Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αντίδραση της ΕΚΤ στην πετρελαϊκή κρίση - Τροφοδοτείται ο πληθωρισμός

Αντίδραση της ΕΚΤ στην πετρελαϊκή κρίση - Τροφοδοτείται ο πληθωρισμός
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Jean-Claude Trichet, θα ανακοινώσει σήμερα στους επενδυτές μέτρα αντιμετώπισης του κλονισμού στις τιμές του πετρελαίου, που οδηγεί τον πληθωρισμό πέρα από τα όρια της ΕΚΤ και απειλεί να μετριάσει την οικονομική ανάπτυξη.
Η ΕΚΤ είναι η πρώτη των παγκόσμιων πέντε μεγαλύτερων Κεντρικών Τραπεζών που θα αναγγείλει μια πολιτική απόφαση, δεδομένου ότι το ακατέργαστο πετρέλαιο σκαρφάλωσε σε πάνω από 100 δολάρια το βαρέλι την προηγούμενη εβδομάδα. Ενώ  αξιωματούχοι της ΕΚΤ, που συναντιούνται στη Φρανκφούρτη, θα αφήσουν το επιτόκιο συγκριτικής μέτρησης επιδόσεων σε ένα χαμηλό ποσοστό 1%, ο κ. Trichet μπορεί να σκληρύνει τη στάση του στη μάχη κατά του πληθωρισμού, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο της αύξησης στα έξοδα δανεισμού το 2011, εκτιμούν οι οικονομολόγοι.
«Ο κ. Trichet θα πρέπει να βεβαιώσει το κοινό ότι η ΕΚΤ είναι σε ετοιμότητα και δεν θα ανεχτεί τον πληθωρισμό», είπε ο Klaus Baader, οικονομολόγος της Societe Generale στο Λονδίνο. Και προσθέτει ότι, «Η οικονομική αποκατάσταση είναι ακόμα εύθραυστη και με το να αυξηθούν οι τιμές του πετρελαίου θα έχει αντίκτυπο στην κατανάλωση και στα κέρδη των επιχειρήσεων.»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης