Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γιατί το δολάριο θα πάψει να είναι ισχυρό νόμισμα;

Γιατί το  δολάριο θα πάψει να είναι ισχυρό νόμισμα;
Το πιο αξιοσημείωτο σχετικά με τις διεθνείς συναλλαγές δεν είναι ούτε οι υψηλοί όγκοι, ούτε η ανάπτυξη, μηδέ το ευμετάβολο των συναλλαγματικών ισοτιμιών… Την παράσταση κλέβει η κυριαρχία του δολαρίου.
Αρκεί να πάρουμε ένα παράδειγμα που παραθέτει η Wall Street Journal: αν ένας εξαγωγέας από τη νότια Κορέα συνεργάζεται με την Χιλή, τότε οι συναλλαγές γίνονται με βάση το δολάριο και όχι το πέσος. Αυτό αποδεικνύει ότι το νόμισμα των ΗΠΑ είναι ο καταλύτης των συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών, παρά το γεγονός ότι λιγότερο από το 20% των εμπορικών συναλλαγών τους διαπραγματεύεται εντός ΗΠΑ.
Συμπέρασμα…; Το δολάριο δεν είναι το νόμισμα της Αμερικής, αλλά του κόσμου…
Αυτό βέβαια δεν μας κάνει «Κολόμβους», καθώς η δύναμη του αμερικανικού συναλλάγματος ήταν γνωστή ab initio.
Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι η μοναρχία αυτή πλησιάζει προς τη Δύση της, σύμφωνα με δημοσίευμα της WSJ, στο οποίο αναδύεται η άποψη ότι τα επόμενα 10 χρόνια θα παίζουν πολλά νομίσματα για την 1η θέση. Αυτό βέβαια θα έχει αντίκτυπο στα επιτόκια και τη σταθερότητα των αγορών, στη δυνατότητα των ΗΠΑ να χρηματοδοτήσουν τον προϋπολογισμό τους, καθώς και στην δυνατότητα της Fed να λειτουργεί ως.. από μηχανής θεός, αγνοώντας το δολάριο.
Για να καταλάβουμε, όμως, καλύτερα το μέλλον του δολαρίου είναι θεμιτό να κοιτάξουμε λίγο πίσω…
Γιατί το δολάριο απέκτησε τέτοια δύναμη;
1)Η γοητεία του αντανακλά το πλήθος τίτλων σε δολάρια στις αγορές. Έτσι, το δολάριο καθίσταται ως το πιο βολικό νόμισμα για τις εταιρίες, τις κεντρικές τράπεζες και τις κυβερνήσεις.
2)Το δολάριο είναι το πλέον ασφαλές λιμάνι στον κόσμο. Είναι ο λόγος για τον οποίο οι μετοχές του Υπ. Οικονομικών στις ΗΠΑ, το πιο σημαντικό περιουσιακό στοιχείο που αγοράζεται και πωλείται από τους διεθνείς επενδυτές, έχουν φήμη για σταθερότητα, για τόσο μεγάλο διάστημα.
3)Το δολάριο ωφελείται από μια έλλειψη εναλλακτικών λύσεων.
Όλα αυτά ίσχυαν έως τώρα… Στο παρόν, οι τρεις αυτές δικλείδες ασφαλείας του δολαρίου τρέμουν…
Πρώτον, οι αλλαγές στην τεχνολογία υπονομεύουν το μονοπώλιο του δολαρίου. Πριν λίγο καιρό μπορεί να υπήρχε χώρος στον κόσμο μόνο για ένα αληθινό διεθνές νόμισμα. Με δεδομένη τη δυσκολία της σύγκρισης των τιμών σε διαφορετικά νομίσματα, ήταν λογικό για τους εξαγωγείς, τους εισαγωγείς και τους εκδότες ομολόγων να παραθέσουν τις τιμές και τα τιμολόγια των συναλλαγών τους σε δολάρια, έστω και μόνο για να αποφευχθεί η σύγχυση των πελατών τους.
Ωστόσο, τώρα παντού υπάρχουν μηχανές που καταδεικνύουν την ισοτιμία. Υπάρχει περιθώριο στο παγκόσμιο οικονομικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα για περισσότερο από ένα διεθνές νόμισμα.
Επιπλέον το κινεζικό γουάν και το ευρώ είναι ικανότατοι διεκδικητές του νομισματικού θρόνου.
Όλα αυτά συνάδουν στο συμπέρασμα ότι η βασιλεία του δολαρίου… «βασιλεύει»…
Τι θα ισχύσει τελικά; Wait and see!

Μίνα Κωστοπούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης