Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο +2,7% ο Nikkei - Μεγάλη πτώση του γιεν λόγω παρέμβασης της Κεντρικής Τράπεζας 25 δισ και G7

Στο +2,7% ο Nikkei - Μεγάλη πτώση του γιεν λόγω παρέμβασης της Κεντρικής Τράπεζας 25 δισ και G7
(upd2)Με κέρδη έκλεισε η συνεδρίαση της Παρασκευής στην Ιαπωνία, καθώς το γιεν αποδυναμώθηκε μετά την επέμβαση των G7.
Οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των σημαντικότερων οικονομιών του κόσμου συναντήθηκαν με σκοπό να συγκρατήσουν τη δύναμη του νομίσματος και να δοθεί η ελπίδα ότι η διαρροή ακτινοβολίας θα περιοριστεί στις «χαλασμένες», πλέον, εγκαταστάσεις πυρηνικής ενέργειας της Φουκουσίμα.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στο Τόκιο έκλεισε στις 9.207 μονάδες με κέρδη 2,7%, ενώ ο ιαπωνικός Topix έκλεισε στο +2,4% και τις 831 μονάδες.
Την ίδια στιγμή, στα 81,69 γιεν διαπραγματευόταν το δολάριο, μετά το χθεσινό υψηλό των 79,08 γιεν. Είναι το χαμηλότερο των τελευταίων δύο ετών, μετά την επέμβαση των G7 στις αγορές ξένου συναλλάγματος την πρώτη φορά μέσα σε μια δεκαετία. «Πρόκειται για μία ισχυρή δήλωση από την ομάδα των G7. Την τελευταία φορά που επενέβησαν ήταν το 2000, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί το ευρώ», σημείωσαν οι traders της Nomura.
Σημειώνεται εδώ ότι στην αγορά συναλλάγματος παρεμβαίνει σήμερα και η Κεντρική Τράπεζα της Βρετανίας, για τη διαμόρφωση της ισοτιμίας στερλίνας-γιεν, ενώ φήμες κάνουν τον κύκλο της αγοράς για επικείμενη παρέμβαση από τη Fed και την Bank of Canada.
Υπενθυμίζεται ότι, η ανοδική κίνηση του γιεν στις διαπραγματεύσεις της Πέμπτης διευκόλυνε τις συναλλαγές στα ασιατικά χρηματιστήρια, δημιουργώντας φήμες περί παρέμβασης ξένου στην εγχώρια αγορά συναλλάγματος.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η συνολική παρέμβαση της Ιαπωνικής Κεντρικής Τράπεζας έφθασε στα 25 δις δολάρια συμβάλλοντας στην υποχώρηση του γιεν.

Συντονισμένες παρεμβάσεις από τις Κεντρικές Τράπεζες της Ευρώπης

Σε συντονισμένες παρεμβάσεις στην αγορά ξένου συναλλάγματος προέβησαν οι Κεντρικές Τράπεζες της Ευρώπης, καθώς η Bank of Japan προχώρησε στην αγορά 25 δισ. δολαρίων με στόχο να εμποδίσει την ραγδαία άνοδο του γιεν έναντι του δολαρίου.
H γερμανική Κεντρική Τράπεζα (Bundesbank) επιβεβαιώνει ότι συμμετείχε στις παρεμβάσεις της αγοράς ξένου συναλλάγματος, ενώ συμπεριλαμβάνονται και οι Bank of England, Bank of France, καθώς και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Συνεπώς, το δολάριο σημείωσε άνοδο στα 81,38 γιέν, ενώ, παράλληλα, πηγές της αγοράς χρήματος αναφέρουν και πωλήσεις γιεν έναντι ευρώ.
Τις παρεμβάσεις της Bank of Japan ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας, Γιοσιχίκο Νόντα, λέγοντας ότι οι Κεντρικές Τράπεζες των υπολοίπων κρατών μελών της G7 θα ακολουθούσαν μετά το άνοιγμα των αγορών τους.

(Πρώτη ενημέρωση 08:38)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης