσει την πόλη Βεγγάζη της Λιβύης. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για ανησυχία, αλλά υπάρχει επίσης και μεγάλη ελπίδα.

(1η ενημέρωση 10:19)


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης