Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πόσο… σοβαρά έχουν πάρει την πυρηνική κρίση στην Ιαπωνία οι Ευρωπαίοι;

tags :
Πόσο… σοβαρά έχουν πάρει την πυρηνική κρίση στην Ιαπωνία οι Ευρωπαίοι;
Διευρυμένους φόβους τόσο στην Ευρώπη, όσο και την Κίνα «ξυπνά» η ένταση της πυρηνικής κρίσης στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.
Οι αρνητικές εξελίξεις στην Ιαπωνία έχουν «σημάνει» συναγερμό σε Ευρωπαίους και Κινέζους, φέρνοντάς τους αντιμέτωπους με γενναίες αποφάσεις. Οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη εμφανίζονται διχασμένες για το αν πρέπει να «παγώσουν» ή να διευρύνουν τα πυρηνικά τους προγράμματα, την ώρα που η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αναβάλλει την οποιαδήποτε έγκριση άδειας δημιουργίας νέας πυρηνικής μονάδας, έως ότου ισχυροποιηθούν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.
Την ώρα που οι Γερμανοί πολίτες εμφανίζονται οι πλέον αντίθετοι με τα όποια project πυρηνικής ενέργειας – ωθώντας μάλιστα πριν από λίγα 24ωρα τη Γερμανίδα Καγκελάριο Α. Μέρκελ να ανακοινώσει ότι κλείνουν άμεσα και για τρεις μήνες και οι επτά πυρηνικοί σταθμοί που τέθηκαν σε λειτουργία στη Γερμανία πριν από το 1980 – η κατάσταση στα υπόλοιπα κράτη της Ευρώπης εμφανίζεται κάπως διαφορετική.
Η Γαλλία, η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγός πυρηνικής ενέργειας παγκοσμίως (τα πρωτεία κατέχουν οι ΗΠΑ) ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να βασίζεται στην πυρηνική ενέργεια. Όπως πρόσφατα δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Ν. Σαρκοζί, προκαλώντας μεγάλες αντιδράσεις, «Η πυρηνική ενέργεια αποτελεί βασική παράμετρο της ενεργειακής ανεξαρτησίας της χώρας».
Ωστόσο και άλλες χώρες της Ευρώπης δεν φαίνεται να έχουν λάβει σοβαρά υπόψη τους τα όσα εκτυλίσσονται στην Ιαπωνία.
Περίτρανο παράδειγμα η περίπτωση της Ρωσίας που αυτή την εβδομάδα προχώρησε στην υπογραφή συμφωνίας με τη Λευκορωσία, ώστε να χρηματοδοτήσει τη δημιουργία του πρώτου πυρηνικού εργοστασίου της δεύτερης, συνολικής αξίας 4,3 δις. ευρώ. Η πυρηνική μονάδα στη Λευκορωσία θα διαθέτει δύο αντιδραστήρες, οι οποίοι αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία το 2016 και 2018 αντίστοιχα.
Την ίδια ώρα οι γείτονες της Λευκορωσίας στην ΕΕ, Λιθουανία, Λετονία και Πολωνία, υποδέχθηκαν με επιφυλακτικότητα την εν λόγω συμφωνία, εγείροντας έντονες ανησυχίες σε επίπεδο ασφάλειας. Ωστόσο και η Λιθουανία και η Πολωνία δεν μοιάζουν να… ανησυχούν και πάρα πολύ, καθώς είναι ήδη έτοιμες να θέσουν σε εφαρμογή τα δικά τους πυρηνικά σχέδια.
Παρόμοια συμπεριφορά εντοπίζεται και στη Σλοβακία, την Τσεχία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Και οι τέσσερις αυτές χώρες έχουν εκδηλώσει τις προθέσεις τους να δημιουργήσουν περισσότερα πυρηνικά εργοστάσια, παρά το αυξημένο κόστος...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης