Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg - Eάν η Γερμανία δεν αλλάξει στάση, η Ευρωζώνη κινδυνεύει με διάσπαση - Τα διδάγματα της κρίσης και η ύποπτη συμπεριφορά της Merkel

Bloomberg - Eάν η Γερμανία δεν αλλάξει στάση, η Ευρωζώνη κινδυνεύει με διάσπαση - Τα διδάγματα της κρίσης και η ύποπτη συμπεριφορά της Merkel
Η ευρωπαϊκή κρίση απέδειξε πως η Ευρωζώνη χρειάζεται ισχυρή συνεργασία
Εάν η Γερμανία δεν αλλάξει στάση, ο κίνδυνος διάσπασης της Ευρωζώνης μπορεί να επανέλθει στο προσκήνιο. Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει προς το Βερολίνο το πρακτορείο Bloomberg.
Όπως τονίζει χαρακτηριστικά στο editorial του το πρακτορείο, η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel, μιλώντας την περασμένη εβδομάδα στη γερμανική βουλή, αρχίζοντας επισήμως την τρίτη θητεία στην Καγκελαρία, δήλωσε πως "η Γερμανία θα είναι ισχυρή σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, εάν είναι η Ευρώπη ισχυρή".
"Εάν η Καγκελάριος είναι έτοιμη να αναλάβει δράση, τότε η επιθυμία της μπορεί να εισακουστεί", ανταπαντά το Bloomberg.
Όπως εξηγεί, το outlook για την ευρωπαϊκή οικονομία παραμένει φτωχό, με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν για την ανάπτυξη να μην ξεπερνούν το 1,1%. Η κατάσταση, συνεχίζει το Bloomberg, δεν έχει αλλάξει ούτε στην Ελλάδα (η ανεργία παραμένει στα ύψη), ούτε στην Ισπανία, ούτε στις άλλες αδύναμες χώρες του Νότου: Η κατάσταση στην περιφέρεια παραμένει ακόμη κακή.
"Εάν το χάσμα ανάμεσα στις ισχυρότερες χώρες και στις χρόνια ασθενείς παραμείνει, τότε μπορεί να απειληθεί το σύνολο της Ευρωζώνης" προειδοποιεί το πρακτορείο. Η ανεργία δεν θα υποχωρήσει και το οικονομικό στρες θα ενισχυθεί. Η διάσπαση της Ευρωζώνης δεν μπορεί να αποκλειστεί, διαμηνύει.
Η ευρωπαϊκή κρίση απέδειξε πως η Ευρωζώνη χρειάζεται ισχυρή συνεργασία τόσο στο δημοσιονομικό σκέλος, όσο και στο χρηματοπιστωτικό.
Αλλά ακόμη και σήμερα, μετά από όλα όσα έχουν συμβεί, οι Γερμανοί ψηφοφόροι συνεχίζουν να εμφανίζονται απρόθυμοι να κάνουν θυσίες (οι ίδιοι έτσι το αντιλαμβάνονται), προκειμένου να στηριχθεί η αδύναμη περιφέρεια.
"H Merkel από την πλευρά της ζητά περισσότερη Ευρώπη (εννοεί αυξημένη εποπτεία του Νότου) επιμένοντας για... λιγότερη Ευρώπη (εννοεί λιγότερα ή καθόλου κεφάλαια για τον Νότο)", εκτιμά το Bloomberg.
Και προειδοποιεί: Οι Ευρωπαίοι δεν μπαίνουν καν στη διαδικασία να συζητήσουν τη Νούμερο 1 πρόκληση για το μέλλον της Ευρωζώνης: Την ανάγκη να προχωρήσουν σε μια αυθεντική δημοσιονομική ένωση με κοινό δανεισμό και διάθεση συνεργασίας...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης