Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τον Ιανουάριο οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις Σερβίας - Ε.Ε.

tags :
Τον Ιανουάριο οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις Σερβίας - Ε.Ε.
Ιστορική χαρακτήρισε την απόφαση ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Ivica Dacic
Τον Ιανουάριο θα ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Σερβίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ανακοινώθηκε από τις Βρυξέλλες.
Η πρώτη διάσκεψη έχει προγραμματιστεί για τις 21 Ιανουαρίου, κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας, επισήμανε ο επίτροπος της Ε.Ε., αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Stefan Fule. «Οι εκπρόσωποι της Ελλάδας, η οποία από την 1η Ιανουαρίου αναλαμβάνει την προεδρία της Ε.Ε. μάς ενημέρωσαν στη συνάντηση των υπουργών ότι το σχέδιό τους είναι η διακυβερνητική διάσκεψη με τη Σερβία να πραγματοποιηθεί στις 21 Ιανουαρίου».
Οι υπουργοί Εξωτερικών εξήραν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο διάλογο μεταξύ του Βελιγραδίου και της Πρίστινας και συνέστησαν να συνεχιστούν οι προσπάθειες, επειδή παραμένουν πολλά εκκρεμή ζητήματα, επισήμανε ο προεδρεύων του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών και υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας, Linas Linkevicius.
Ερωτηθείς ο λιθουανός υπουργός Εξωτερικών αν στο τέλος της διαπραγματευτικής διαδικασίας η Σερβία θα πρέπει να αναγνωρίσει το Κόσοβο δεν απάντησε και πρόσθεσε ότι «δεν πρέπει να βιαζόμαστε με τα συμπεράσματα. Εδώ, πρώτα απ΄ όλα, πρόκειται για αποτίμηση της διαδικασίας εξομάλυνσης των σχέσεων Βελιγραδίου-Πρίστινας. Πρέπει να διαβάσουμε ολόκληρο το κείμενο (τη διαπραγματευτική πλατφόρμα) όπου με σαφήνεια τονίζεται ότι αναμένουμε και άλλα βήματα στην κατεύθυνση της εξομάλυνσης».
Ο Επίτροπος της Ε.Ε. Stefan Fule, κληθείς να διευκρινίσει τη σημασία της διάταξης για «νομικά δεσμευτική συμφωνία» στο διαπραγματευτικό πλαίσιο, σημείωσε ότι δεν σημαίνει αίτημα να αναγνωρίσει η Σερβία το Κόσοβο. «Προς το παρόν κανένας δεν το έχει προσδιορίσει έτσι», ανέφερε.
Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Fule σημείωσε ότι «ο ρυθμός των διαπραγματεύσεων εξαρτάται από την πολιτική βούληση και τη διοικητική ικανότητα των υποψηφίων κι αυτό διαφέρει από χώρα σε χώρα» και πρόσθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν θα είναι πολύπλοκες λόγω του διαλόγου για την εξομάλυνση των σχέσεων Βελιγραδίου-Πρίστινας, επειδή πρόκειται για παράλληλες διαδικασίες.
Από την πλευρά του ο σέρβος πρωθυπουργός, Ivica Dacic, σημείωσε ότι «η απόφαση αυτή αποτελεί ιστορικό γεγονός που προσδοκούσαν πολλές γενεές, που είχαν θέσει πολιτικό στόχο πολλές ηγεσίες και κυβερνήσεις. Είμαι υπερήφανος που η κυβέρνησή μου κατάφερε να πετύχει αυτόν τον ιστορικό στόχο».
Σχετικά με τις αναφορές που γίνονται στο ζήτημα του Κοσόβου, στην απόφαση της Ε.Ε. για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Σερβία, εκτιμά ως θετικό το γεγονός ότι το θέμα συμπεριλαμβάνεται σε μία ξεχωριστή παράγραφο.
Εκτίμησε δε, ότι η χρήση του όρου «περιεκτική ομαλοποίηση των σχέσεων με το Κόσοβο» και όχι «πλήρης ομαλοποίηση» στο κείμενο που θα αποτελέσει το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, ευνοεί τη Σερβία, αφού δεν την υποχρεώνει να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης