Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στη «μέγγενη» των ιαπωνικών εξελίξεων οι γερμανικές ενεργειακές εταιρείες

Στη «μέγγενη» των ιαπωνικών εξελίξεων οι γερμανικές ενεργειακές εταιρείες
Σε δύσκολη θέση βρίσκονται οι ενεργειακές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη Γερμανία, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να μην παρατείνει την λειτουργία των παλαιών πυρηνικών εργοστασίων που είχε αποφασίσει πριν από μισό περίπου χρόνο.
Οι μετοχές των RWE, η E.ON, η EnBW και η Vattenfall, έχουν βρεθεί στο στόχαστρο ρευστοποιήσεων στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, αν και όπως ανακοίνωσαν παραμένουν στους οικονομικούς στόχους που είχαν θέσει για το 2011.
Τα πυρηνικά εργοστάσια, για τα οποία μιλάμε, έχουν ετήσιο τζίρο δύο δισεκατομμύρια ευρώ. Για τρεις μήνες λοιπόν η συνολική απώλεια είναι γύρω στα πεντακόσια εκατομμύρια. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε διαφυγόντα κέρδη περίπου διακοσίων εκατομμυρίων, αλλά προ φόρων. Από μία άποψη χάνει και το κράτος. Από την άλλη πλευρά βέβαια, αν οι υπόλοιπες μονάδες παραγωγής ενέργειας, εκτός των πυρηνικών εργοστασίων, αυξήσουν την παραγωγή τους για την περίοδο του μορατόριουμ, τότε τα έσοδα αναπληρώνονται.
Αν πράγματι κλείσουν τα πυρηνικά εργοστάσια, η ενεργειακή βιομηχανία θα χάσει μία σίγουρη πηγή εσόδων. Και αυτό γιατί σήμερα έχει ήδη γίνει η απόσβεση όλων των ατομικών εγκαταστάσεων, οπότε η λειτουργία τους υπόσχεται κέρδη δισεκατομμυρίων, παρά την υψηλή φορολόγηση. Ένα εκατομμύριο ευρώ την ημέρα κερδίζουν οι ενεργειακοί κολοσσοί από τα πυρηνικά εργοστάσια, εκτιμούν οι αναλυτές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης