Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πόσο μακριά… ή πόσο κοντά είναι για τις αμερικανικές μετοχές η bear market;

tags :
Πόσο μακριά… ή πόσο κοντά είναι για τις αμερικανικές μετοχές η bear market;
«Μετά από δύο χρόνια, οι αρκούδες εξακολουθούν να παραμένουν κρυμμένες στη σπηλιά τους». Με τη φράση αυτή προσπαθούν οι ανά τον κόσμο αναλυτές να περιγράψουν το ράλι των αμερικανικών μετοχών και να προβλέψουν πότε αναμένεται οι συνθήκες μιας bear market να κάνουν την επανεμφάνισή τους, εκτοπίζοντας την τρέχουσα συγκυρία της bull market.
«Η bear market περιμένει υπομονετικά έως ότου η bull market ολοκληρώσει τον κύκλο της για να χτυπήσει και πάλι», συναινεί μεγάλη μερίδα αναλυτών, τονίζοντας ότι η πρώτη δεν έχει κάτι άλλο να κάνει ακόμη από το να τηρεί στάση αναμονής, προτού εμφανιστεί και πάλι…
«Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος οι αγορές να αρχίσουν να κινούνται πτωτικά. Η κορύφωση του θα έλθει όταν οι αγορές θα κινούνται σε ρυθμούς υπερβολικής αισιοδοξίας» δηλώνει η Keith Springer, πρόεδρος της Springer Investment Advisory, με έδρα το Σακραμέντο. Για εκείνη η επανεμφάνιση της bear market είναι δεδομένη. Το βασικό ερώτημα που την απασχολεί είναι το πότε αυτό θα συμβεί…
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι το ράλι των αμερικανικών μετοχών ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2009, οπότε και ο S&P 500, ο δείκτης βαρόμετρο της Wall, επιχειρούσε να ανακάμψει από το χαμηλό των 666 μονάδων.
Την ώρα που η Fed, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή το δεύτερο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης, αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι η αρχή της πτωτικής πορείας των αμερικανικών μετοχών δεν βρίσκεται και τόσο μακριά στον ορίζοντα.
Υπενθυμίζεται ότι ο δεύτερος γύρος ποσοτικής χαλάρωσης ξεκίνησε τον περασμένο Αύγουστο, αφορά στην αγορά κρατικών ομολόγων ύψους 600 δις. δολαρίων, λήγει τον Ιούνιο του 2011 και στοχεύει στην ανάκαμψη της «αναιμικής» έως τώρα αμερικανικής οικονομίας.
«Οι αρκούδες έχουν κρυφτεί πολύ καλά στις σπηλιές τους και φοβούνται να ξεμυτίσουν. Βραχυπρόθεσμα, δεν μπορούν να κάνουν τίποτα», δηλώνει ο Kathy Boyle, πρόεδρος της Chapin Hill Advisors, με έδρα τη Νέα Υόρκη. «Η αύξηση των επιτοκίων θα αποτελεί σίγουρα μια αρνητική εξέλιξη, έναντι της όποιας προσπάθειας για ανάπτυξη», προσθέτει.
«Ο πληθωρισμός μοιάζει να είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της αγοράς, αυτή τη στιγμή», συμφωνεί άλλη μερίδα αναλυτών.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι πρόσφατα ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s ανακοίνωσε ότι αυξάνει στις 1.400 μονάδες την τιμή στόχο για τον S&P 500.
Στον αντίποδα, η Amanda Doolittle της Peak Theories Research, δηλώνει πέρα για πέρα bearish για τις αμερικανικές μετοχές, εκτιμώντας ως πιθανή μια υποχώρηση της τάξης του 65% για τον S&P 500, τοποθετώντας τον στις 425 μονάδες!! Η ίδια προβλέπει ότι η καταιγίδα δεν θα αργήσει να ξεσπάσει…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης