Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στις κάλπες σήμερα οι Ιρλανδοί - Διακύβευμα εκλογών έχει γίνει η χρεοκοπία

Στις κάλπες σήμερα οι Ιρλανδοί - Διακύβευμα εκλογών έχει γίνει η χρεοκοπία
Η Αργεντινή έχει μετατραπεί σε σημείο αναφοράς και ιστορικό παράδειγμα, αφού μετά την Ελλάδα, η σύγκριση γίνεται τώρα και με την Ιρλανδία, με τους πολιτικούς της χώρας να παραπέμπουν στην κατάσταση της, την ώρα που οι Ιρλανδοί σήμερα προσέρχονται στις κάλπες για τις έκτακτες εκλογές.
Η Αργεντινή έμεινε εκτός αγορών περίπου μία δεκαετία μετά την κήρυξη χρεοκοπίας, και τη στάση πληρωμών περίπου 95 δις. δολαρίων χρέους που είχε συσσωρεύσει. Το κόστος προστασίας έναντι των ιρλανδικών ομολόγων, τα λεγόμενα CDS βρίσκονται περίπου στις 595 μονάδες βάσης. Την ίδια περίοδο, τα CDS της Αργεντινής βρίσκονται στις 670 μ.β..
Ο Garret FitzGerald, ο οποίος έχει διατελέσει πρωθυπουργός της χώρας τη δεκαετία του 80, επισημαίνει σε κάθε του συνέντευξη ότι «χρεοκοπία σημαίνει να μην μπορείς να δανειστείς χρήματα για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα μετά την στάση πληρωμών που έχεις κηρύξει. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί για μία βορειοευρωπαϊκή χώρα».
Πράγματι, ο επικρατέστερος υποψήφιος για την πρωθυπουργία της χώρας, ο Enda Kenny, του κόμματος Fine Gael, έχει σταματήσει τις τελευταίες ημέρες τη ρητορική του περί χρεοκοπίας της χώρας. Το Fine Gael, που όπως όλα δείχνουν θα αναλάβει την εξουσία της χώρας, ζητά επανεξέταση των όρων του πακέτου διάσωσης από την ΕΕ και το ΔΝΤ και δεσμεύεται ότι θα επιδιώξει ευνοϊκότερους όρους για το Δουβλίνο με συμμετοχή των ομολογιούχων των ιρλανδικών τραπεζών στο κόστος της διάσωσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης