Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Σήμα» για νέα μείωση του βασικού επιτοκίου από την ΕΚΤ - Hansson: Τεχνικά έτοιμη και για αρνητικά επιτόκια καταθέσεων

tags :
«Σήμα» για νέα μείωση του βασικού επιτοκίου από την ΕΚΤ - Hansson: Τεχνικά έτοιμη και για αρνητικά επιτόκια καταθέσεων

«Σήμα» για νέα μείωση του βασικού επιτοκίου στέλνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δια στόματος του Ardo Hansson, μέλους του διοικητικού συμβουλίου.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη για περαιτέρω μείωση του βασικού επιτοκίου, αλλά και τεχνικά προετοιμασμένη για αρνητικά επιτόκια καταθέσεων, τόνισε ο αξιωματούχος της ΕΚΤ.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, o Ardo Hansson, οι επιλογές για τη μείωση των επιτοκίων δεν έχουν εξαντληθεί, ενώ υπάρχουν πολλά ακόμη μέτρα που βρίσκονται ακόμη επί τάπητος».
Αναφορικά με το ενδεχόμενο αρνητικών επιτοκίων καταθέσεων, ο αξιωματούχος της ΕΚΤ, τόνισε ότι η κεντρική τράπεζα είναι τεχνικά έτοιμη.

Διασκεδάζουν τις ανησυχίες οι αξιωματούχοι
Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, υπερασπιζόμενοι την απόφαση του εκτελεστικού συμβουλίου να προχωρήσει στη μείωση του βασικού επιτοκίου, στο ιστορικό χαμηλό του 0,25%, στις αρχές Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με τον Benoit Coeure, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, η μείωση των επιτοκίων οφείλεται στον αργό ρυθμό του αποπληθωρισμού και όχι στους κινδύνους που κρύβει για την ευρωζώνη.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η ΕΚΤ ανέλαβε δράση, με στόχο να διατηρήσει ένα επαρκές περιθώριο ασφαλείας γύρω από τον μηδενικό πληθωρισμό».
Την ίδια ώρα, ο κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας και αξιωματούχος της ΕΚΤ, Christian Noyer, στέλνει μήνυμα αισιοδοξίας.
«Οι ευρωπαϊκές χρηματαγορές σταθεροποιούνται και τα επιτόκια επιστρέφουν σε κανονικά επίπεδα, καθώς η αυξάνονται τα σημάδια ανάκαμψης της ευρωζώνης».
Αναφερόμενος στη μείωση των επιτοκίων, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, εφόσον κριθεί απαραίτητο για την άνοδο του πληθωρισμού, κοντά στον στόχο της ΕΚΤ, δηλαδή, λίγο κάτω από το 2%.
Υπενθυμίζεται ότι η μείωση του βασικού επιτοκίου, υπήρξε πάγιο αίτημα της Γαλλίας και της Ιταλίας, ενώ προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Γερμανίας.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης