Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ύφεση στην βρετανική οικονομία - Μείωση κατά 0,6% του ΑΕΠ

Ύφεση στην βρετανική οικονομία - Μείωση κατά 0,6% του ΑΕΠ
(upd) Η βρετανική οικονομία συρρικνώθηκε αισθητά το δ’ τρίμηνο του 2010 από το 2009. Το ΑΕΠ της Μεγάλης Βρετανίας μειώθηκε κατά 0,6% ενάντια στις εκτιμήσεις για πτώση έως 0,5%. Το αντίστοιχο διάστημα του 2009 το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,5%, έναντι εκτίμησης για αύξηση στο 1,7%.

Η οικονομία της Μεγάλης Βρετανίας συρρικνώθηκε περισσότερο από αρχικά υπολογισμένος στο τέταρτο τρίμηνο, που περιπλέκει το στόχο των φορέων χάραξης πολιτικής Τράπεζας της Αγγλίας καθώς μια διάσπαση μεταξύ των ανώτερων υπαλλήλων εμβαθύνει.
Ο πιό κρύος Δεκέμβρης σε έναν αιώνα παρακώλυσε την ανάκαμψη, σέρνοντας την οικονομία στη χειρότερη απόδοσή της για διάστημα πάνω από ένα έτος. Η Τράπεζα της Αγγλίας κράτησε το βασικό επιτόκιό της σταθερό αυτό το μήνα, καθώς ο στόχος του 2% του πληθωρισμού έχει προκαλέσει διάσπαση μεταξύ των αξιωματούχουν της τράπεζας. Οι πρόσφατες έρευνες προτείνουν ότι η συστολή μπορεί να ήταν μια προσωρινή οπισθοδρόμηση, καθώς ο κατασκαυαστικός τομέας ενισχύεται.
O δείκτης καταναλωτή έπεσε κατά 0,1% στο δ' τρίμηνο από τους προηγούμενους τρεις μήνες, η πρώτη πτώση του από το β' τρίμηνο του 2009. Η κυβερνητική δαπάνη αυξήθηκε 0,7% στο δ' τρίμηνο. Οι ενισχυόμενες αυξήσεις στον πληθωρισμό και στον κυβερνητικό φόρο για να καλυφθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα συμπιέζουν το οικιακό εισόδημα, βαρύνοντας οποιαδήποτε προοπτική για καταναλωτικές δαπάνες το 2011.
Το υπουργείο Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου λέει ότι η καθοδική πορεία του ΑΕΠ δεν αλλάζει την ανάγκη να εξεταστεί το έλλειμμα, αφού τα μέχρι αποτελέσματα των ερευνών έχουν υπερβεί τις προσδοκίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης