Τελευταία Νέα
Διεθνή

Την παραμονή της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο προτείνει ο γ.γ. του ΟΗΕ

Την παραμονή της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο προτείνει ο γ.γ. του ΟΗΕ
Απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στις προσπάθειες για την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος από τις δύο πλευρές
Την παραμονή της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο για επιπλέον 6 μήνες, ήτοι μέχρι τις 31 Ιουλίου 2014, προτείνει στην καθιερωμένη έκθεσή του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Βan Κi Μoon, την οποία παρέδωσε στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Παράλληλα, λόγω της μη ύπαρξης συμφωνίας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής πλευράς, ο κ. Βan Κi Μoon απέφυγε να αναφερθεί στις προσπάθειες που καταβάλλονται προκειμένου να εκδοθεί κοινό ανακοινωθέν από τις δύο πλευρές.
Σημειώνεται ότι στα μέσα του Ιανουαρίου τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας θα ενημερωθούν από τον ειδικό σύμβουλο του γενικού γραμματέα για το Κυπριακό, Alexander Downer, ενώ θα έχουν προηγηθεί επαφές του με τις δύο πλευρές στο νησί για την έναρξη των συνομιλιών.
Στην έκθεσή του ο κ. Βan Κi Μoon αναφέρει ότι η Ειρηνευτική Δύναμη στο νησί έχει «καθοριστικό ρόλο», ασκώντας εξουσία στην «ουδέτερη ζώνη», ενώ συμβάλλει στη «διατήρηση της ηρεμίας» και την επίλυση διαφόρων θεμάτων που προκύπτουν στην καθημερινή ζωή των πολιτών και στις δυο κοινότητες.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ επαναλαμβάνει την άποψη ότι «η μεγαλύτερη οικονομική και κοινωνική ισότητα μεταξύ των πλευρών θα κάνει μια ενδεχόμενη επανένωση ευκολότερη και πιο πιθανή. Στο πλαίσιο μιας διεθνούς επικυρωμένης ειρηνευτικής διαδικασίας, προσπάθειες προς την αντίθετη κατεύθυνση μπορεί μόνο να είναι αντιπαραγωγικές».
Τέλος, αναφέρεται και στο θέμα των υδρογονανθράκων,  σημειώνοντας ότι «είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι ο όποιος νέος πλούτος βρεθεί, θα ωφελήσει και τις δύο κοινότητες. Εμμένω στην άποψη ότι παρόμοιες εξελίξεις αποτελούν ισχυρό κίνητρο για όλες τις πλευρές να βρουν μία διαρκή λύση στο κυπριακό πρόβλημα και ότι θα πρέπει να προκαλέσει βαθύτερη συνεργασία προς όφελος όλων των ενδιαφερομένων στην περιοχή».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης