Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fitch – Θετική η αύξηση των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας - Αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη αλλά και η… χαμένη αξιοπιστία

Fitch – Θετική η αύξηση των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας - Αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη αλλά και η… χαμένη αξιοπιστία
Συμβάλλει στην αποκλιμάκωση των πιέσεων προς τη λίρα
Θετικά αποτιμά ο οίκος αξιολόγησης Fitch τη χθεσινοβραδινή αύξηση των επιτοκίων δανεισμού της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας.
Όπως αναφέρει σε σχετική της έκθεση, η απόφαση της κεντρικής τράπεζας επιβεβαιώνει την άποψη της Fitch περί αναγκαιότητας να καταπολεμηθεί το… σοκ των προηγούμενων ημερών.
Όπως εξηγεί ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης, η αύξηση των επιτοκίων θα επιφέρει τη συρρίκνωση των κινδύνων για τις εισροές κεφαλαίων.
Παράλληλα, θα συμβάλλει τα μέγιστα στην αποκλιμάκωση των πιέσεων στην τουρκική λίρα και στα νομισματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας.
Σημειώνεται πως χθες, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αύξησε τα επιτόκια δανεισμού στο 12%.
Ωστόσο, ο οίκος Fitch προειδοποίησε πως η αύξηση των επιτοκίων θα πλήξει την εγχώρια ζήτηση και θα αναζωπυρώσει της ανησυχίες για μία ανώμαλη οικονομική προσγείωση.
Όμως, η ραγδαία υποτίμηση της λίρας και η βελτίωση των προοπτικών της παγκόσμιας ανάκαμψης διατηρούν τις προοπτικές για αύξηση των εξαγωγών και ταχύτερη επιδιόρθωση του ισοζυγίου τρέχουσων συναλλαγών.
Οι αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας καταδεικνύουν πως η νομισματική πολιτική δύναται να προσαρμοστεί αναλόγως, ανεξαρτήτως της επιθυμίας για περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομίας.
Παράλληλα, η χθεσινή απόφαση ενισχύει την εμπιστοσύνη των αγορών προς την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας και την αξιοπιστία της ως προς την διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης