Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Σεισμός» και για την οικονομία της Ιαπωνίας – Στήριξη από την Παγκόσμια Τράπεζα

«Σεισμός» και για την οικονομία της Ιαπωνίας – Στήριξη από την Παγκόσμια Τράπεζα
Δημοσιονομική κρίση στον απόηχο του καταστροφικού σεισμού 8,9 ρίχτερ για την Ιαπωνία, σύμφωνα με τον βρετανικό οίκο Capital Economics. Ο φονικός σεισμός έπληξε τις βορειοανατολικές ακτές της και τις επαρχίες Μιγιάγκι, Φουκουσίμα, Τσίμπα, Ιβάτε και Τόκιο. Παράλληλα, η Παγκόσμια Τράπεζα δήλωσε, σήμερα, έτοιμη να βοηθήσει τον λαό και την κυβέρνηση της Ιαπωνίας, μετά από τον ισχυρότατο σεισμό που έπληξε νωρίτερα σήμερα τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, επικαλούμενη «την τεράστια εμπειρία» που έχει στον τομέα των φυσικών καταστροφών. Το σχετικό ανακοινωθέν υπογράφεται από τον ίδιο τον πρόεδρο της Τράπεζας, Ρόμπερτ Ζέλικ.
«Σημαντικές θα είναι οι υλικές ζημιές για την οικονομία της Ιαπωνίας», δήλωσαν χαρακτηριστικά στελέχη του οίκου Capital Economics, ο οποίος αναφέρει ότι οι τελικές υλικές ζημιές θα είναι μικρότερες από τον σεισμό του Κόμπε το 1995, όταν οι νεκροί είχαν φθάσει τους 6 χιλιάδες κι οι υλικές ζημιές τα 10.000 δις γιεν.
Σύμφωνα με το Capital Economics, το 4ο 3μηνο του 2010 η ιαπωνική οικονομία συρρικνώθηκε. Φαίνεται πως ο σεισμός ήρθε πάνω στην ώρα…    
Παράλληλα, ο φονικός σεισμός έριξε τις δημοσιονομικές αγορές ανά τον κόσμο στο «κόκκινο». «Δεν αντιδρούν με προσδιορισμένο τρόπο τα χρηματιστήρια απέναντι σε τέτοιες θεομηνίες», δήλωσε χαρακτηριστικά γνωστός αναλυτής.
Αξίζει να σημειωθεί, πως οι νεκροί αγγίζουν τους 400 , ενώ οι αγνοούμενοι ξεπερνούν τους 500. Αρκετά σπίτια, μαγαζιά και περιουσιακά παρασύρθηκαν στο ρυθμό του φονικού τσουνάμι, πλοία και τρένα εκτροχιάστηκαν, ξέσπασαν πυρκαγιές, ενώ ο Ιάπωνας Υπ. Εμπορίου κάνει λόγο και για διαρροές ραδιενέργειας.
Ο γνωστός καθηγητής Nouriel Roubini σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην Ιαπωνία, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι την ώρα που η χώρα προσπαθεί να μειώσει το έλλειμμα της η χώρα θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις μίας τέτοιας συγκυρίας.
«Θα υπάρξουν μέτρα για την ανοικοδόμηση, ωστόσο η Ιαπωνία ήδη έχει ένα έλλειμμα κοντά στο 10% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της». Ο σεισμός συνέβη τη «χειρότερη στιγμή» και σίγουρα αποτελεί αρνητικό για τη χρηματιστηριακή τους αγορά, ενώ οι επιπτώσεις στην εμπιστοσύνη θα είναι σημαντικές.
Λίγο αργότερα το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε ότι κατέρρευσε στέγη κτιρίου στο κέντρο του Τόκιο κατά τη διάρκεια τελετής απονομής διπλωμάτων σε σπουδαστές, με αποτέλεσμα να υπάρχουν και εκεί πολλοί τραυματίες. Επίσης, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Jiji, μετά το σεισμό πλημμύρισε ο χώρος στάθμευσης του πάρκου αναψυχής της Ντίσνεϊλαντ στην περιοχή του Τόκιο. Δεν έχει γίνει γνωστό αν υπήρχαν άνθρωποι στο χώρο αυτό την ώρα του σεισμού.
Οι αεροπορικές και σιδηροδρομικές συγκοινωνίες διακόπηκαν στο μεταλύτερο τμήμα της Ιαπωνίας, μετέδωσε το πρακτορείο Κιόντο. Οι πτήσεις ακυρώθηκαν αεροδρόμιο Ναρίτα της ιαπωνικής πρωτεύουσας, μέχρι οι αρμόδιες αρχές να ελέγξουν την κατάσταση των διαδρόμων, ενώ αμέσως μετά το σεισμό διακόπηκαν τα δρομολόγια των τρένων υψηλής ταχύτητας και έκλεισαν οι δρόμοι του Τόκυο. Σύμφωνα με το πρακτορείο Jiji, έξι πυρκαγιές βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή της ιαπωνικής πρωτεύουσας.
Ισχυροί μετασεισμοί συνεχίζουν να καταγράφονται, ενώ σε πολλές χώρες του Ειρηνικού έχει σημάνει σήμα κινδύνου για τσουνάμι.
Υπενθυμίζεται ότι χτες, η επιχειρηματική εφημερίδα της χώρας Nikkei ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η ιαπωνική οικονομία για όλο το 2010 παρουσίασε ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 3,9%, χάνοντας τη θέση της ως η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο ύστερα από 42 χρόνια, θέση την οποία κατέλαβε η Κίνα. Όσον αφορά το δ’ τρίμηνο του 2010 η ιαπωνική οικονομία υποχώρησε κατά 1,3% σε ετήσια βάση, ξεπερνώντας τις αρχικές εκτιμήσεις για επιβράδυνση κατά 1,1%.

(Πρώτη ενημέρωση 08:49)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης