Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΟΗΕ: Επιδείνωση της σύγκρουσης στη Συρία το 2013

ΟΗΕ: Επιδείνωση της σύγκρουσης στη Συρία το 2013
Ο Γ.Γ του ΟΗΕ υποστήριξε ότι η επικείμενη διεθνής διάσκεψη για τη Συρία θα έχει θετικά αποτελέσματα


Σε συνέντευξη τύπου στην έδρα του ΟΗΕ, για τον απολογισμό της χρονιάς που φέυγει, ο γ.γ. του οργανισμού, Ban Ki-moon, τόνισε ότι  «ο λαός της Συρίας δεν μπορεί να αντέξει άλλη μια χρονιά, άλλο ένα μήνα, ακόμη και μια άλλη ημέρα, τη βαρβαρότητα και την καταστροφή».
Μάλιστα ο γραμματέας του ΟΗΕ υπογράμμισε ότι «η συριακή σύγκρουση επιδεινώθηκε πέρα από κάθε φαντασία το 2013", καθώς  ανέφερε ότι σύμφωνα με τις διαπιστώσεις που καταγράφονται στη σχετική έκθεση, τα χημικά όπλα χρησιμοποιήθηκαν όχι μόνο στην επίθεση του Αυγούστου σε περιοχή της Δαμασκού, αλλά και σε πολλές άλλες περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης και επίθεσης εναντίον αμάχων.
Ο κ. Ban εξέφρασε την ελπίδα ότι από την επικείμενη διεθνή σύνοδο για τη Συρία, όλοι οι εμπλεκόμενοι πρέπει να κάνουν ό, τι μπορούν για να βοηθήσουν στην επιτυχία της, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση για τον τερματισμό της βίας και για τη διευκόλυνση της πρόσβασης για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ η ανθρωπιστική κατάσταση συνεχίζει να επιδεινώνεται, όπως τόνισε.
Στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι, παράλληλα με αυτές τις κρίσεις, το 2013 ήταν μια "πολλά υποσχόμενη χρονιά" για τη διπλωματία, σημειώνοντας ως παραδείγματα:

- τη συμφωνία-ορόσημο για την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας,
- τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να ακολουθηθεί μια συνολική συμφωνία για όλα τα εκκρεμή ζητήματα,
- την έγκριση από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ της Συνθήκης για το Εμπόριο Όπλων,
- τη συμφωνία των κρατών μελών σε ένα οδικό χάρτη για τη διαμόρφωση της αναπτυξιακής ατζέντας μετά το 2015,
- τη διάσκεψη της Βαρσοβίας για το κλίμα και ότι βρίσκονται σε καλό δρόμο οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας το 2015,
- τη διατήρηση της ειρήνης και τις διαμεσολαβητικές προσπάθειες σε ολόκληρη την υποσαχάρια Αφρική,
- την ειρηνική διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στο Μαλί.

bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης