Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Σαουδική Αραβία επόμενο θύμα της πολιτικής κρίσης;

Η Σαουδική Αραβία επόμενο θύμα της πολιτικής κρίσης;
Συνεχίζεται για κόμη μία ημέρα η πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει στον αραβικό κόσμο, με σκοπό την μεταβολή του πολιτειακού σκηνικού και την ανατροπή των αυταρχικών καθεστώτων. Η κρίση χαρακτηρίζεται μεταδοτική και οι επενδυτές στρέφουν το ανήσυχο βλέμμα τους στη Σαουδική Αραβία. Το πετρέλαιο εξακολουθεί να τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα, καθώς τα λιβυκά λιμάνια παραμένουν κλειστά και οι διαπραγματεύσεις για περαιτέρω παραγωγή έχουν ξεκινήσει…
Επόμενη στάση… Σαουδική Αραβία

Την Σαουδική Αραβία δείχνουν οι επενδυτές, αναφερόμενοι στον επόμενο στόχο της μεταδοτικής πολιτικής κρίσης στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Ο αραβικός κόσμος φοβάται την εξάπλωση του αναβρασμού στη νεολαία της Σαουδικής Αραβίας  και στη μειονότητα των μουσουλμάνων Σουιτών.
Η μετάδοση των δραματικών επαναστατικών κινημάτων αναμένεται να επιφέρει περαιτέρω προβλήματα στην πορεία των αγορών και να επιτρέψει μια περαιτέρω άνοδο του πετρελαίου, μέχρι και τα 220 δολάρια (!) το βαρέλι, όπως εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης Nomura.
«Ο παράγοντας φόβος είναι πιθανό να εξαναγκάσει την τιμή του πετρελαίου να ανέβει, ρίχνοντας παράλληλα, τις ανά τον κόσμο αγορές, σχολίασε ο Gary Dugan, CIO στο Emirates NBD. Η Σαουδική Αραβία παράγει το 12% τις παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου και βρίσκεται στη βασική 5άδα των παρόχων ανά τον κόσμο.
«Είναι αλήθεια ότι η χώρα έχει ένα τεράστιο απόθεμα πετρελαϊκού πλούτου, που μπορεί να αντλήσει από τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων για να καταπραΰνει τις απογοητεύσεις, χωρίς να ασκεί υπερβολική πίεση στον προϋπολογισμό της», δήλωσε η σαουδαραβική κεντρική τράπεζα Saudi Banque Fransi.
Εν τω μεταξύ, η Σαουδική Αραβία έχει έρθει σε επαφή με ιταλικά και ισπανικά διυλιστήρια με σκοπό να εξετάσει το θέμα της ζήτησης περαιτέρω πετρελαίου.
Αξίζει αν σημειωθεί ότι η χώρα αντιμετωπίζει το βασικό πρόβλημα που λειτούργησε ως κινητήριος δύναμη στις εξεγέρσεις σε Αίγυπτο και Τυνησία. Πρόκειται για την ανεργία των νέων. Τα στατιστικά θέλουν το 39% των νεαρών Σαουδαράβων το 2009 να είναι άνεργοι και το ποσοστό δεν έχει αλλάξει πολύ από τότε.

Από την άλλη μεριά του Σουέζ, μαίνονται οι αιματοχυσίες στη Λιβύη


Από την άλλη μεριά του Σουέζ, και όσον αφορά την αιματοβαμμένη Λιβύη, 23 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 44 τραυματίστηκαν στην πόλη Ζαουίγια, στις συγκρούσεις που ξέσπασαν χθες μεταξύ αντικυβερνητικών διαδηλωτών και δυνάμεων που παραμένουν πιστές στο Λίβυο ηγέτη Muammar Gaddafi, σύμφωνα με την λιβυκή εφημερίδα.
Αξίζει να σημειωθεί πως εντοπίστηκαν 3 γερμανικά πολεμικά πλοία, επανδρωμένα με 600 άνδρες, μεταξύ Μάλτας και Λιβύης, σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού, Der Spiegel.
Παράλληλα, ο Anders Fogh Rasmussen, Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, δήλωσε χαρακτηριστικά πως το ΝΑΤΟ δεν έχει λάβει καμία έκκληση από τη Λιβύη και δεν σκοπεύει να επέμβει, τη στιγμή που οι δυνάμεις του Gaddafi δεν κατόρθωσαν να θέσουν υπό έλεγχο την κατάσταση στο αεροδρόμιο Misurata. Φαίνεται πως ο Λίβυος ηγέτης αρνείται να ακούσει τη διεθνή κοινότητα, που τον καλεί να θέσει τέλος στη βία. Δημοσιεύματα από αυστραλιανές εφημερίδες τον θέλουν, ωστόσο, να ετοιμάζεται να αποχωρήσει από τη χώρα στην οποία διετέλεσε μονάρχης για 41 συναπτά έτη.

Πυροβολήθηκε ο Gaddafi;


Θύμα πυροβολισμού φέρεται, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες φήμες που κάνουν το γύρο των διεθνών μέσων ενημέρωσης, να έπεσε ο Λίβυος ηγέτης, Muammar Gaddafi. Ωστόσο, αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ σχολιάζουν ότι "δεν υπάρχει λόγος να πιστέψουμε ότι ο Gaddafi είναι νεκρός".
Οι traders του πετρελαίου ισχυρίζονται ότι ο Gaddafi πυροβολήθηκε, διότι έπεσε η τιμή του πετρελαίου, καθώς τα συμβόλαια Απριλίου του αργού τερμάτισαν με απώλειες 0,84%, στα 97,28 δολάρια το βαρέλια και μακριά από το ψυχολογικό όριο των 100 δολαρίων, το οποίο και ενδοσυνεδριακά ξεπέρασαν χθες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αγορές πετρελαίου βρίσκονταν σε αναβρασμό όλη την εβδομάδα, εφόσον επικρατούσε ο φόβος ότι η πολιτική αναταραχή από τον Αραβικό κόσμο θα εξαπλωθεί σε όλες τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες του κόσμου.

Πάγωμα στα περιουσιακά του Gaddafi από την Ελβετία

Εν τω μεταξύ, η Ελβετία αποφάσισε να μπλοκάρει τα περιουσιακά στοιχεία του Gaddafi, όπως ανακοίνωσε η ελβετική κυβέρνηση.
«Για να αποφευχθεί ο η οποιαδήποτε κατάχρηση δημοσίου χρήματος (λιβυκού), το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο (κυβέρνηση) αποφάσισε σήμερα να παγώσει, με άμεση ισχύ, όλα τα πιθανά περιουσιακά στοιχεία του Muammar Gaddafi και του περιβάλλοντός του στην Ελβετία», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ελβετικό ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ότι σκοπός είναι η αποφυγή κατάχρησης Λιβυκών περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται ακόμη στην Ελβετία.
«Τίθεται από σήμερα σε ισχύ, και θα διαρκέσει τρία χρόνια», διευκρίνισαν οι αρχές

Αλγερία - Αίγυπτος

Περιορισμένες οι πληροφορίες για τις εξελίξει στην Αλγερία, με αποτέλεσμα να επικρατεί άγνοια για το ποιες θα είναι οι επιπτώσεις για τις εξαγωγές φυσικού αερίου. Σημειώνεται πως η Αλγερία είναι η μεγαλύτερη παραγωγός φυσικού αερίου της Αφρική, εξάγοντας μέσω αγωγών στην Ισπανία και την Ιταλία και μέσω υγροποιημένου φυσικού αερίου σε όλο τον κόσμο. Η BP είναι ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στη βορειοαφρικανική χώρα, ενώ εγκαταστάσεις διαθέτουν ακόμη η νορβηγική Statoil και η BG Group. Μάλιστα, οι BP και Statoil πειραματίζονται με τη λήψη και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα, μια ιδέα που ελπίζουν να εξάγουν και στη Δύση.
Εν τω μεταξύ, το 4%-5% του πετρελαίου παγκοσμίως μεταφέρεται δια μέσου της Αιγύπτου, η οποία είναι πετρελαιαγωγός χώρα, προμηθεύοντας το 1% της παγκόσμιας παραγωγής. Ωστόσο λόγο του μεγάλου πληθυσμού της, καταναλώνει σχεδόν όλη την ποσότητα. Παράλληλα, κατέχει και μεγάλα κοιτάσματα φυσικά αερίου και πετρελαίου στα παράλιά της.
Οι επενδυτές αναμένουν αύξηση της παραγωγής της χώρας, μετά την παύση του αναβρασμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι η BP είναι ο μεγαλύτερος ξένος ενεργειακός επενδυτής στη χώρα, η BG παράγει το 35% του φυσικού αερίου, ενώ σημαντικές επενδύσεις έχει και η Shell.


Μίνα Κωστοπούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης