Τελευταία Νέα
Διεθνή

Moody's: Η ψήφος των Ισλανδών για την υπόθεση «Icesave» θα κρίνει και την αξιολόγηση της χώρας

tags :
Moody's: Η ψήφος των Ισλανδών για την υπόθεση «Icesave» θα κρίνει και την αξιολόγηση της χώρας
Μηδαμινή χαρακτηρίζει την πιθανότητα ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Μoody’s να μείνει ανεπηρέαστη η αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ισλανδίας, στον απόηχο της έκβασης νέου δημοψηφίσματος σχετικά με την αναθεωρημένη συμφωνία για την αποζημίωση από την υπόθεση «Icesave».
Η αναθεωρημένη συμφωνία αφορά πάνω από 5 δις δολάρια τα οποία η Ισλανδία χρωστάει στη Βρετανία και τις Κάτω χώρες για αποζημίωση που κατέβαλαν στους αποταμιευτές που έχασαν χρήματα όταν το ιντερνετικό παρακλάδι της ισλανδικής τράπεζας Landsbanki, η Icesave, κατέρρευσε το 2008.
Ο Olafur Ragnar Grimsson, Ισλανδός Πρόεδρος, κάλεσε το λαό να συμμετάσχει σε δημοψήφισμα , αφότου στις 16 Φεβρουαρίου η Βουλή αποφάσισε την έγκριση της συμφωνίας.
«Εφόσον το εκλεκτικό σώμα της Ισλανδίας επιδοκίμασε τη συμφωνία, είναι πιθανό να αναθεωρήσουμε το outlook της αξιολόγησης σε Baa3 της χώρας σε σταθερό από αρνητικό», επεσήμανε σε έκθεσή της η Moody’s, ωστόσο προσέθεσε ότι «εάν η συμφωνία απορριφθεί είναι πιθανό να υποβαθμίσουμε την αξιολόγηση της Ισλανδίας σε Ba1 ή και χαμηλότερα, δεδομένου του αρνητικού αντίκτυπου που θα ακολουθήσει την ομαλοποίηση των δημοσιονομικών της χώρας.
Η νέα συμφωνία Icesave προβλέπει τη σταδιακή αποπληρωμή της Ισλανδίας προς τη Βρετανία με επιτόκιο της τάξεως του 3,3%. Προηγούμενη συμφωνία προέβλεπε επιτόκιο 5,5%, που απορρίφθηκε σε δημοψήφισμα του Μαρτίου 2010.
Η Moody’s προσέθεσε ότι αναμένεται ενεργή πολιτική καμπάνια στο όνομα της νέας συμφωνίας, αντίθετα με τον περσυνό Μάρτιο.
Σε αντίθεση με την περίοδο πριν από το τελευταίο δημοψήφισμα, μια επαναδιαπραγμάτευση της αναθεωρημένης συμφωνίας «δεν εμπίπτει στις επιλογές» αν η συμφωνία απορριφθεί αυτή τη φορά, η Moody’s είπε. Σε περίπτωση αρνητικής ψήφου η «διαμάχη Icesave» θα πρέπει να επιλυθεί στο δικαστήριο «με αβέβαιο χρόνο και δυνητικά υψηλότερες δαπάνες για την ισλανδική κυβέρνηση», πρόσθεσε ο οίκος αξιολόγησης. «Η έλλειψη συμφωνίας για την υπόθεση Icesave αποτέλεσε σημαντικό αρνητικό παράγοντα για την αξιολόγηση της Ισλανδίας έως τώρα επειδή έχει εμποδίσει την πρόοδο προς την εξομάλυνση των διεθνών οικονομικών σχέσεων της χώρας», πρόσθεσε η Moody’s.
Η επίλυση της διαμάχης θα επιτρέψει στην Ισλανδία να ανακτήσει τη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές και θα αποσύρει την τροχοπέδη που εμποδίζει τη χαλάρωση του κεφαλαιακού ελέγχου της χώρας. «Οι περιορισμοί στην πρόσβαση στην εξωτερική χρηματοδότηση είναι ένα εμπόδιο για μια πιο ισχυρή οικονομική ανάκαμψη» τόνισε η Moody's
Η απόρριψη της νέας συμφωνίας «Icesave» είναι πιθανό να οδηγήσει στην αποκοπή της πρόσβασης στα υπόλοιπα 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια σε δάνεια από άλλες σκανδιναβικές χώρες και σε καθυστερήσεις στη στήριξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προς την Ισλανδία, υπογραμμίζει η Moody’s.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης