Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άμεση κατάπαυση πυρός από τη Λιβύη - Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Υεμένη

Άμεση κατάπαυση πυρός από τη Λιβύη - Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Υεμένη
(upd3)Την κατάπαυση του πυρός ανακοίνωσε η Λιβύη, σε μία ένδειξη καλής θέλησης έναντι της απόφασης του ΟΗΕ να επέμβει στρατιωτικά ώστε να σταματήσει ο εμφύλιος που μαίνεται στη χώρα μεταξύ υποστηρικτών του Καντάφι και των αντικαθεστωτικών. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Υεμένη.
Σύμφωνα με τον υπουργό εξωτερικών της Λιβύης, Moussa Koussa, το καθεστώς σέβεται τους αμάχους γι' αυτό και αποφασίζει την διακοπή των στρατιωτικών επιχειρήσεων ώστε να μην υπάρξουν θύματα. Η απόφαση αυτή ελήφθηκε προκειμένου να προστατευθούν οι πολίτες της Λιβύης και να συμμορφωθεί με τη χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Η Γαλλία δήλωσε στη συνέχεια ότι τα στρατιωτικά πλήγματα κατά της Λιβύης θα άρχιζαν «εντός των επόμενων ωρών» ενώ οι Βρετανοί είχαν θέσει σε ετοιμότητα αεροσκάφη Typhoon και Tornado.
Εν τω μεταξύ βρίσκεται σε εξέλιξη η συνεδρίαση των πρεσβευτών του ΝΑΤΟ, προκειμένου να αξιολογηθεί η κατάσταση.
Η Αυστρία, η Ουγγαρία και η Βουλγαρία δεν θα συμμετάσχουν στη στρατιωτική δράση στη Λιβύη, υποστηρίζουν όμως την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δήλωσαν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών αυτών.
Ανθρωπιστικές οργανώσεις έκαναν σήμερα έκκληση στις γειτονικές στη Λιβύη χώρες να διατηρήσουν τα σύνορά τους ανοιχτά καθώς προετοιμάζονται για έξοδο προσφύγων από τη Λιβύη μετά την κλιμάκωση των μαχών και την απόφαση για επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων.
Περίπου 300.000 άνθρωποι, κυρίως ξένοι εργάτες, έχουν φύγει από τη Λιβύη από το ξέσπασμα της κρίσης στις αρχές του προηγούμενου μήνα και μετακινήθηκαν κυρίως προς την Τυνησία και την Αίγυπτο, όμως αυξάνεται ο αριθμός αυτών που καταφεύγουν στο Νίγηρα και την Αλγερία.

Εντωμεταξύ, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε την Υεμένη το Εθνικό Συμβούλιο Άμυνας, μετά από τον θάνατο τουλάχιστον πενήντα ανθρώπων σε αντικυβερνητική διαδήλωση. Παράλληλα, σχεδόν 240 άτομα τραυματίστηκαν όταν η αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον εκατοντάδων αντικυβερνητικών διαδηλωτών στην πρωτεύουσα Σαναά.
Η απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Άμυνας απαγορεύει ακόμη στους πολίτες να κυκλοφορούν οπλισμένοι.

Νωρίτερα το www.bankingnews.gr ανέφερε:
Ξεκινούν οι προετοιμασίες για στρατιωτική επέμβαση του ΟΗΕ στη Λιβύη

Τον εναέριο χώρο της έκλεισε η Λιβύη σύμφωνα με το Eurocontrol, μετά την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την επιβολή ζώνης αποκλεισμού πτήσεων και την προστασία των Λίβυων πολιτών.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε απόφαση υπέρ της χρήσης στρατιωτικής ισχύος εναντίον των δυνάμεων του Καντάφι, που ανοίγει το δρόμο για αεροπορικές επιθέσεις στη Λιβύη.
Ο γάλλος κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι επιχείρηση επέμβασης θα αρχίσει σύντομα εντός των επόμενων ωρών αλλά σε ερώτηση για τον ακριβή χρόνο δεν απάντησε. Την Παρασκευή αναμένεται να συναντηθούν οι μόνιμοι αντιπρόσωποι του ΝΑΤΟ για να καθορίσουν τον τρόπο της επέμβασης.
«Η Λιβύη δεν φοβάται», δήλωσε ο Σάιφ αλ-Ισλάμ, ένας από τους γιούς του Καντάφι, μετά την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που προβλέπει αεροπορικές επιθέσεις εναντίον των λιβυκών κυβερνητικών δυνάμεων.
«Είμαστε στην πατρίδα μας και μαζί με τον λαό μας. Δεν φοβόμαστε», τόνισε από την Τρίπολη στην εκπομπή News Nightline του αμερικανικού δικτύο ABC.

(πρώτη ενημέρωση 09:10)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης