Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters - Να πάψει η επίθεση στους Ευρωπαίους - Η Ευρωζώνη πάντα θα λαμβάνει περίπλοκες και ασαφείς αποφάσεις - Αυτή είναι η φύση της

Reuters - Να πάψει η επίθεση στους Ευρωπαίους - Η Ευρωζώνη πάντα θα λαμβάνει περίπλοκες και ασαφείς αποφάσεις - Αυτή είναι η φύση της
Η τραπεζική ένωση αποτελεί το μεγαλύτερο στοίχημα για το ευρώ από τα χρόνια της δημιουργίας του
Στο μικροσκόπιο του Reuters μπαίνει για μια ακόμη φορά η Ευρωζώνη και συγκεκριμένα οι προσπάθειες των Ευρωπαίων στην κατεύθυνση της σύστασης της τραπεζικής ένωσης.
Όπως λοιπόν υποστηρίζει το πρακτορείο, σε ειδική ανάλυσή του, η ιστορική συμφωνία - στην οποία κατέληξαν οι Ευρωπαίοι την περασμένη εβδομάδα - για τη σύσταση ενός ενιαίου μηχανισμού εκκαθάρισης των ευρωπαϊκών τραπεζών αποτελεί τρανό παράδειγμα των περίεργων, συχνά ασταθών, συμβιβασμών στους οποίους καταλήγει η Ευρωζώνη.
Χωρίς αμφιβολία, η τραπεζική ένωση αποτελεί το μεγαλύτερο στοίχημα για το ευρώ και την Eυρωζώνη από τα χρόνια της δημιουργίας τους, πίσω στο 1999.
"Θέλω να υπογραμμίσω το μέγεθος και τη σπουδαιότητα αυτής της συμφωνίας" δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΕ, Herman Van Rompuy, καλωσορίζοντας την περασμένη εβδομάδα τη συμφωνία μεταξύ των υπουργών Οικονομικών για τον μηχανισμό εκκαθάρισης των τραπεζών.
"Το πρωταρχικό βήμα για την τραπεζική ένωση έγινε. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως η Ευρωζώνη δεν έχει περίπλοκες διαδικασίες να αντιμετωπίσει μπροστά της... Η συμφωνία δεν πρέπει να μείνει στα χαρτιά, αλλά να υλοποιηθεί", σχολιάζει μεταξύ άλλων το Reuters και προειδοποιεί: Λόγω των περίπλοκων αυτών διαδικασιών, η Ευρωζώνη δέχεται αυστηρή κριτική από τους αναλυτές πως συνεχίζει σε ένα περιβάλλον γεμάτο ασάφειες και παρερμηνείες. Η σφοδρή αυτή κριτική όμως είναι στείρα και χάνει την ουσία. Ποια είναι η ουσία; Πως η Ευρωζώνη επιτέλους αποδεικνύει την αποφασιστικότητά της να ισχυροποιηθεί και να βάλει τέλος στην κρίση.
Η πολυπλοκότητα, οι καθυστερήσεις, οι ενδιάμεσες δράσεις - αποφάσεις αποτελούν κύρια χαρακτηριστικά της Ευρωζώνης από τη δημιουργία τους. Και αυτό δεν θα αλλάξει... Άλλωστε έτσι γεννήθηκε το ευρώ. Ως ένα ημιτελές project, με τους αρχιτέκτονές του να γνωρίζουν πως στη συνέχεια θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα και πρόσθετες δράσεις.
"Η Ευρωζώνη δεν χαράσσει ευθείες γραμμές... Προχωράει κάνοντας ζιγκ ζαγκ... Αυτό δεν σημαίνει όμως πως δεν κάνει ένα βήμα μπροστά", καταλήγει το Reuters.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης