Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ξεκαθαρίζει τη θέση του το Γερμανικό Δικαστήριο - «Καμία πίεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να λάβει fast-track αποφάσεις για τις αγορές ομολόγων της ΕΚΤ»

Ξεκαθαρίζει τη θέση του το Γερμανικό Δικαστήριο - «Καμία πίεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να λάβει fast-track αποφάσεις για τις αγορές ομολόγων της ΕΚΤ»
Διαψεύδει το όργιο φημών το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας
Να ξεκαθαρίσει τη θέση του σπεύδει το Ανώτατο Γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο, μετά το σάλο και τις αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφασή του να παραπέμψει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το μείζον θέμα της νομιμότητας (ή μη) του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ, το ΟΜΤ.
"Δεν έχει ασκηθεί καμία πίεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να λάβει fast - track αποφάσεις για το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ", διαμηνύουν ανώτατες πηγές του Γερμανικού Δικαστηρίου.
Να σημειωθεί εδώ πως παραδοσιακά το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο χρειάζεται περί τους 16 μήνες για να λάβει αποφάσεις τέτοιου είδους, μετά από προσφυγές εθνικών δικαστηρίων. Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες ήταν έντονη η φημολογία πως το Γερμανικό Δικαστήριο πιέζει για άμεσες αποφάσεις...

H αποφάση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας

Στους ευρωπαϊκούς… κανονισμούς παραπέμπει τη νομιμότητα του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας.
Ειδικότερα, η ανώτατη δικαστική αρχή της Γερμανίας διαπιστώνει αρκετούς λόγους ώστε να αποφανθεί πως το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων «ξεπερνά» τις αρμοδιότητες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και παραβιάζει τον κανονισμό απαγόρευσης χρηματοδότησης των κρατών – μελών της Ευρωζώνης.
Ωστόσο, το γερμανικό δικαστήριο παραπέμπει την υπόθεση στο αρμόδιο ευρωπαϊκό δικαστήριο.
Παράλληλα, επισημαίνει πως με ορισμένες αλλαγές το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων(ΟΜΤ) δύναται να καταστεί σύννομο με τη γερμανική νομοθεσία.
Επίσης, το συνταγματικό δικαστήριο γνωστοποίησε πως η απόφαση επί της συνταγματικότητας του bail-out θα κοινοποιηθεί στις 18 Μαρτίου του 2014.
Σημειώνεται πως μετά τις άνωθεν εξελίξεις, τα spread των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας αυξήθηκαν περαιτέρω. Ανάλογες πιέσεις επικρατούν και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.
«Η ΕΚΤ λαμβάνει υπόψη της τη σημερινή ανακοίνωση του γερμανικού συνταγματικού δικαστηρίου» αναφέρει η ανακοίνωση - αντίδραση της Φρανκφούρτης.
«Η ΕΚΤ επαναλαμβάνει πως το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων βρίσκεται στο πεδίο διαχείρισης της κεντρικής τράπεζας» επισημαίνεται καταλήγοντας.
Η κυβέρνηση σέβεται πλήρως τις αποφάσεις των δικαστηρίων, ήταν η επίσημη αντίδραση της γερμανικής κυβέρνησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης