Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέες προκλήσεις στην Ασία από την αύξηση της τιμής του πετρελαίου

Νέες προκλήσεις στην Ασία από την αύξηση της τιμής του πετρελαίου
Τα 100 δολάρια το βαρέλι αγγίζει η τιμή αργού πετρελαίου, δημιουργώντας νέες προκλήσεις για την οικονομική ανάπτυξη της Ασίας και την μάχη κατά του πληθωρισμού.

Αν και οι ισχυρές οικονομικές στην Ασία καθιστούν την περιοχή πιο «ανεχτική» σε έναν προσωρινό κλονισμό από τα αυξανόμενα ενεργειακά κόστη, μια συνεχής αύξηση στις τιμές του πετρελαίου θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για τις εξαγωγές της περιοχής. Να σταματήσει δηλαδή τους ταχείς ρυθμούς ανάπτυξης και να επηρεαστεί ο πληθωρισμός, λένε οι οικονομολόγοι.
Οι οικονομολόγοι της HSBC σημείωσαν, ότι η άνοδος στην τιμή του αργού επί μία εβδομάδα δεν είναι λόγος για πανικό διότι δεν μπορεί να δημιουργήσει μεγάλες διαφορές στα ενεργειακά κόστη στην Ασία. Σε πολλές ασιατικές περιοχές, οι συμβάσεις παράδοσης πετρελαίου μπορεί να διαρκέσουν πάνω από δύο μήνες, ή και περισσότερους.
Ειδικότερα, είπαν πως, «Αυτό σημαίνει ότι ο αντίκτυπος στον πληθωρισμό θα φανεί κατά τη διάρκεια του β’ τριμήνου και ακόμα και τότε, μόνο εάν έχουν κατευνάσει οι πολιτικές εντάσεις θα επιστρέψει σε κανονικά επίπεδα».
Οι μετοχές στις ασιατικές αγορές μειώθηκαν, λόγω της ανησυχίας που επικρατεί για περαιτέρω αύξηση του πετρελαίου. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε, επίσης, να ανοίξει νέα χάραξη πολιτική στη μάχη ενάντια στον πληθωρισμό, ο οποίος μέχρι τώρα κατά ένα μεγάλο μέρος έχει εστιάσει στις υψηλές τιμές τροφίμων στην Ασία.
Οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες στην Ασία έχουν αυξήσει τα επιτόκια σε μία προσπάθεια μείωσης του πληθωρισμού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης