Να κατανεμηθούν ακριβοδίκαια οι πόροι του νησιού
Την ιστορική συμφωνία μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων για την επανέναρξη των διμερών διαπραγματεύσεων χαιρετίζει ο Barack Obama.
Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Αμερικανός Πρόεδρος συγχαίρει τους «δύο ηγέτες» στο νησί για το «θάρρος και το όραμά» τους, καθώς και τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της Τουρκίας, Σαμαρά και Erdogan, για τον «εποικοδομητικό ρόλο» τους.
Παράλληλα, καλωσορίζει την πρόταση του προέδρου Αναστασιάδη για «τολμηρά και καινοτόμα» Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), δίνοντας έμφαση στο θέμα της Αμμοχώστου και επαναλαμβάνοντας τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών για υποστήριξη στην άσκηση των «κυριαρχικών δικαιωμάτων» της Δημοκρατίας της Κύπρου, με σκοπό την εξερεύνηση και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.
«Ο πρόεδρος Obama και οι Ηνωμένες Πολιτείες καλωσορίζουν τη σημερινή συνάντηση των δύο Κυπρίων ηγετών, Νίκου Αναστασιάδη και Ντερβίς Έρογλου, και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων σχετικά με ένα διακανονισμό στη Κύπρο, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Η κοινή δήλωση που συμφωνήθηκε από τους δύο ηγέτες αντανακλά ένα πνεύμα συμβιβασμού και θέτει γερά θεμέλια για τις συνομιλίες» αναφέρει παράλληλα, η ανακοίνωση.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες συγχαίρουν τους δύο ηγέτες για το θάρρος και το όραμά τους που επέτρεψε στην κατάληξη της συμφωνίας σχετικά με αυτή τη σημαντική δήλωση, η οποία ενσωματώνει τις βασικές αρχές που καθοδηγούν τις περαιτέρω εργασίες τους. Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρετίζουν επίσης τον εποικοδομητικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια της Τουρκίας και της Ελλάδας, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Ερντογάν και τον πρωθυπουργό Σαμαρά, καθώς και άλλους διεθνείς φορείς» επισημαίνει.
«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι του νησιού σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, όπως και το σύνολο των πόρων της, θα πρέπει να κατανεμηθούν ακριβοδίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης. Υπογραμμίζουμε τη σημασία της προάσπισης της ειρήνης και της ασφάλειας εντός και γύρω από την Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες καλούν όλα τα μέρη να αποφύγουν οποιεσδήποτε απειλές ή άλλες ενέργειες ή δηλώσεις που κλιμακώνουν την ένταση» καταλήγει η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
Τι μετέδιδε νωρίτερα, το bankingnews.gr
Την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού σηματοδότησε η σημερινή συνάντηση του προέδρου της Κύπρου, Ν.Αναστασιάδη και του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Ντ.Έρογλου, η οποία ολοκληρώθηκε λίγο μετά τη 1 σήμερα μετά το μεσημέρι.
Με την ολοκλήρωση της συνάντησης η εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Λίζα Μπάτενχαϊμ, που παραβρέθηκε στη συνάντηση, ανέγνωσε την κοινή διακήρυξη, την οποία επικύρωσαν οι δύο πλευρές.
Όπως είπε η εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών, η συνάντηση των δύο ηγετών διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα ενώ συμφώνησαν ότι το status quo είναι απαράδεκτο και ότι η παράταση του θα έχει αρνητικές συνέπειες.
Στη διακήρυξη σημειώνεται ότι κοινή επιδίωξη των δύο μερών είναι μια λύση, η οποία θα είναι προς όφελος Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων, αλλά και της σταθερότητας και της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή.
«Όλα τα άλυτα βασικά ζητήματα θα τεθούν στο τραπέζι», υπογραμμίζουν οι δύο ηγέτες, οι οποίοι τονίζουν ότι το τελικό αποτέλεσμα των συνομιλιών, στο οποίο θα έχουν απαραιτήτως ομονοήσει και οι δύο πλευρές, θα τεθεί σε χωριστά και ταυτόχρονα δημοψηφίσματα στην ελεύθερη Κύπρο και στα Κατεχόμενα.
Όπως υπογραμμίζεται, άξονας της λύσης θα αποτελέσει το μοντέλο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, μια «ενιαία Κύπρος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», με μία διεθνή νομική προσωπικότητα σαν κράτος και μία και μόνη κυπριακή ιθαγένεια για τους πολίτες της στις σχέσεις του με το εξωτερικό.
Οι νομοθεσίες των δύο συνιστωσών πολιτειών οι οποίες θα αποτελούν το ομοσπονδιακό κράτος δεν μπορούν να συγκρούονται με την ομοσπονδιακή νομοθεσία, ενώ το ομοσπονδιακό σύνταγμα θα είναι ο ανώτατος και απαραβίαστος νόμος στη χώρα.
«Η ένωση οποιασδήποτε συνιστώσας πολιτείας με τρίτη χώρα ή απόσχιση της από την ομοσπονδία θα απαγορεύεται», σημειώνεται στην κοινή δήλωση, στην οποία υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά ότι «οι διαπραγματεύσεις βασίζονται στην αρχή πως τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί μέχρι να συμφωνηθούν όλα»..
Στις δηλώσεις της η εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε πως οι δύο ηγέτες εξουσιοδότησαν τους διαπραγματευτές τους να συναντηθούν εντός της εβδομάδας προκειμένου να καθοριστεί η μεθοδολογία και ο ρυθμός των μεταξύ τους, ενώ έγινε γνωστό πως οι Αναστασιάδης και Έρογλου θα συναντώνται όταν κρίνεται αναγκαίο από την πορεία των συνομιλιών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ.Αναστασιάδης θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου αύριο το βράδυ σχετικά με την κοινή διακήρυξη και την έναρξη της διαπραγμάτευσης.
Από την πλευρά του ο Ντερβίς Έρογλου σε γραπτή του δήλωση χαρακτήρισε δύσκολη τη διαδικασία, επισημαίνοντας ότι ο στόχος είναι μία συμφωνία που θα μπορεί να υιοθετηθεί από τους Τουρκοκυπρίους και με αυτό το σκοπό προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις.
Το κοινό ανακοινωθέν αναφέρει:
«Οι δυο ηγέτες είχαν την πρώτη τους συνάντηση σήμερα, υπό την αιγίδα της αποστολής των καλών υπηρεσιών του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε φιλικό και εγκάρδιο κλίμα και οι δυο ηγέτες συμφώνησαν στα ακόλουθα:
1. Η παρούσα κατάσταση είναι απαράδεκτη και η παράτασή της θα έχει αρνητικές συνέπειες για τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους. Οι ηγέτες επιβεβαίωσαν ότι η επίλυση θα έχει θετική επίδραση σε ολόκληρη την περιοχή, ενώ πρωτίστως θα επωφελούνται οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι, με σεβασμό στις δημοκρατικές Αρχές, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες, καθώς και τις ξεχωριστές ταυτότητες και την ακεραιότητα αμφοτέρων, διασφαλίζοντας το κοινό τους μέλλον σε μια ενωμένη Κύπρο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
2. Οι ηγέτες εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να επαναρχίσουν δομημένες διαπραγματεύσεις με τρόπο που προσβλέπει σε αποτελέσματα. Όλα τα άλυτα βασικά θέματα θα είναι στο τραπέζι και θα συζητηθούν αλληλένδετα. Οι ηγέτες θα έχουν ως στόχο να φτάσουν σε επίλυση το συντομότερο δυνατό και ακολούθως να πραγματοποιήσουν ξεχωριστά και ταυτόχρονα δημοψηφίσματα.
3. Η επίλυση θα βασίζεται σε δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου. Η ενωμένη Κύπρος, σαν μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα έχει μια ενιαία νομική προσωπικότητα και μία κυριαρχία, η οποία θα καθορίζεται ως η κυριαρχία που απολαμβάνουν όλα τα κράτη- μέλη των Ηνωμένων Εθνών υπό τον χάρτη του ΟΗΕ και η οποία προέρχεται εξίσου από Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Θα υπάρχει μια ενιαία κυπριακή ιθαγένεια, που θα ρυθμίζεται από την ομοσπονδιακή νομοθεσία. Όλοι οι πολίτες της ενωμένης Κύπρου θα είναι και πολίτες είτε του ελληνοκυπριακού συνιστώντος κράτους είτε του τουρκοκυπριακού συνιστώντος κράτους. Αυτή η ιδιότητα θα είναι εσωτερική και θα συμπληρώνει και όχι να αντικαθιστά με οποιοδήποτε τρόπο την ενωμένη κυπριακή ιθαγένεια.
Οι εξουσίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης καθώς και θέματα που είναι σαφώς συναφή με τις καθορισμένες αρμοδιότητές της θα προσδιορίζονται από το Σύνταγμα. Το ομοσπονδιακό Σύνταγμα θα προνοεί επίσης ότι το κατάλοιπο εξουσίας θα ασκείται από τα συνιστώντα κράτη. Τα συνιστώντα κράτη θα ασκούν πλήρως και οριστικά όλες τις εξουσίες τους, μακριά από επεμβάσεις από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Οι ομοσπονδιακοί νόμοι δεν θα καταπατούν τις νομοθεσίες των συνιστώντων κρατών που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες των συνιστώντων κρατών και οι νομοθεσίες των συνιστώντων κρατών δεν θα καταπατούν ομοσπονδιακούς νόμους που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Οποιαδήποτε διαμάχη σε σχέση με τα παραπάνω θα δικάζεται από το ομοσπονδιακό ανώτατο δικαστήριο. Καμιά από τις δυο πλευρές δεν θα μπορεί να διεκδικεί εξουσία ή δικαιοδοσία στην άλλη.
4. Η ενωμένη κυπριακή ομοσπονδία θα προκύψει μετά την έγκριση της επίλυσης σε ξεχωριστά ταυτόχρονα δημοψηφίσματα. Το ομοσπονδιακό Σύνταγμα θα ορίζει ότι η ενωμένη κυπριακή ομοσπονδία θα αποτελείται από δύο συνιστώντα κράτη με ίσο καθεστώς. Η δικοινοτική, διζωνική φύση της ομοσπονδίας και οι αρχές πάνω στις οποίες βασίζεται η ΕΕ θα διασφαλίζονται και θα γίνονται σεβαστές σε όλο το νησί. Το ομοσπονδιακό Σύνταγμα θα αποτελεί τον ανώτατο νόμο του νησιού και θα δεσμεύει όλες τις εξουσίες της ομοσπονδίας και των συνιστώντων κρατών. Η ένωση ολόκληρης ή μέρους της ομοσπονδίας με οποιαδήποτε άλλη χώρα ή οποιασδήποτε μορφής διχοτόμηση ή απόσχιση ή οποιαδήποτε άλλη μονομερής αλλαγή στην κατάσταση πραγμάτων απαγορεύεται.
5. Οι διαπραγματεύσεις βασίζονται στην αρχή πως τίποτε δεν έχει συμφωνηθεί μέχρι να συμφωνηθούν τα πάντα.
6. Οι διορισμένοι εκπρόσωποι έχουν πλήρη εξουσία να συζητούν οποιοδήποτε θέμα σε οποιαδήποτε στιγμή και πρέπει να απολαμβάνουν παράλληλη πρόσβαση σε όλους τους ενδιαφερόμενους στη διαδικασία, όταν χρειάζεται. Διατηρούν την απόλυτη εξουσία λήψης αποφάσεων. Μόνο μια συμφωνία στην οποία θα καταλήξουν ελεύθερα οι ηγέτες μπορεί να τεθεί σε ξεχωριστά ταυτόχρονα δημοψηφίσματα. Οποιασδήποτε μορφής διαιτησία αποκλείεται.
7. Οι πλευρές θα επιδιώξουν να δημιουργήσουν ένα θετικό κλίμα για να εξασφαλίσουν την επιτυχία των συνομιλιών. Δεσμεύονται να αποφύγουν την απόδοση ευθυνών ή οποιαδήποτε αρνητικά δημόσια σχόλια σχετικά με τις διαπραγματεύσεις. Επίσης δεσμεύονται στις προσπάθειες να εφαρμοστούν μέτρα δόμησης εμπιστοσύνης που θα παρέχουν μια δυναμική ώθηση στην προοπτική για μια ενωμένη Κύπρο».
(Πρώτη ενημέρωση 11 Φεβρουαρίου 09:30)
www.bankingnews.gr
Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Αμερικανός Πρόεδρος συγχαίρει τους «δύο ηγέτες» στο νησί για το «θάρρος και το όραμά» τους, καθώς και τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της Τουρκίας, Σαμαρά και Erdogan, για τον «εποικοδομητικό ρόλο» τους.
Παράλληλα, καλωσορίζει την πρόταση του προέδρου Αναστασιάδη για «τολμηρά και καινοτόμα» Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), δίνοντας έμφαση στο θέμα της Αμμοχώστου και επαναλαμβάνοντας τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών για υποστήριξη στην άσκηση των «κυριαρχικών δικαιωμάτων» της Δημοκρατίας της Κύπρου, με σκοπό την εξερεύνηση και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.
«Ο πρόεδρος Obama και οι Ηνωμένες Πολιτείες καλωσορίζουν τη σημερινή συνάντηση των δύο Κυπρίων ηγετών, Νίκου Αναστασιάδη και Ντερβίς Έρογλου, και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων σχετικά με ένα διακανονισμό στη Κύπρο, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Η κοινή δήλωση που συμφωνήθηκε από τους δύο ηγέτες αντανακλά ένα πνεύμα συμβιβασμού και θέτει γερά θεμέλια για τις συνομιλίες» αναφέρει παράλληλα, η ανακοίνωση.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες συγχαίρουν τους δύο ηγέτες για το θάρρος και το όραμά τους που επέτρεψε στην κατάληξη της συμφωνίας σχετικά με αυτή τη σημαντική δήλωση, η οποία ενσωματώνει τις βασικές αρχές που καθοδηγούν τις περαιτέρω εργασίες τους. Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρετίζουν επίσης τον εποικοδομητικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια της Τουρκίας και της Ελλάδας, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Ερντογάν και τον πρωθυπουργό Σαμαρά, καθώς και άλλους διεθνείς φορείς» επισημαίνει.
«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι του νησιού σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, όπως και το σύνολο των πόρων της, θα πρέπει να κατανεμηθούν ακριβοδίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης. Υπογραμμίζουμε τη σημασία της προάσπισης της ειρήνης και της ασφάλειας εντός και γύρω από την Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες καλούν όλα τα μέρη να αποφύγουν οποιεσδήποτε απειλές ή άλλες ενέργειες ή δηλώσεις που κλιμακώνουν την ένταση» καταλήγει η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
Τι μετέδιδε νωρίτερα, το bankingnews.gr
Την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού σηματοδότησε η σημερινή συνάντηση του προέδρου της Κύπρου, Ν.Αναστασιάδη και του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Ντ.Έρογλου, η οποία ολοκληρώθηκε λίγο μετά τη 1 σήμερα μετά το μεσημέρι.
Με την ολοκλήρωση της συνάντησης η εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Λίζα Μπάτενχαϊμ, που παραβρέθηκε στη συνάντηση, ανέγνωσε την κοινή διακήρυξη, την οποία επικύρωσαν οι δύο πλευρές.
Όπως είπε η εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών, η συνάντηση των δύο ηγετών διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα ενώ συμφώνησαν ότι το status quo είναι απαράδεκτο και ότι η παράταση του θα έχει αρνητικές συνέπειες.
Στη διακήρυξη σημειώνεται ότι κοινή επιδίωξη των δύο μερών είναι μια λύση, η οποία θα είναι προς όφελος Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων, αλλά και της σταθερότητας και της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή.
«Όλα τα άλυτα βασικά ζητήματα θα τεθούν στο τραπέζι», υπογραμμίζουν οι δύο ηγέτες, οι οποίοι τονίζουν ότι το τελικό αποτέλεσμα των συνομιλιών, στο οποίο θα έχουν απαραιτήτως ομονοήσει και οι δύο πλευρές, θα τεθεί σε χωριστά και ταυτόχρονα δημοψηφίσματα στην ελεύθερη Κύπρο και στα Κατεχόμενα.
Όπως υπογραμμίζεται, άξονας της λύσης θα αποτελέσει το μοντέλο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, μια «ενιαία Κύπρος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», με μία διεθνή νομική προσωπικότητα σαν κράτος και μία και μόνη κυπριακή ιθαγένεια για τους πολίτες της στις σχέσεις του με το εξωτερικό.
Οι νομοθεσίες των δύο συνιστωσών πολιτειών οι οποίες θα αποτελούν το ομοσπονδιακό κράτος δεν μπορούν να συγκρούονται με την ομοσπονδιακή νομοθεσία, ενώ το ομοσπονδιακό σύνταγμα θα είναι ο ανώτατος και απαραβίαστος νόμος στη χώρα.
«Η ένωση οποιασδήποτε συνιστώσας πολιτείας με τρίτη χώρα ή απόσχιση της από την ομοσπονδία θα απαγορεύεται», σημειώνεται στην κοινή δήλωση, στην οποία υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά ότι «οι διαπραγματεύσεις βασίζονται στην αρχή πως τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί μέχρι να συμφωνηθούν όλα»..
Στις δηλώσεις της η εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε πως οι δύο ηγέτες εξουσιοδότησαν τους διαπραγματευτές τους να συναντηθούν εντός της εβδομάδας προκειμένου να καθοριστεί η μεθοδολογία και ο ρυθμός των μεταξύ τους, ενώ έγινε γνωστό πως οι Αναστασιάδης και Έρογλου θα συναντώνται όταν κρίνεται αναγκαίο από την πορεία των συνομιλιών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ.Αναστασιάδης θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου αύριο το βράδυ σχετικά με την κοινή διακήρυξη και την έναρξη της διαπραγμάτευσης.
Από την πλευρά του ο Ντερβίς Έρογλου σε γραπτή του δήλωση χαρακτήρισε δύσκολη τη διαδικασία, επισημαίνοντας ότι ο στόχος είναι μία συμφωνία που θα μπορεί να υιοθετηθεί από τους Τουρκοκυπρίους και με αυτό το σκοπό προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις.
Το κοινό ανακοινωθέν αναφέρει:
«Οι δυο ηγέτες είχαν την πρώτη τους συνάντηση σήμερα, υπό την αιγίδα της αποστολής των καλών υπηρεσιών του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε φιλικό και εγκάρδιο κλίμα και οι δυο ηγέτες συμφώνησαν στα ακόλουθα:
1. Η παρούσα κατάσταση είναι απαράδεκτη και η παράτασή της θα έχει αρνητικές συνέπειες για τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους. Οι ηγέτες επιβεβαίωσαν ότι η επίλυση θα έχει θετική επίδραση σε ολόκληρη την περιοχή, ενώ πρωτίστως θα επωφελούνται οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι, με σεβασμό στις δημοκρατικές Αρχές, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες, καθώς και τις ξεχωριστές ταυτότητες και την ακεραιότητα αμφοτέρων, διασφαλίζοντας το κοινό τους μέλλον σε μια ενωμένη Κύπρο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
2. Οι ηγέτες εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να επαναρχίσουν δομημένες διαπραγματεύσεις με τρόπο που προσβλέπει σε αποτελέσματα. Όλα τα άλυτα βασικά θέματα θα είναι στο τραπέζι και θα συζητηθούν αλληλένδετα. Οι ηγέτες θα έχουν ως στόχο να φτάσουν σε επίλυση το συντομότερο δυνατό και ακολούθως να πραγματοποιήσουν ξεχωριστά και ταυτόχρονα δημοψηφίσματα.
3. Η επίλυση θα βασίζεται σε δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου. Η ενωμένη Κύπρος, σαν μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα έχει μια ενιαία νομική προσωπικότητα και μία κυριαρχία, η οποία θα καθορίζεται ως η κυριαρχία που απολαμβάνουν όλα τα κράτη- μέλη των Ηνωμένων Εθνών υπό τον χάρτη του ΟΗΕ και η οποία προέρχεται εξίσου από Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Θα υπάρχει μια ενιαία κυπριακή ιθαγένεια, που θα ρυθμίζεται από την ομοσπονδιακή νομοθεσία. Όλοι οι πολίτες της ενωμένης Κύπρου θα είναι και πολίτες είτε του ελληνοκυπριακού συνιστώντος κράτους είτε του τουρκοκυπριακού συνιστώντος κράτους. Αυτή η ιδιότητα θα είναι εσωτερική και θα συμπληρώνει και όχι να αντικαθιστά με οποιοδήποτε τρόπο την ενωμένη κυπριακή ιθαγένεια.
Οι εξουσίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης καθώς και θέματα που είναι σαφώς συναφή με τις καθορισμένες αρμοδιότητές της θα προσδιορίζονται από το Σύνταγμα. Το ομοσπονδιακό Σύνταγμα θα προνοεί επίσης ότι το κατάλοιπο εξουσίας θα ασκείται από τα συνιστώντα κράτη. Τα συνιστώντα κράτη θα ασκούν πλήρως και οριστικά όλες τις εξουσίες τους, μακριά από επεμβάσεις από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Οι ομοσπονδιακοί νόμοι δεν θα καταπατούν τις νομοθεσίες των συνιστώντων κρατών που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες των συνιστώντων κρατών και οι νομοθεσίες των συνιστώντων κρατών δεν θα καταπατούν ομοσπονδιακούς νόμους που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Οποιαδήποτε διαμάχη σε σχέση με τα παραπάνω θα δικάζεται από το ομοσπονδιακό ανώτατο δικαστήριο. Καμιά από τις δυο πλευρές δεν θα μπορεί να διεκδικεί εξουσία ή δικαιοδοσία στην άλλη.
4. Η ενωμένη κυπριακή ομοσπονδία θα προκύψει μετά την έγκριση της επίλυσης σε ξεχωριστά ταυτόχρονα δημοψηφίσματα. Το ομοσπονδιακό Σύνταγμα θα ορίζει ότι η ενωμένη κυπριακή ομοσπονδία θα αποτελείται από δύο συνιστώντα κράτη με ίσο καθεστώς. Η δικοινοτική, διζωνική φύση της ομοσπονδίας και οι αρχές πάνω στις οποίες βασίζεται η ΕΕ θα διασφαλίζονται και θα γίνονται σεβαστές σε όλο το νησί. Το ομοσπονδιακό Σύνταγμα θα αποτελεί τον ανώτατο νόμο του νησιού και θα δεσμεύει όλες τις εξουσίες της ομοσπονδίας και των συνιστώντων κρατών. Η ένωση ολόκληρης ή μέρους της ομοσπονδίας με οποιαδήποτε άλλη χώρα ή οποιασδήποτε μορφής διχοτόμηση ή απόσχιση ή οποιαδήποτε άλλη μονομερής αλλαγή στην κατάσταση πραγμάτων απαγορεύεται.
5. Οι διαπραγματεύσεις βασίζονται στην αρχή πως τίποτε δεν έχει συμφωνηθεί μέχρι να συμφωνηθούν τα πάντα.
6. Οι διορισμένοι εκπρόσωποι έχουν πλήρη εξουσία να συζητούν οποιοδήποτε θέμα σε οποιαδήποτε στιγμή και πρέπει να απολαμβάνουν παράλληλη πρόσβαση σε όλους τους ενδιαφερόμενους στη διαδικασία, όταν χρειάζεται. Διατηρούν την απόλυτη εξουσία λήψης αποφάσεων. Μόνο μια συμφωνία στην οποία θα καταλήξουν ελεύθερα οι ηγέτες μπορεί να τεθεί σε ξεχωριστά ταυτόχρονα δημοψηφίσματα. Οποιασδήποτε μορφής διαιτησία αποκλείεται.
7. Οι πλευρές θα επιδιώξουν να δημιουργήσουν ένα θετικό κλίμα για να εξασφαλίσουν την επιτυχία των συνομιλιών. Δεσμεύονται να αποφύγουν την απόδοση ευθυνών ή οποιαδήποτε αρνητικά δημόσια σχόλια σχετικά με τις διαπραγματεύσεις. Επίσης δεσμεύονται στις προσπάθειες να εφαρμοστούν μέτρα δόμησης εμπιστοσύνης που θα παρέχουν μια δυναμική ώθηση στην προοπτική για μια ενωμένη Κύπρο».
(Πρώτη ενημέρωση 11 Φεβρουαρίου 09:30)
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών