Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σεισμός 8,9 ρίχτερ και τσουνάμι στην Ιαπωνία - Εικόνες καταστροφής

Σεισμός 8,9 ρίχτερ και τσουνάμι στην Ιαπωνία - Εικόνες καταστροφής
(upd5) Ισχυρή σεισμική δόνηση 8,8 ρίχτερ έπληξε τις βορειοανατολικές ακτές της Ιαπωνίας, ταρακουνώντας το Τόκιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν προκληθεί μεγάλες ζημιές, καθώς επίσης οι αρχές προειδοποιούν για τσουνάμι 10 μέτρων. Οι κάτοικοι του βορειοανατολικού τμήματος της χώρας εκκενώνουν τα κτίρια.
Έχει αναφερθεί ήδη μεγάλη πυρκαγιά σε κτίριο της Obaida, ενώ υπάρχουν μαρτυρίες για πολλούς τραυματισμούς. Τα τρένα ακινητοποιήθηκαν και αυτοκίνητα έπεσαν σε αλιευτικά πλοία, στις ακτές της Ιαπωνίας.
Παράλληλα, η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας δημιούργησε μια έκτακτη ομάδα εργασίας και δήλωσε ότι θα κάνει οτιδήποτε για να παρέχει ρευστότητα, μετά από το σεισμό των 8,9 Ρίχτερ.
«Θα εργαστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να βεβαιωθούμε ότι οι άνθρωποι είναι ασφαλείς και να περιορίσουμε τη ζημιά. Ζητώ από όλους να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις από το ραδιόφωνο ή την τηλεόραση και να ενεργούν ψύχραιμα. Μερικά πυρηνικά εργοστάσια έκλεισαν αυτομάτως, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουμε επιβεβαιώσει κάποια διαρροή», δήλωσε ο διοικητής της BoJ.
Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες ο αριθμός των νεκρών από την ισχυρή σεισμική δόνηση ανέρχεται στους 44, ενώ υπάρχουν εκατοντάδες άνθρωποι που έχουν θαφτεί κάτω από τη λάσπη από την κατολίσθηση στη βόρεια Ιαπωνία. Αρκετοί είναι και οι τραυματίες στην περιφέρεια Μιγιάτζι, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, σύμφωνα με το πρακτορείο Κιόντο, που επικαλείται τις αστυνομικές αρχές της χώρας.
Ο γνωστός καθηγητής Nouriel Roubini σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην Ιαπωνία, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι την ώρα που η χώρα προσπαθεί να μειώσει το έλλειμμα της η χώρα θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις μίας τέτοιας συγκυρίας.
«Θα υπάρξουν μέτρα για την ανοικοδόμηση, ωστόσο η Ιαπωνία ήδη έχει ένα έλλειμμα κοντά στο 10% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της». Ο σεισμός συνέβη τη «χειρότερη στιγμή» και σίγουρα αποτελεί αρνητικό για τη χρηματιστηριακή τους αγορά, ενώ οι επιπτώσεις στην εμπιστοσύνη θα είναι σημαντικές.
Λίγο αργότερα το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε ότι κατέρρευσε στέγη κτιρίου στο κέντρο του Τόκιο κατά τη διάρκεια τελετής απονομής διπλωμάτων σε σπουδαστές, με αποτέλεσμα να υπάρχουν και εκεί πολλοί τραυματίες. Επίσης, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Jiji, μετά το σεισμό πλημμύρισε ο χώρος στάθμευσης του πάρκου αναψυχής της Ντίσνεϊλαντ στην περιοχή του Τόκιο. Δεν έχει γίνει γνωστό αν υπήρχαν άνθρωποι στο χώρο αυτό την ώρα του σεισμού.
Οι αεροπορικές και σιδηροδρομικές συγκοινωνίες διακόπηκαν στο μεταλύτερο τμήμα της Ιαπωνίας, μετέδωσε το πρακτορείο Κιόντο. Οι πτήσεις ακυρώθηκαν αεροδρόμιο Ναρίτα της ιαπωνικής πρωτεύουσας, μέχρι οι αρμόδιες αρχές να ελέγξουν την κατάσταση των διαδρόμων, ενώ αμέσως μετά το σεισμό διακόπηκαν τα δρομολόγια των τρένων υψηλής ταχύτητας και έκλεισαν οι δρόμοι του Τόκυο. Σύμφωνα με το πρακτορείο Jiji, έξι πυρκαγιές βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή της ιαπωνικής πρωτεύουσας.
Ισχυροί μετασεισμοί συνεχίζουν να καταγράφονται, ενώ σε πολλές χώρες του Ειρηνικού έχει σημάνει σήμα κινδύνου για τσουνάμι.
Υπενθυμίζεται ότι χτες, η επιχειρηματική εφημερίδα της χώρας Nikkei ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η ιαπωνική οικονομία για όλο το 2010 παρουσίασε ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 3,9%, χάνοντας τη θέση της ως η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο ύστερα από 42 χρόνια, θέση την οποία κατέλαβε η Κίνα. Όσον αφορά το δ’ τρίμηνο του 2010 η ιαπωνική οικονομία υποχώρησε κατά 1,3% σε ετήσια βάση, ξεπερνώντας τις αρχικές εκτιμήσεις για επιβράδυνση κατά 1,1%.

(Πρώτη ενημέρωση 08:49)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης