Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στην τελική ευθεία οι προτάσεις της ΕΚΤ για τη διακράτηση κεφαλαίων έναντι ρίσκου σε κρατικά ομόλογα

tags :
Στην τελική ευθεία οι προτάσεις της ΕΚΤ για τη διακράτηση κεφαλαίων έναντι ρίσκου σε κρατικά ομόλογα

Έμμεση παραδοχή ότι υπάρχει κίνδυνος κρατικών χρεοκοπιών

Την έγκριση του στις προτάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου (European Systemic Risk Board) έδωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η διακράτηση κεφαλαίων έναντι ρίσκου κήρυξης στάσης πληρωμών για ορισμένα κρατικά ομόλογα.
Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέονται, αυτή η έγκριση είναι μια έμμεση παραδοχή ότι υπάρχει κίνδυνος από ορισμένα κρατικά ομόλογα, τα οποία όμως ακόμη δεν έχουν προσδιοριστεί.
Οι προτάσεις του ESRB περιελάμβαναν μεταξύ άλλων την αλλαγή στον τρόπο στάθμισης του ρίσκου των κρατικών ομολόγων, ενώ οι κίνδυνοι στα εν λόγω κρατικά χρεόγραφα θα αντιμετωπίζονταν όπως το εταιρικό χρέος μεσοπρόθεσμα.
Αυτή η πρακτική σημαίνει ότι οι τράπεζες να μπορούν να κατέχουν μόνο ένα ορισμένο ποσό ή να σχηματίζουν κεφαλαιακές προβλέψεις στον ισολογισμό τους.
Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οκτωβρίου 2013, τα κρατικά ομόλογα, ως ποσοστό επί των συνολικών τραπεζικών ενεργητικών της ευρωζώνης, έχουν ανέλθει στο 5,6% από 4,3% στις αρχές του 2012, σε ένα επικίνδυνο σύμπτωμα του φαύλου κύκλου στον οποίο βρίσκονται οι μεσαίες τράπεζες της περιφέρειας
Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ευρώπης έχουν την μεγαλύτερη έκθεση στα κρατικά ομόλογα των χωρών τους, σε σχέση με οποιαδήποτε περίοδο από τότε που ξέσπασε η κρίση στην ευρωζώνη, γεγονός που επαναφέρει τις ανησυχίες ότι η πορεία των εθνικών οικονομιών και των τραπεζών τους, είναι υπερβολικά στενά συνδεδεμένες.
Παρά τις επίσημες δεσμεύσεις των αρχών της ευρωζώνης ότι «θα σπάσουν τον φαύλο κύκλο τράπεζας-κράτους», τα κρατικά ομόλογα αντιστοιχούσαν σε σχεδόν 10% των συνολικών τραπεζικών ενεργητικών της Ιταλίας στα τέλη Αυγούστου. Το μέγεθος ήταν 6,8% αυξημένο σε σχέση με τις αρχές του 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ.

 


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης