Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο limit down η ιταλική Banco Popolare - Ανήσυχοι οι επενδυτές για την έκβαση της αμκ των 1,5 δισ. ευρώ ενόψει των ευρωπαϊκών stress tests

Στο limit down η ιταλική Banco Popolare - Ανήσυχοι οι επενδυτές για την έκβαση της αμκ των 1,5 δισ. ευρώ ενόψει των ευρωπαϊκών stress tests
H Bancο Popolare ανακοίνωσε επίσης πως για τη χρήση του 2013 αναμένει καθαρές ζημιές ύψους 600 εκατ. ευρώ
Ασφυκτικές παραμένουν οι πιέσεις για τις ιταλικές τραπεζικές μετοχές, καθώς κορυφώνονται οι ανησυχίες για την κατάσταση  του ιταλικού τραπεζικού συστήματος, ενόψει των επικείμενων αυστηρών stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Στο επίκεντρο των ανησυχιών βρίσκεται εκ νέου η Banco Popolare, η μετοχή της οποίας κλείδωσε στο limit down, δεχούμενη νέες πιέσεις.
Υπενθυμίζεται ότι η μετοχή της Banco Popolare, της πέμπτης μεγαλύτερης τράπεζας της Ιταλίας βάσει στοιχείων ενεργητικού, έχει επιδοθεί σε ελεύθερη πτώση την τελευταία εβδομάδα, μετά την ανακοίνωση πως θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου ύψους τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την κεφαλαιακή της βάσει ενόψει των ευρωπαϊκών stress tests.
Εκτός από την ανακοίνωση πως θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου ύψους 1,5 δισ. ευρώ, η Bancο Popolare ανακοίνωσε επίσης πως για τη χρήση του 2013 αναμένει καθαρές ζημιές ύψους 600 εκατ. ευρώ.
Να σημειωθεί εδώ πως την περασμένη εβδομάδα, ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's υποβάθμισε σε «ΒΒ+» από «ΒΒΒ-» προηγουμένως, την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της ιταλικής τράπεζας, υπό το βάρος αυτών των ανησυχιών.
Οι Ιταλοί τραπεζίτες εκτιμούν πως τα αποτελέσματα των επικείμενων stress tests θα οδηγήσουν σε ένα ευρύ κύμα συγχωνεύσεων των μικρότερων ιταικών τραπεζών.
Οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες της Ιταλίας, βάσει στοιχείων ενεργητικού, οι UniCredit και Intesa Sanpaolo, εκτιμάται πως θα περάσουν με επιτυχία τα επικείμενα stress tests, χωρίς νέες αυξήσεις κεφαλαίου, αφού ήδη πραγματοποίησαν σημαντικές αμκ τα τελευταία δύο χρόνια.
Η ανησυχία για τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών τραπεζών δεν σταματά στην Ιταλία. Φόβοι για κεφαλαιακές ελλείψεις εκφράζονται από το σύνολο των ευρωπαϊκών τραπεζών, αφού είναι γνωστό πως ο επόμενος γύρος των stress tests - υπό την ομπρέλα της ΕΚΤ - θα είναι πολύ πιο αυστηρός από τους προηγούμενους, προκειμένου να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος και σε μια προσπάθεια να θωρακιστεί το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης