Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καγκελάριος Merkel - Απατηλή η ηρεμία στην Ευρωζώνη - Στόχος να βγει πιο δυνατή από την κρίση

Καγκελάριος Merkel - Απατηλή η ηρεμία στην Ευρωζώνη - Στόχος να βγει πιο δυνατή από την κρίση
H γερμανίδα καγκελάριος ανοίγει σήμερα τα χαρτιά της για σημαντικά ζητήματα της κυβέρνησης
Η Γερμανία παραμένει η αναπτυξιακή μηχανή της Ευρώπης, τόνισε η Καγκαλάριος της Γερμανία,ς κατά την ένραξη της ομιλίας της για την παρουσίαση των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης.
Όσον αφορά την ευρωζώνη, η Καγκελάριος τόνισε ότι στόχος είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών οικονομιών ώστε η Ευρωζώνη να βγει δυνατότερη από την κρίση.
Η κρίση στην Ευρωζώνη δεν έχει ξεπεραστεί ακόμα, υποστήριξε η Merkel και τόνισε ότι «δεν πρέπει να εφησυχάσουμε με την παρούσα ηρεμία στις αγορές για την Ευρωζώνη, πρέπει να κάνουμε περισσότερα».
Η Καγκελάριος, επέμεινε όσον αφορά την επιβολή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «αυτοί που λαμβάνουν χρηματοπιστωτικά ρίσκα, θα φέρουν και την ευθύνη για μελλοντικές απώλειες».
Στη συνέχεια, η Καγκελάριος της Γερμανίας τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης των οργάνων της Ευρώπης, ακόμα και με αλλαγή της Ευρωπαϊκής Συνθήκης, σημειώνοντας ότι η Ε.Ε. πρέπει να γίνει μια πραγματική Ένωση.
Η Merkel εξέφρασε ακόμη την ανησυχία της για την αύξηση των μακροπρόθεσμα ανέργων και δεσμεύθηκε ότι η Γερμανία «θα χρησιμοποιήσει τις δυνατότητες που προσφέρει η ελευθερία μετακίνησης (προσώπων) στην Ευρώπη», διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι «δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια ενώπιον της ενδεχόμενης κατάχρησης» αυτής της ελευθερίας.
Αναφερόμενη στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ, η Agela Merkel σημείωσε ότι «η κυβέρνηση φέρει ευθύνη για την προστασία των πολιτών από τρομοκρατικές επιθέσεις αλλά και για την προστασία της ιδιωτικής ζωής τους» και τόνισε ότι «μια τακτική όπου ο σκοπός αγιάζει τα μέσα πλήττει την εμπιστοσύνη και καλλιεργεί δυσπιστία και στο τέλος δεν υπάρχει περισσότερη, αλλά λιγότερη ασφάλεια».
Εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα ότι τα επιχειρήματα του Βερολίνου θα είναι επαρκή για μια συμφωνία «μη κατασκοπίας» με τις ΗΠΑ. Δεν παρέλειψε ακόμη να αναφέρει ότι οι ΗΠΑ παραμένουν ένας από τους σημαντικότερους συμμάχους της Γερμανίας και κάλεσε όλους όσοι ζητούν διακοπή των συνομιλιών για την Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση να θυμηθούν ότι «το πείσμα ποτέ δεν φέρνει επιτυχία».
Η Καγκελάριος, αναφέρθηκε στις εξελίξεις που αφορούν την Ουκρανία, σημειώνοντας ότι:
«Γίνονται ειλικρινείς συνομιλίες μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στο Κίεβο και το Βερολίνο στηρίζει τις προσπάθειες για «ειρηνική διέξοδο» αλλά και ιδιαίτερα «τα δικαιολογημένα αιτήματα της αντιπολίτευσης».
Ο ουκρανικός λαός, σημείωσε η Merkel, έδειξε ότι δεν συμφωνεί με την απομάκρυνση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Έξι εβδομάδες μετά την έναρξη των εργασιών της κυβέρνησης "μεγάλου συνασπισμού" η καγκελάριος Merkel, παρουσιάζει ενώπιον της ολομέλειας της Ομοσπονδιακής Βουλής τα βασικά σημεία του κυβερνητικού έργου κατά την επόμενη τετραετία.
Στις προγραμματικές δηλώσεις που θα διαρκέσουν μια ώρα η καγκελάριος θα αναφερθεί και σε βασικούς άξονες όπως είναι η ενεργειακή αλλαγή και η συνταξιοδότηση, αλλά και σε θέματα εξωτερικής και ευρωπαϊκής πολιτικής, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.
Η σημερινή εμφάνιση της Angela Merkel θα έχει και μια ιδιαιτερότητα.
Για πρώτη φορά στην ιστορία θα γίνει η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων με την καγκελάριο καθιστή, και όχι όρθια.
Αυτό οφείλεται στο ότι η κυρία Merkel, λόγω του ατυχήματος στο σκι στις χριστουγεννιάτικες διακοπές, δεν μπορεί να σταθεί τόσην ώρα όρθια.
Η ομιλία της αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, διότι μέχρι στιγμής η γερμανίδα καγκελάριος δεν έχει ανοίξει εντελώς τα χαρτιά της για σημαντικά ζητήματα της κυβέρνησής της.
Παρατηρητές υποστηρίζουν ότι θα ταχθεί υπέρ της συνέχισης της συντηρητικής πολιτικής σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων σε αποστολές στο εξωτερικό, χωρίς να διαφοροποιηθεί ωστόσο από την υπουργό Άμυνας, η οποία τάχθηκε υπέρ.
Μετά την ομιλία Merkel έχει προγραμματιστεί γενική συζήτηση δυόμιση ωρών, κατά την οποία οι υπουργοί Εξωτερικών, Άμυνας και Αναπτυξιακής Συνεργασίας θα παρουσιάσουν τα σχέδιά τους και τα βασικά σημεία της πολιτικής τους. Για την αντιπολίτευση οι σημερινές προγραμματικές δηλώσεις γίνονται με μεγάλη καθυστέρηση.
Το κόμμα των Πρασίνων κάλεσε τη Μέρκελ, τέσσερις μήνες μετά τις εκλογές, να παρουσιάσει τους στόχους της.
«Μέχρι στιγμής το μόνο που ξέρουμε είναι οι καυγάδες στους κόλπους του συνασπισμού για επιμέρους προτάσεις των υπουργών», δήλωσε η Κάτριν Γκέρινγκ-Έκχαρτ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι η αντιπολίτευση -με το κόμμα της Αριστεράς και τους Πράσινους- απαρτίζουν τη μικρότερη αριθμητικά αντιπολίτευση των τελευταίων δεκαετιών.

Πρώτη ενημέρωση: 10:12, 29 Ιανουαρίου 2014

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης