Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κλίμα εμφυλίου στη Λιβύη - Στα ύψη το πετρέλαιο - Καταδίκη από τη διεθνή κοινότητα

Κλίμα εμφυλίου στη Λιβύη - Στα ύψη το πετρέλαιο - Καταδίκη από τη διεθνή κοινότητα
Σε εμφύλιο πόλεμο εξελίσσεται η λαϊκή εξέγερση που ξέσπασε στη Λιβύη ενάντια στον απολυταρχισμό, με τον λαό να μην υποχωρεί απέναντι στις πιέσεις του Λίβυου μονάρχη -επί 41 συναπτά έτη- Muammar Gaddafi. Με όπλα τον στρατό και την αστυνομία ο Gaddafi απειλεί με θανατική ποινή τους αντικομφορμιστές, ενώ η διεθνής κοινότητα καταδικάζει τον ίδιο και το καθεστώς του.
Η έκρυθμη κατάσταση απειλεί τις αγορές, οι οποίες για συνεχείς συνεδριάσεις βρίσκονται στο «κόκκινο», τη στιγμή που το πετρέλαιο εκτοξεύτηκε στα 100,01 δολάρια…

Στα 220 δολάρια το πετρέλαιο(;)
Πράγματι, τα συμβόλαια Απριλίου για το αργό άγγιξαν τα 100,01 δολάρια το βαρέλι στη χθεσινή διαπραγμάτευσή τους, αγγίζοντας επίπεδα όμοια με εκείνα του Οκτωβρίου του 2008. Την πορεία του «μαύρου χρυσού» (o οποίος τέθηκε υπό καθεστώς force majeure ή αλλιώς ανωτέρας βίας) διαμορφώνουν οι δραματικές εξελίξεις στη Λιβύη, της οποίας τα λιμάνια παραμένουν κλειστά και οι επιχειρηματικές συναλλαγές με αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες έχουν διακοπεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες το πετρέλαιο 97,92 δολάρια το βαρέλι, με άλμα 4,7%. Εν τω μεταξύ, ο διεθνής οίκος Nomura εκφράζει την εκτίμηση ότι οι τιμές του πετρελαίου ενδεχομένως να εκτιναχθούν έως και τα 220 (!) δολάρια το βαρέλι, αν Λιβύη και Αλγερία σταματήσουν την παραγωγή πετρελαίου, στον απόηχο των αιματηρών εξελίξεων σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική.
Οι αναλυτές του οίκου συγκρίνουν την τρέχουσα συγκυρία, έντονης πολιτικής αστάθειας, με τον Πόλεμο του Κόλπου την περίοδο 1990-1991, οπότε και οι τιμές του πετρελαίου είχαν πραγματοποιήσει άλμα 130% σε διάστημα 7 μηνών, καθώς ο ΟΠΕΚ είχε μειώσει την παραγωγή πετρελαίου κατά 1,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
Παράλληλα, οι αγορές «νιώθουν… αδικημένες», καθώς η αύξουσα πορεία του πετρελαίου και οι ανησυχίες που προκύπτουν εξ’ αυτού για την παγκόσμια οικονομία ταράζουν Ευρώπη και ΗΠΑ, οι οποίες κινούνται στον πυρετό του γενικού αναβρασμού και καταγράφουν ισχυρές απώλειες.

Η υποβάθμιση από τη Fitch

Η διεθνής υποβάθμιση της Λιβύης από  τη Fitch Ratings, η οποία στις 21/02 υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Λιβύης στην κλίμακα BBB από BBB+ και προειδοποίησε για περαιτέρω υποβάθμιση σε περίπτωση που δεν βρεθεί πολιτική λύση στην κρίση, αντικατοπτρίζει το δραματικό πολιτικοκοινωνικό σκηνικό και την εκρηκτική εικόνα που επικρατεί στη χώρα.

Η καταδίκη από τον ΟΗΕ, τον Αραβικό Σύνδεσμο και τη διεθνή κοινότητα
Παράλληλα, οι χιλιάδες νεκροί, η διακοπή εμπορικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, και η παγκόσμια έκκληση για διακοπή της βίας οδήγησαν στην καταδίκη της βίαιης απόπειρας καταστολής των διαδηλώσεων από τον ΟΗΕ, αλλά και στην απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου να αναστείλει την ιδιότητα μέλους της Λιβύης.
Μέλη του στρατού, Λίβυοι διπλωμάτες και κρατικοί αξιωματούχοι προσεταιρίζονται τους διαδηλωτές. Μεταξύ αυτών και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της Λιβύης, ο οποίος, ωστόσο, εξαιτίας της επιλογής του έπεσε θύμα απαγωγής από «συμμορίες ενόπλων».  Επιπροσθέτως, την αντίθεσή του απέναντι στη βία εξέφρασε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Herman Van Rompuy. Ίδια άποψη επί του θέματος συμμερίζεται και η Κομισιόν.
«Τα φρικτά εγκλήματα δεν θα πρέπει να μείνουν χωρίς συνέπειες. Καταδικάζω τη βία, την επιθετικότητα και τον εκφοβισμό κατά των διαδηλωτών στη Λιβύη. Κάνω έκκληση για τον άμεσο τερματισμό της βίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Rompuy.
Παράλληλα, η Κομισιόν τόνισε ότι «είναι πιθανό να εξετάσει τη λήψη περαιτέρω περιοριστικών μέτρων κατά της Λιβύης».

Ο επίλογος….
Φαίνεται πως ο Λίβυος μονάρχης δεν παίρνει από λόγια, καθώς αρνείται να παραιτηθεί και υπόσχεται να συντρίψει την επανάσταση, εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια του για την παραμόρφωση της εικόνας της Λιβύης στον κόσμο. Εξάλλου, δύσκολα θα παραιτηθεί από την εξουσία μετά από 41 χρόνια μοναρχίας.
Ο επίλογος φέρεται να αποβεί αιματηρός, καθώς και οι 2 πλευρές -λαός και εξουσία- παλεύουν για τα πάντα ή το τίποτα. Θα είναι ο … εμφύλιος στη Λιβύη μια επανάσταση που θα καταπνιγεί στο αίμα ή θα ακολουθήσει την πορεία της Αιγύπτου;
Και ένα βήμα παραπέρα… Πώς θα εξελιχθεί η πορεία των αγορών μετά από αυτή τη μακρά πάλη του ανατολικού κόσμου;

Μίνα Κωστοπούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης