Τελευταία Νέα
Διεθνή

Από μία… κλωστή «κρέμεται» η κυβέρνηση της Ιταλίας – Νέο κυβερνητικό πλάνο παρουσίασε ο Letta

tags :
Από μία… κλωστή «κρέμεται» η κυβέρνηση της Ιταλίας – Νέο κυβερνητικό πλάνο παρουσίασε ο Letta
Αύριο η κρίσιμη συνεδρίαση του Δημοκρατικού Κόμματος
(upd3)Στο… Δημοκρατικό Κόμμα και τον Matteo Renzi ρίχνει το «μπαλάκι» ο Ιταλός Πρωθυπουργός, Enrico Letta, ο οποίος παρουσίασε σήμερα, τη νέα προγραμματική συμφωνία για τη κυβέρνηση συνασπισμού.
Με τον ηγέτη του κεντροαριστερού κόμματος, Matteo Renzi, να φιλοδοξεί να απεμπολήσει από την πρωθυπουργία τον Enrico Letta, προκειμένου να καταλάβει ο ίδιος τα ηνία της χώρας, ο Ιταλός Πρωθυπουργός παρουσίασε σήμερα, μία νέα προγραμματική κυβερνητική συμφωνία.
Στόχος της κίνησης του Enrico Letta συνιστά η ανανέωση της ψήφου εμπιστοσύνης των κυβερνητικών κομμάτων προς το πρόσωπό του.
Σημειώνεται πως παρότι το Δημοκρατικό Κόμμα αποτελεί το βασικό πυλώνα της κυβέρνησης Letta, ο Matteo Renzi «φλερτάρει» έντονα με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.
Ως εκ τούτου, η απόφαση του Δημοκρατικού Κόμματος και των έτερων κυβερνητικών κομμάτων επί της νέας προγραμματικής συμφωνίας θα διαδραματίσει ρόλο καταλύτη στην πολιτική σκηνή της Ιταλίας.
Μία τυχόν απόρριψη εκ μέρους του κεντροαριστερού κόμματος, θα οδηγούσε με μαθητική ακρίβεια στην απομάκρυνση του Enrico Letta και πιθανόν σε πρόωρες εκλογές.

Napolitano - Aνοησίες τα περί νέων εκλογών
Μετά το διαφαινόμενο ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ του φιλόδοξου Matteo Renzi και του Πρωθυπουργού, Enrico Letta, ο Ιταλός Πρόεδρος απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο προκήρυξης νέων εκλογών.
«Η συζήτηση περί νέων εκλογών είναι μία ανοησία» υποστήριξε χαρακτηριστικά. Βέβαια, πολιτικοί συντάκτες της γειτονικής χώρας κάνουν λόγο για κρυφό σχέδιο του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, το οποίο αποβλέπει στην απομάκρυνση του Enrico Letta και στην αναρρίχηση του Matteo Renzi στην πρωθυπουργία της χώρας.
Σημειώνεται πως το Δημοκρατικό Κόμμα συνιστά το βασικότερο πυλώνα της τρέχουσας κυβέρνησης. Ωστόσο, ο νέος ηγέτης του κεντροαριστερού κόμματος φιλοδοξεί να «ανατρέψει» τον Enrico letta, καταλαμβάνοντας ο ίδιος τη θέση του.

Σε αδιέξοδο η Ιταλία
Σε ιδιαίτερα κρίσιμο σημείο βρίσκεται η ιταλική πολιτική ζωή, καθώς η επιβίωση της κυβέρνησης Λέτα βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού, εξαιτίας της αντιπαλότητας μεταξύ του κεντροαριστερού πρωθυπουργού Ενρίκο Λέτα και του Ματέο Ρέντσι, νέου ηγέτη του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος.
Τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιούνται διαβουλεύσεις για το μέλλον της, ενώ οι επόμενες ώρες κρίνονται καθοριστικές.
Το σενάριο της πρωθυπουργοποίησης του Ματέο Ρέντσι, αρχηγού του κεντροαριστερού PD, εκτιμάται ως το πιθανότερο.
Εν τω μεταξύ, άκαρπη απέβη η συνάντηση ανάμεσα στον πρωθυπουργό της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα και τον αρχηγό του κεντροαριστερού PD Ματέο Ρέντσι.
Οι δύο πολιτικοί δεν φαίνεται να κατέληξαν σε κάποια συμφωνία για το μέλλον της κυβέρνησης, καθώς ο καθένας εμμένει στις θέσεις του, όπως μεραδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.
Πάντως, ο πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα έχει απορρίψει το ενδεχόμενο να παραιτηθεί και ετοιμάζεται να παρουσιάσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, με το οποίο θα ζητήσει ανανέωση της εμπιστοσύνης των κομμάτων. Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο ανασχηματισμού.
Από την πλευρά του ο Ματέο Ρέντσι προτίθεται να συζητήσει το νέο πρόγραμμα, όμως πολλοί υποστηρίζουν ότι ο πρωθυπουργός δεν θα καταφέρει να κερδίσει τη στήριξη του κόμματός του.
Σε αυτή την περίπτωση ο πρόεδρος Ναπολιτάνο θα πρέπει να διαλύσει τη Βουλή και να ορίσει νέο πρωθυπουργό, ενδεχομένως τον Ματέο Ρέντσι από τον οποίο θα ζητήσει τον σχηματισμό κυβέρνησης προκειμένου να αποφευχθεί η κήρυξη πρόωρων εκλογών.
Σημειώνεται ότι αύριο το μεσημέρι θα συνεδριάσουν τα κορυφαία στελέχη του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος προκειμένου να αποφασιστεί αν θα υπάρξει ανασχηματισμός της κυβέρνησης Letta ή αν ο Ματέο Ρέντσι θα αναλάβει την πρωθυπουργία.

Tι μετέδιδε χθες, το bankingnews.gr:
Ορατό είναι πλέον, το ενδεχόμενο νέων εκλογών στην Ιταλία, καθώς ο νέος πρόεδρος του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος(PD) ασκεί αφόρητες πιέσεις προς τον νυν Πρωθυπουργό, Enrico Letta.
Παρότι το Δημοκρατικό Κόμμα συνιστά τον κορμό της κυβέρνησης Letta, ο νέος επικεφαλής του PD, Matteo Renzi εκφράζει ανοιχτά την επιθυμία του για πρόωρες εκλογές.
«Η κυβέρνηση θα ήταν καλύτερα να προκηρύξει νέες εκλογές» υποστηρίζει χαρακτηριστικά.
Σημειώνεται πως ο Enrico Letta βρίσκεται ενώπιον νέων δυσκολιών, καθώς καλείται να προωθήσει ένα επίπονο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, για το οποίο μάλιστα, δέχεται αιχμηρές κριτικές.
«Εάν η κυβέρνηση δεν μπορεί να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις, καλύτερα να κηρύξει εκλογές» προειδοποιεί ο Matteo Renzi.
Παράλληλα, ο Enrico Letta, ο οποίος χάνει συνεχώς πολιτικούς πόντους, τυγχάνει της δυσπιστίας και της δυσφορίας  όχι μόνο του Δημοκρατικού Κόμματος, αλλά και των έτερων κεντρώων κομμάτων, που στηρίζουν τον υπάρχοντα κυβερνητικό συνασπισμό.
Με τον 39χρονο Matteo Renzi να αξιοποιεί στο έπακρον το περιρρέον κλίμα, ο Enrico Letta αισθάνεται πως απειλείται εκ των έσω.
Βέβαια, παρά την πολιτική αβεβαιότητα, το 66% των Ιταλών αντιτάσσεται στην εκλογή νέου Πρωθυπουργού.

(Πρώτη ενημέρωση: 11:21, 12 Φεβρουαρίου 2014)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης