Τελευταία Νέα
Διεθνή

Trichet: Είμαστε προσηλωμένοι στη σταθερότητα - Weber: Να μειωθούν οι οικονομικές ανισορροπίες

Trichet: Είμαστε προσηλωμένοι στη σταθερότητα - Weber: Να μειωθούν οι οικονομικές ανισορροπίες
(upd2)Στις χώρες με υψηλά ελλείμματα έριξε τον κλήρο ο Axel Weber, μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ως προς το ζήτημα της αποφασιστικής συνεισφοράς για την αντιμετώπιση των εσωτερικών ανισορροπιών στην Ευρωζώνη.
«Οι οικονομικές ανισορροπίες μεταξύ των κρατών μελών πρέπει να μειωθούν, ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω «ζημιά» στην Ευρωζώνη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος, ενώ έδωσε βάση στο ρόλο των χώρων με υποτιμημένα νομίσματα. Συγκεκριμένα, τόνισε πως «χώρες με υποτιμημένα νομίσματα πρέπει να καταστήσουν πιο ευέλικτη την αγορά συναλλάγματος». Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη για νέους κανόνες, που θα συμπεριλαμβάνουν την περίπτωση ιδιωτικών ομολογιούχων και θα προλαμβάνουν μελλοντικές κρίσεις χρέους.
Τέλος, ο Axel Weber υπολογίζει το ρυθμό ανάπτυξης της γερμανική οικονομίας να αυξηθεί κατά 2,5% το 2011, ενώ πρόσθεσε ότι το ευρώ δεν απειλείται».
Εν τω μεταξύ, να αποφύγουν τις μεγάλες αποκλίσεις κάλεσε τις νομισματικές ενώσεις ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Jean Claude Trichet. Ο ίδιος υποστήριξε ότι η ΕΚΤ είναι απολύτως πιστή και προσηλωμένη στην «εντολή» για σταθερές τιμές.
Παράλληλα, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι για όλα τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης η "σωστή κατεύθυνση" είναι πληθωρισμός στο 2% και έκανε νέα έκκληση για έναν "αποτελεσματικό μηχανισμό εποπτείας" στις χώρες της Ευρωζώνης, για την αποτροπή και την διόρθωση κάθε οικονομικής ανωμαλίας. Ο Trichet τόνισε ότι το νέο εποπτικό πλαίσιο θα πρέπει να περιλαμβάνει "μεγαλύτερο βαθμό αυτοματοποιημένων διαδικασιών", ενώ θα πρέπει να εξετάζει κατά κύριο λόγο περιπτώσεις "που παρεμποδίζουν την ομαλή λειτουργία της νομισματικής ένωσης".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης