Τελευταία Νέα
Διεθνή

"Να σταματήσουν οι αμερικανικές πετρελαϊκές επιχειρήσεις στη Λιβύη" – Δραματικές εξελίξεις στη χώρα

Τη διακοπή των δραστηριοτήτων των πετρελαϊκών και αμερικανικών εν γένει επιχειρήσεων στη Λιβύη ζήτησε ο γερουσιαστής των ΗΠΑ, John Kerry, στον απόηχο των δραματικών και αιματηρών εξελίξεων στη χώρα και γενικά όλη τη Μέση Ανατολή και Αφρική, που βρίσκονται σε επαναστατικό αναβρασμό ενάντια στον ολοκληρωτισμό.
«Μέχρι να σταματήσει η βία κατά των πολιτών, διακόψτε οποιαδήποτε δραστηριότητά σας», προέτρεψε τις εταιρίες ο γερουσιαστής John Kerry μέλος της Επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Γερουσίας, ενώ παράλληλα, πρότεινε στην κυβέρνηση Obama να πραγματοποιήσει σύσκεψη με σκοπό το θέμα της λιβυκής κρίσης, με σκοπό «την εκ νέου επιβολή αμερικανικών κυρώσεων κατά της Τρίπολης, αυτών ακριβώς που ήρε ο τέως πρόεδρος George Bush».
Ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Daniel Poneman, κάλεσε τον ΟΠΕΚ να αυξήσει την παραγωγή του καθώς και το πετρέλαιο και το μπρεντ παρουσιάζουν σημαντική άνοδο. Παράλληλα, η Σαουδική Αραβία, πρώτη παραγωγός πετρελαίου διεθνώς, κατέστησε σαφές ότι μετά τις ταραχές στη Λιβύη, «η ίδια δεν προτίθεται να επιτρέψει μία απότομη άνοδο της τιμής του προϊόντος στις διεθνείς αγορές, αυξάνοντας τουλάχιστον τη δική της παραγωγή αμέσως».
Εν τω μεταξύ, νωρίτερα, ο Λίβυος ηγέτης Muammar Qaddafi εξέφρασε την δυσαρέσκεια του για την παραμόρφωση της εικόνας της Λιβύης στον κόσμο, ενώ παράλληλα τονίζει ότι τον θλίβουν τα πτώματα, οι βομβαρδισμοί και η εικόνα της πρωτεύουσας.
«Καταραμένοι αυτοί που υποδαυλίζουν τις ταραχές», έσπευσε να αναφωνήσει ο Λίβυος ηγέτης, ο οποίος εμφανίστηκε για να αποδείξει ότι βρίσκεται στην  Τρίπολη και όχι στην Βενεζουέλα. «Δεν θα αφήσω τη χώρα μου και θα πεθάνω σαν μάρτυρας στο τέλος», δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ προσέθεσε ότι «είμαι ηγέτης της επανάστασης και όχι πρόεδρος για να παραιτηθώ». Στο διάγγελμά του που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση ο Καντάφι αυτοχαρακτηρίστηκε «βεδουίνος πολεμιστής» που χάρισε δόξα στο λαό του, ενώ υπογράμμισε ότι «εμείς οι Λίβυοι αντισταθήκαμε στις Ηνωμένες Πολιτείας και στη Βρετανία στο παρελθόν και δεν θα παραδοθούμε».
Παράλληλα, ο Gregory Copley, πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Στρατηγικών Σπουδών, σχολίασε ότι «η κατάσταση στη Λιβύη έχει ξεφύγει και δεν υπάρχει γυρισμός – ο Qaddafi θα φύγει». «Πόλεμος, αίμα και βιαιοπραγίες θα κυριαρχήσουν στη χώρα, αλλά όχι για πολύ ακόμα», προσέθεσε ο ίδιος.
Εν τω μεταξύ, ιρανικά πλοία διήλθαν τη διώρυγα του Σουέζ και πέρασαν στη Μεσόγειο, σύμφωνα με δηλώσεις των Αρχών της Διώρυγας, ενώ το Ισραήλ δηλώνει έτοιμο να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε πρόκληση από τα ιρανικά αυτά πλοία.
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το πρωί η Fitch Ratings υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Λιβύης στην κλίμακα BBB από BBB+ και προειδοποίησε για περαιτέρω υποβάθμιση σε περίπτωση που δεν βρεθεί πολιτική λύση στην κρίση.
Η Fitch τόνισε ότι η υποβάθμιση αντικατοπτρίζει την εκρηκτική εικόνα που επικρατεί στη χώρα. Κι αυτό γιατί η πλούσια σε πετρέλαιο χώρα της Λιβύης δεν έχει δημόσιο χρέος.
Στο μεταξύ, η Standard & Poor's υποβάθμισε τη μεσοπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα του Μπαχρέιν κατά μία βαθμίδα σε Α-/Α-2. Το πολιτικό ρίσκο, σύμφωνα με το διεθνή οίκο αξιολόγησης, είναι αυξημένο στη χώρα ενόψει εκτεταμένων διαδηλώσεων και παρά την προσπάθεια καταστολής τους, η οποία, ούτως ή άλλως, δυναμιτίζει περισσότερο το κλίμα.
H Standard & Poor's υποβάθμισε επίσης τα κεφάλαια κρατικού πλούτου της χώρας καθώς και τα αποθεματικά της Κεντρικής Τράπεζας του Μπαχρέιν.
Μετά τις εκροές ρεκόρ από τις αναδυόμενες αγορές που καταγράφηκαν τις εβδομάδες των εξεγέρσεων στην Αίγυπτο οι διεθνείς επενδυτές εγκαταλείπουν τις κεφαλαιαγορές και στην υπόλοιπη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, υπό τη σκιά των νέων εξεγέρσεων στη Λιβύη, το Μπαχρέιν, την Υεμένη, το Ιράν και το Μαρόκο. Ο δείκτης GCC των χρηματιστηρίων της Μέσης Ανατολής έχασε περισσότερο από 6% με τις πωλήσεις να παίρνουν διαστάσεις πανικού, ιδιαίτερα μετά την ανακοίνωση Καντάφι πως δε σκοπεύει να αποχωρήσει από τη χώρα.
(πρώτη ενημέρωση 09:11π.μ.)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης