Τελευταία Νέα
Διεθνή

"Αντιπερισπασμός" από την Πορτογαλία ... - Ανακοινώνει νέα μέτρα ο ΥΠΟΙΚ

(upd) Την ώρα που ο Πορτογάλος πρωθυπουργός προσέρχεται στις Βρυξέλλες για τη συμμετοχή του στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, η κυβέρνηση του ανακοίνωσε μέτρα με στόχο την περαιτέρω μείωση του ελλείμματος κατά 0,8% του ΑΕΠ.
«Τα μέτρα λιτότητας θα ενισχυθούν, ώστε να πετύχουμε επιπλέον μείωση του ελλείμματος κατά 0,8% του ΑΕΠ» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Fernando Texeira dos Santos.  Ο Πορτογάλος υπουργός προεξόφλησε ότι θα υπάρξουν αλλαγές στην αγορά εργασίας καθώς θα επιβληθεί μέγιστη διάρκεια 12 μηνών στο διάστημα κατά το οποίο οι άνεργοι θα δικαιούνται επίδομα στήριξης. Επιπλέον, η αποζημίωση απόλυσης θα περιοριστεί στις αποδοχές 10 εργάσιμων ημερών αντί ενός μηνιαίου μισθού.
Νέες μεταρρυθμίσεις θα πραγματοποιηθούν και στον κλάδο υγείας και τις εταιρίες του δημοσίου έτσι ώστε θα υπάρξει μείωση των δημοσίων δαπανών κατά 10%. Διευκρινίστηκε πως τα μέτρα αφορούν και το σύστημα κοινωνικής ασφάλειας.
Τα νέα αυτά μέτρα, σύμφωνα με τον Oli Rehn, θα βοηθήσουν την Πορτογαλία να επανακτήσει τον έλεγχο, καθώς κάνει σαφή και σημαντικά βήματα για να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους της. 
Αυτές οι δηλώσεις έρχονται εν μέσω έντονων φημολογιών ότι η Πορτογαλία βρίσκεται ένα βήμα πριν δεχτεί την βοήθεια της ΕΕ και του ΔΝΤ. Οι τελευταίες εκτιμήσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων δείχνουν ότι, η Πορτογαλία αναμένεται τελικά να προσφύγει στον μηχανισμό διάσωσης, ακολουθώντας την Ελλάδα και την Ιρλανδία. Οι Γερμανοί, εν τω μεταξύ, δήλωσαν πως θα δεχτούν να συζητήσουν την επέκταση των πόρων του EFSF.
Υπενθυμίζεται, ότι το κόστος δανεισμού της χώρας έχει αγγίξει μη αποδεκτά επίπεδα, με την απόδοση των δεκαετών ομολόγων να βρίσκεται πάνω από το 7,7%.

(Πρώτη ενημέρωση 13:08)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης