Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ετοιμάζουν παρέμβαση για την παραίτηση Καντάφι οι Ευρωπαίοι

Ετοιμάζουν παρέμβαση για την παραίτηση Καντάφι οι Ευρωπαίοι
Να καλέσουν το Μουάμαρ Καντάφι να παραιτηθεί αναμένεται από τους Ευρωπαίους σήμερα, ενώ πιθανή είναι και η λήψη μέτρων – κυρώσεων εναντίον του καθεστώτος της Λιβύης.
«Η ουσία των πολιτικών μηνυμάτων είναι ότι ο Καντάφι πρέπει να παραιτηθεί και ότι πρέπει να δημιουργηθούν οι συνθήκες για τη μετάβαση στη δημοκρατία», δήλωσε ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών.
«Δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να επιβληθούν περαιτέρω κυρώσεις --κι αυτό θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις, οι οποίες δεν είναι ευνοϊκές μέχρι στιγμής-- στις οποίες θα συμπεριλαμβάνεται το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων των εταιρειών που παράγουν και εξάγουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο», πρόσθεσε ο Ούγγρος υπουργός.
Παράλληλα, η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε προσερχόμενη στη Σύνοδο ότι ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι πρέπει να αποχωρήσει αμέσως από την εξουσία, προσθέτοντας ότι δεν τον θεωρεί έγκυρο συνομιλητή στις συζητήσεις για το μέλλον της χώρας.
Η σύνοδος κορυφής της ΕΕ, «θα καταστήσει σαφές στις λιβυκές αρχές ότι η χρήση βίας εναντίον πολιτών πρέπει να σταματήσει. Οι υπεύθυνοι θα αντιμετωπίσουν σοβαρές συνέπειες. Η σημερινή ηγεσία πρέπει να παραδώσει την εξουσία χωρίς καθυστέρηση» αναφέρει σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι.
«Έχουμε καταστήσει σαφές ότι ο Καντάφι πρέπει να φύγει τώρα. Συνεργαζόμαστε στενά με τους διεθνείς εταίρους για να το επιτύχουμε αυτό. Εξετάζουμε ένα φάσμα επιλογών και προσβλέπουμε στη συζήτηση αυτών με τον πρόεδρο Σαρκοζί και τους άλλους εταίρους στο αυριανό ευρωπαϊκό συμβούλιο», προσέθεσε.
Την ίδια ώρα, έγινε γνωστό ότι οι πιστές στον συνταγματάρχη Καντάφι δυνάμεις κατέλαβαν το στρατηγικής σημασίας πετρελαϊκό λιμάνι Ρας Λανούφ, και όπως όλα δείχνουν φαίνεται να κερδίζουν έδαφος, αν και υπάρχουν ακόμη θύλακες αντίστασης σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές. Ο Σάιφ αλ-Ισλάμ Καντάφι, προειδοποίησε ότι οι δυνάμεις του καθεστώτος στρέφονται προς την ανακατάληψη της Βεγγάζης.
Από την πλευρά τους, οι αντικαθεστωτικοί απευθύνουν έκκληση να αναγνωρισθούν διεθνώς, πράγμα που μέχρι στιγμής έκανε πράξη μόνο η Γαλλία. Την «έκπληξή» της για το ότι το Παρίσι αναγνώρισε το εθνικό Συμβούλιο μετάβασης (CNT) της Λιβυκής αντιπολίτευσης εξέφρασε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, ενώ προειδοποίησε κατά της «χρήσης στρατιωτικών μέσων» εναντίον της Λιβύης, σύμφωνα με ανακοίνωση της Μπούντεσταγκ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης