Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απομόνωση του Καντάφι επιζητούν Βρετανία και Γερμανία

Απομόνωση του Καντάφι επιζητούν Βρετανία και Γερμανία
Να απομονωθεί το καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι ζήτησαν η Βρετανία και η Γερμανία από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς σε μία κοινή τους επιστολή προς την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον ο βρετανός και ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ και Γκίντο Βέστερβελε εκτιμούν ότι η κρίση στη "γειτονιά νότια" της ΕΕ αποτελεί μία πρόκληση ανάλογη με την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.
«Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της δεν θα εργαστούν ή δεν θα συνεργαστούν με τον Καντάφι και ότι εκείνος πρέπει να παραιτηθεί ώστε να επιτρέψει να γίνει μία πραγματική δημοκρατική αλλαγή στη χώρα». Αυτό ζητούν οι υπουργοί των δύο χωρών να δηλώσει η Ε.Ε.
Σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με θέμα τη Λιβύη, ενώ αύριο Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύνοδος των ηγετών της ΕΕ επίσης με θέμα την κατάσταση στη Λιβύη. Η Άστον προκάλεσε χθες Τετάρτη αμφιβολίες σχετικά με τις κινήσεις που σκοπεύουν να κάνουν οι Ευρωπαίοι προκειμένου να εμποδίσουν τον Καντάφι να καταπνίξει την εξέγερση. Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας αρνήθηκε να υποστηρίξει αίτημα του Εθνικού Συμβουλίου της Λιβύης, το οποίο έχει δημιουργηθεί από τους αντικαθεστωτικούς, να αναγνωριστεί ως η μόνη νόμιμη αρχή στη Λιβύη, ενώ εξέφρασε και τις αμφιβολίες της σχετικά με το αν είναι εφικτή η επιβολή μίας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη χώρα.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι κυβερνητικές δυνάμεις κατάφεραν να κάμψουν την αντίσταση των αντιπάλων τους στη Ζαουίγια, σε απόσταση λίγων δεκάδων χιλιομέτρων από την Τρίπολη. Στην τρίτη επίθεση κατά της πόλης, δυνάμεις με τη στήριξη πυροβολικού και εναέριων μέσων εκδίωξαν τους ενόπλους, οι οποίοι αντιστέκονταν, και σύμφωνα με μαρτυρίες ντόπιων, περίπου 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν. Σφοδρές μάχες διεξήχθησαν γύρω και από τη Ρας Λανούφ, η οποία βρίσκεται σε απόσταση 350 χιλιομέτρων από τη Βεγγάζη, την έδρα των αντικαθεστωτικών. Λιβυκά μαχητικά έπληξαν τις παρακείμενες πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Σιντρ, προκαλώντας εκρήξεις στις δεξαμενές αποθήκευσης, ενώ ο βομβαρδισμός και τα καταιγιστικά πυρά ανάγκασαν τους αντικαθεστωτικούς να υποχωρήσουν και να οχυρωθούν. Το Εθνικό Συμβούλιο που συστάθηκε στη Βεγγάζη ανακοίνωσε στους πολίτες με μεγάφωνα ότι οι δυνάμεις των εξεγερμένων κατέλαβαν την Μπιν Τζαουάντ αλλά, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων από την περιοχή, απέχουν ακόμη αρκετά χιλιόμετρα από την πόλη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης