Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συνετρίβη η κυβέρνηση του ιρλανδικού μνημονίου - Εχασε το 70% της εκλογικής της δύναμης

Συνετρίβη η κυβέρνηση του ιρλανδικού μνημονίου - Εχασε το 70% της εκλογικής της δύναμης
Σχεδόν το 70% της εκλογικής του δύναμης έχασε το μεγαλύτερο εδώ και 90 χρόνια κόμμα στην Ιρλανδία, το Fianna Fail, αφού ολοκληρώνεται η καταμέτρηση των ψήφων τα αποτελέσματα το φέρουν στην τρίτη θέση, με ποσοστό μόλις και μετά βίας πάνω από 17%, το οποίο στις εκλογές του 2007 είχε ποσοστό 40,5%.
Ως πρώτο κόμμα εμφανίζεται το κεντροδεξιό Fine Gael με ποσοστό 36%, που απέχει όμως πολύ από την αυτοδυναμία. Δεύτερο κόμμα είναι το κεντροαριστερό Εργατικό Κόμμα με ποσοστό 20%, μια απόλυτη επιτυχία, αφού στην μακροχρόνια πολιτική  ιστορία του ποτέ δεν ξεπέρασε το 11%, κι αυτό λόγω της θέσης του υπέρ των εκτρώσεων. Είναι το μόνο κόμμα που βρίσκεται στο στόχαστρο της παντοδύναμης καθολικής εκκλησίας. Σημαντική άνοδο φαίνεται να έχει το Sinn Féin, του Τζέρι Ανταμς που ξεπερνά το 10%, ενώ το κόμμα των Πρασίνων, εταίρος του Fianna Fail στην απερχόμενη κυβέρνηση, μειώνει τις δυνάμεις του σχεδόν στο μισό, με ποσοστό μόλις 2%. Αξιοσημείωτο αυτών των εκλογών ότι σχεδόν 16% των ψήφων πηγαίνουν σε ανεξάρτητους υποψήφιους.
Ο νέος πρωθυπουργός Εντα Κένι, δάσκαλος έως το 1975, όταν μπήκε στην πολιτική σε ηλικία μόλις 24 ετών ως ο νεαρότερος βουλευτής, είναι σήμερα το μακροβιότερο μέλος του Κοινοβουλίου. Εάν επιβεβαιωθούν μέχρι την τελική καταμέτρηση τα ποσοστά, ο Κένι θα είναι και ο πρώτος ηγέτης του Fine Gael που θα σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης