Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πετρέλαιο, Gaddafi και αραβικός κόσμος έδωσαν το κλίμα στη Wall

tags :
Πετρέλαιο, Gaddafi και αραβικός κόσμος έδωσαν το κλίμα στη Wall
Μεικτά πρόσημα κατέγραψαν στο σημερινό κλείσιμο της Wall οι δείκτες, εν μέσω απωλειών στην τιμή του πετρελαίου και ανεπιβεβαίωτων φημών, που θέλουν τον Muammar Gaddafi να έπεσε θύμα πυροβολισμού. Η δραματικές εξελίξεις στον αραβικό κόσμο, στον απόηχο μπαράζ μακροοικονομικών έδωσαν τον τόνο στην αγορά των ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα, ο Dow Jones, ο βιομηχανικός δείκτης της Wall Street, τερμάτισε στις 12.068 μονάδες (-0,31%), ο Nasdaq, ο τεχνολογικός δείκτης της Νέας Υόρκης, στις 2.738 (+0,55%), ενώ ο S&P 500, ο δείκτης βαρόμετρο των αμερικανικών αγορών, στις 1.306 (-0,10%).
Από τις κυριότερες αμερικανικές τράπεζες, υψηλότερα τερμάτισε η Goldman Sachs (+0,15%), ενώ χαμηλότερα η Bank of New York Mellon (-0,89%).
Τέλος, το ADR της ΕΤΕ έκλεισε στα 1,97 δολάρια (-2,48%), με υψηλό ημέρας στα 1,98 δολάρια, ενώ χαμηλό στα 1,92 δολάρια.
Παράλληλα, θύμα πυροβολισμού φέρεται, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες φήμες που κάνουν το γύρο των διεθνών μέσων ενημέρωσης, να έπεσε ο Λίβυος ηγέτης, Muammar Gaddafi. Ωστόσο, αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ σχολιάζουν ότι "δεν υπάρχει λόγος να πιστέψουμε ότι ο Gaddafi είναι νεκρός".
Οι traders του πετρελαίου ισχυρίζονται ότι ο Gaddafi πυροβολήθηκε, διότι έπεσε η τιμή του πετρελαίου, καθώς τα συμβόλαια Απριλίου του αργού τερμάτισαν με απώλειες 0,84%, στα 97,28 δολάρια το βαρέλια και μακριά από το ψυχολογικό όριο των 100 δολαρίων, το οποίο και ενδοσυνεδριακά ξεπέρασαν χθες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αγορές πετρελαίου βρίσκονταν σε αναβρασμό όλη την εβδομάδα, εφόσον επικρατούσε ο φόβος ότι η πολιτική αναταραχή από τον Αραβικό κόσμο θα εξαπλωθεί σε όλες τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες του κόσμου.
Στον μακροοικονομικό τομέα, πτώση κατά 22.000 στις 391.000 κατέγραψε ο αριθμός των ατόμων στις ΗΠΑ που υπέβαλαν νέα αίτηση για επίδομα ανεργίας την εβδομάδα που πέρασε. Η πτώση ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών για μείωση κατά 5.000.
Εν τω μεταξύ, οι παραγγελίες για διαρκή αγαθά στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις (+2%) και κατέγραψαν άνοδο 2,7%. Πρόκειται για την πρώτη αύξηση των παραγγελιών μετά από 4 μήνες.
Παράλληλα, ο δείκτης εθνικής δραστηριότητας που καταρτίζει η κεντρικής τράπεζα  (Fed) του Σικάγο υποχώρησε στις -0,16 μονάδες από τις 0,18 μονάδες το Δεκέμβριο.
Ακόμη, πτώση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων (-8,8%) κατά 12,6% σημείωσαν τον Ιανουάριο οι πωλήσεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο και διαμορφώθηκαν στις 284.000 ενώ οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires ανέμεναν. Σε ετήσια βάση οι πωλήσεις εμφανίζουν πτώση 18,6%.
Τέλος, τιμές των κατοικιών στις ΗΠΑ το Δεκέμβριο σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Federal Housing Finance Agency, κατέγραψαν νέα πτώση 0,3%, ενώ οι εκτιμήσεις ανέμενα πτώση 0,2%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης