Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία - Δεκτή η παραίτηση του πρωθυπουργού Letta - Από αύριο οι διεργασίες για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης

tags :
Ιταλία - Δεκτή η παραίτηση του πρωθυπουργού Letta - Από αύριο οι διεργασίες για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης
Χθες, το Δημοκρατικό Κόμμα αποφάσισε κατά πλειοψηφία τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, υπό τον Ματέο Ρέντσι
(upd) Δεκτή έκανε την παραίτηση του πρωθυπουργού Enrico Letta ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Giorgio Napolitano, ο οποίος κατόπιν αυτής της εξέλιξης ανακοίνωσε ότι οι διεργασίες για το σχηματισμό της νέας ιταλικής κυβέρνησης θα αρχίσουν από αύριο.
Η εξέλιξη αυτή ήταν πλήρως αναμενόμενη κατόπιν των όσων εκτυλίχθηκαν στην χθεσινή συνεδρίαση του Δημοκρατικού Κόμματος.
Ο αρχηγός της Κεντροαριστεράς Matteo Renzi ουσιαστικά εξώθησε σε παραίτηση τον Enrico Letta χθες, καταλογίζοντάς του αποτυχία να περάσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις.
Η απόφαση του Letta να παραιτηθεί ήταν αποτέλεσμα απαίτησης του 39χρονου ηγέτη του κόμματος, Ματέο Ρέντσι, προκειμένου να σχηματιστεί μια κυβέρνηση που θα οδηγήσει στην έξοδο της Ιταλίας από την οικονομική κρίση.
«Η Ιταλία δεν μπορεί να ζήσει σε κατάσταση ανασφάλειας και αποσταθεροποίησης. Είμαστε σε κρίσιμο σταυροδρόμι», τόνισε ο Renzi κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοκρατικού Κόμματος.
Σημειώνεται ότι χθες, το Δημοκρατικό Κόμμα ενέκρινε με 136 «ναι» και 2 «όχι» την πρόταση του Matteo Renzi για απομάκρυνση του Letta από τον πρωθυπουργικό θώκο και άμεσο ανασχηματισμό νέας κυβέρνησης, με ορίζοντα την εξάντληση της πενταετίας.
Εάν ο Renzi αναλάβει την πρωθυπουργία, θα είναι ο τρίτος μη εκλεγμένος πρωθυπουργός της Ιταλίας, μετά τον Μάριο Μόντι και τον Ενρίκο Λέτα, ο οποίος ανέλαβε την πρωθυπουργία τον περασμένο Απρίλιο έπειτα από εβδομάδες άκαρπων διαπραγματεύσεων μεταξύ των κομμάτων.


Tι μετέδιδε νωρίτερα, το bankingnews.gr:

Την παραίτησή του αναμένεται να υποβάλλει αύριο, Παρασκευή, ο Ιταλός Πρωθυπουργός, Enrico Letta.

Ειδικότερα, το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, το οποίο αποτελεί και το βασικό πυλώνα της τρέχουσας κυβέρνησης συνασπισμού, ενέκρινε σήμερα με 136 «ναι» και 2 «όχι» την πρόταση του Matteo Renzi για απομάκρυνση του Letta από τον πρωθυπουργικό θώκο και άμεσο ανασχηματισμό της ιταλικής κυβέρνησης.
Ως εκ τούτου, ο Enrico Letta, ο οποίος ανήκει στο Δημοκρατικό Κόμμα, σεβόμενος την πλειοψηφία, αύριο θα υποβάλλει την παραίτησή του στον Ιταλό Πρόεδρο, Giorgio Napolitano.
Πλέον, ο δρόμος για την αναρρίχηση του νυν επικεφαλής της κεντροαριστεράς, Matteo Renzi, στην εξουσία είναι «ανοιχτός». Σημειώνεται πως ο 39χρονος πολιτικός σκοπίμως και συστηματικά προλείανε το έδαφος για την παραίτηση του Enrico Letta.  
Ο Matteo Renzi επομένως, θα αποτελέσει τον 7ο  κατά σειρά μη εκλέξιμο πρωθυπουργό της Ιταλίας από το 1992!


Απομακρύνεται το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στην Ιταλία, καθώς ο ηγέτης της κεντροαριστεράς, Matteo Renzi απέρριψε την πιθανότητα προσφυγής στις κάλπες.
Ενόσω τις προηγούμενες ημέρες το πολιτικό κλίμα στην Ιταλία ήταν έκρυθμο, με τη φημολογία περί προκήρυξης πρόωρων εκλογών να κερδίζει συνεχώς πόντους, σήμερα, ο Matteo Renzi, πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, απέρριψε κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο, εκφράζοντας παράλληλα, πλήρη εμπιστοσύνη στον Πρωθυπουργό, Enrico Letta.
Ωστόσο, ο 39χρονος πολιτικός και επικεφαλής του μεγαλύτερου κόμματος της Ιταλίας υπογράμμισε την ανάγκη ανασχηματισμού της κυβέρνησης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ανάληψης της πρωθυπουργίας από τον ίδιο.
«Ο υπάρχον εκλογικός νόμος δεν επιτρέπει την επιτυχή εξασφάλιση του αποτελέσματος» υποστήριξε χαρακτηριστικά.
«Το τρέχον σύστημα δεν εγγυάται τη διασφάλιση της πλειοψηφίας» παρατήρησε. «Για να πάμε σε εκλογές, χρειάζεται πρώτα να αλλάξουν αρκετά» εξήγησε.
Ερωτηθείς για το εάν ενδιαφέρεται να αντικαταστήσει τον Enrico Letta στον πρωθυπουργικό θώκο, απάντησε πως δεν φοβάται τις μεγάλες ευθύνες…
Παράλληλα, επισήμανε πως εάν η τρέχουσα κατάσταση επιμείνει, τότε η Ιταλία θα αντιμετωπίσει μεγάλους κινδύνους.
«Η Ιταλία χρειάζεται ένα πλάνο, το οποίο θα αλλάξει άρδην την εικόνα της χώρας» κατέληξε, χαρακτηριστικά.
Σημειώνεται πως αύριο, Παρασκευή, ο οίκος αξιολόγησης Moody’s αναμένεται να ανακοινώσει τη νέα αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. O αμερικανικός οίκος δίδει στην Ιταλία την αξιολόγηση "Βaa2" με αρνητικό outlook.
Μία ενδεχόμενη κυβέρνηση υπό τον Matteo Renzi στηρίζει το κεντρώο πολιτικό κόμμα «Civil Choice». Πρόκειται για την πρώτη θετική αντίδραση του πολιτικού συστήματος της Ιταλίας, μετά το κάλεσμα του ηγέτη της κεντροαριστεράς για το σχηματισμό μίας νέας κυβέρνησης, δίχως τον Enrico Letta. 

Υπό μία κλωστή η κυβέρνηση Letta
Αντιμέτωπη με μια ακόμα κυβερνητική κρίση είναι η Ιταλία καθώς τα τελευταία 24ωρα έχουν «φουντώσει» τα σενάρια που θέλουν τον πρωθυπουργό Enrico Letta να παραιτείται και να τον αντικαθιστά ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος και δήμαρχος Φλωρεντίας, Matteo Renzi.
Όλα θα κριθούν από τη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος (στις 15:00 ώρα Ελλάδας), η οποία και θα αποφασίσει εάν το κόμμα θα στηρίξει τον Letta και το νέο πρόγραμμα της κυβέρνησης του ή θα τον εξωθήσει στην παραίτηση.
Ήδη οι σχέσεις του πρωθυπουργού Enrico Letta (προέρχεται από το Δημοκρατικό Κόμμα και στηρίζεται από το Δημοκρατικό Κόμμα, τις κεντροδεξιές δυνάμεις υπό τον Angelino Alfano και τις κεντρώες δυνάμεις του Mario Monti) και του επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος, Matteo Renzi είναι τεταμένες, κάτι που διαφάνηκε και στην άκαρπη συνάντηση που είχαν χθες το απόγευμα.
Ο Renzi κατηγορεί το Letta ότι δεν προωθεί με τον απαιτούμενο ρυθμό τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στην οικονομία ενώ ο Letta ως απάντηση, παρουσίασε το νέο πρόγραμμα της κυβέρνησης του, το οποίο στοχεύει στην έξοδο από την οικονομική κρίση και στην τροποποίηση του εκλογικού νόμου.
Σε κάθε περίπτωση ο Renzi, τον οποίο στηρίζει η πλειοψηφία του Δημοκρατικού Κόμματος, δεν θέλησε να τοποθετηθεί κατά την χθεσινή συνάντηση του με τον Letta για το ποια είναι η στάση του απέναντι στο νέο κυβερνητικό πρόγραμμα, αναφέροντας πως θα ανοίξει τα χαρτιά του κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Κόμματος.
Ο Letta γνωρίζει ότι δεν μπορεί να παραμείνει επικεφαλής της κυβέρνησης χωρίς τη στήριξη του Δημοκρατικού Κόμματος.
Αυτό διαφάνηκε και από τις σημερινές δηλώσεις του επικεφαλής του κόμματος «Νέα Κεντροδεξιά» του Angelino Alfano (πρόκειται για τις δυνάμεις που διασπάστηκαν από το κόμμα του Berlusconi και στηρίζουν την κυβέρνηση Letta), ο οποίος υποστήριξε ότι το κόμμα του θα εξακολουθήσει να στηρίζει το Letta υπό την προϋπόθεση ότι έχει τη στήριξη του Δημοκρατικού Κόμματος.
Εάν πέσει η κυβέρνηση Letta θα είναι η τέταρτη τα τελευταία σχεδόν δυόμιση χρόνια. Το Νοέμβριο του 2011 ο Berlusconi παραιτήθηκε λόγω της κρίσης χρέους και τον διαδέχθηκε ο Mario Monti έως τις εκλογές του Φεβρουαρίου του 2013, όταν και ανέλαβε ο Letta, ο οποίος τέθηκε επικεφαλής μιας ιστορικής κυβέρνησης συμμαχίας μεταξύ της Κεντροδεξιάς και της Κεντροαριστεράς.
Σε περίπτωση που παραιτηθεί ο Letta, ο Renzi μπορεί να αναλάβει το πρωθυπουργικό αξίωμα χωρίς να είναι απαραίτητη η προσφυγή στις κάλπες καθώς φέρεται να μπορεί να εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία στη Βουλή.
Ωστόσο, το ενδεχόμενο αυτό δεν φαίνεται να ικανοποιεί τον Renzi καθώς θεωρεί πως το να πάρει την εξουσία χωρίς την προσφυγή στις κάλπες αλλά μέσω «πολιτικών εκβιασμών» θα πλήξει το ήδη πολύ καλό «πολιτικό του προφίλ».
Την ίδια στιγμή, μόλις το 14% των Ιταλών φέρεται να επιθυμεί ο Renzi να αναλάβει την πρωθυπουργία χωρίς εκλογές.
Για αυτό το λόγο ο Renzi είναι έτοιμος να δηλώσει ότι θα στηρίξει τον Letta όσο η κυβέρνηση του παράγει έργο.
Αλλά εάν το Δημοκρατικό Κόμμα άρει τη στήριξη του στον Letta, η κατάσταση θα περιπλεχθεί και ο Renzi θα κληθεί πρόωρα να αναλάβει τις ευθύνες του.

(Πρώτη ενημέρωση: 12:20 - Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης