γράφει : Αλεξάνδρα Τόμπρα
Για «μακρύ πόλεμο χωρίς όρια» κάνει λόγω ο επίμονος Λίβυος ηγέτης Muammar Gaddafi, αναφερόμενος στο ρόλο των συμμαχικών δυνάμεων, με σκοπό να… προστατέψουν τους αμάχους, όπως ορίζει η απόφαση 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Σημειώνεται πως πριν από λίγο ο γιός του Λίβυου ηγέτη, Khamis Gaddafi, υπέκυψε στα τραύματά του.
Ο M. Gaddafi χρησιμοποίησε τον όρο «τρομοκρατία», αναφερόμενος στις στρατιωτικές επεμβάσεις των δυτικών τονίζοντας την πεποίθησή του ότι «θα ηττηθούν».
Συγκεκριμένα, το Σάββατο το απόγευμα γαλλικό αεροσκάφος επιτέθηκε στη Λιβύη, με στόχο στρατιωτικό όχημα του Gaddafi, με αποτέλεσμα η κατάπαυση πυρός που κήρυξε ο ίδιος µετά την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας ήταν απλώς ένα τέχνασμα. Εξάλλου οι ΗΠΑ είχαν ανακοινώσει χθες Κυριακή ότι δεν αναγνωρίζουν τη χθεσινή κατάπαυση του πυρός που ανακοίνωσε ο Gaddafi. Σημειώνεται πως σύμφωνα με τον Γάλλο κυβερνητικό εκπρόσωπο, δεν υπάρχουν πληροφορίες που να γνωρίζει η γαλλική στρατιωτική διοίκηση για νεκρούς αμάχους.
Στη συνέχεια, γαλλοβρετανικά αεροσκάφη προέβησαν σε βομβαρδισμούς της χώρας, τη στιγμή που οι ΗΠΑ εκτόξευσαν τουλάχιστον 10 πυραύλους το Σαββάτο το βράδυ, με στόχο λύβιες εγκαταστάσεις αεράμυνας. Οι εξελίξεις συνέχισαν και την Κυριακή στους ίδιους ρυθμούς και ενώ Αφρικανοί αξιωματούχοι επαναλαμβάνουν την πρόθεση των ΗΠΑ να παραχωρήσει στους συµµάχους ηγετικό ρόλο εντός των ηµερών.
Εν τω μεταξύ, ο Αραβικός Σύνδεσμος εξακολουθεί να υποστηρίζει τις αεροπορικές επιδρομές στη Λιβύη για την επιβολή της ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού του λιβυκού εναέριου χώρου, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ουίλιαμ Χέιγκ.
Το διάγγελμα του Gaddafi
Εν τω μεταξύ, ο Λίβυος ηγέτης προέβη χθες σε διάγγελμα, τονίζοντας ότι «στο Αφγανιστάν ηττηθήκατε. Ο Μπιν Λάντεν σας κέρδισε. Το ίδιο θα γίνει και στη Λιβύη. Θα υπερασπίσουμε τα εδάφη μας. Δεν μαθαίνετε από το παρελθόν. Δεν μάθατε από τη Σομαλία. Πάντα θα καταστρέφεστε. Ετοιμαστείτε για μακροχρόνιο πόλεμο για τον οποίο δεν είστε έτοιμοι, να το ξέρετε. Είναι μία πολύ σημαντική στιγμή για εμάς. Πλέον, ο κόσμος διαδηλώνει εναντίον σας. Όλος ο κόσμος θα είναι μαζί μας. Ισλαμιστές, Χριστιανοί, Άραβες, Ευρωπαίοι. Τώρα μου δίνετε μία ιστορική ευκαιρία. Η επανάσταση θα γίνει παγκόσμια, από το λαό».
Ο Gaddafi εξαπέλυσε μύδρους και σε όσους αποσκοπούν την εκμετάλλευση του «πετρελαίου του», ενώ επισήμανα ότι όλοι «οι Λίβυοι έχουν τώρα όπλα για να υπερασπιστούν την πατρίδα τους», αναφερόμενος ακόμα και σε γυναίκες.
Τι δηλώνουν οι ΥΠΕΞ Ιταλίας, Γερμανίας Κύπρου και Βρετανίας
Άρνηση απέναντι στο γεγονός ότι ο συνασπισμός διεξάγει πόλεμο εναντίον της Λιβύης προβάλλει ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Franco Fratini.
«Αυτό δεν πρέπει να είναι ένας πόλεμος εναντίον της Λιβύης, αλλά η ολοκληρωμένη εφαρμογή της σχετικής απόφασης του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος. Ο Ιταλός ΥΠΞ ζήτησε να πάρει το ΝΑΤΟ τη σκυτάλη στο συντονισμό της επιχείρησης ώστε στη Λιβύη να μην δρα πλέον ένας απλός «συνασπισμός εθελοντών».
Παράλληλα, ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Guido Westerwelle, επισήμανε ότι «οι επικρίσεις που διατύπωσε ο Αραβικός Σύνδεσμος για τη στρατιωτική επιχείρηση στη Λιβύη ενισχύουν τις ισχυρές επιφυλάξεις της Γερμανίας να συμμετάσχει στη δράση αυτή του διεθνούς συνασπισμού», ενώ προσέθεσε ότι η Γερμανία δε μένει ουδέτερη έναντι του καθεστώτος του Muammar Gaddafi.
«Η ΕΕ πρέπει να ταχθεί υπέρ της εφαρμογής ενισχυμένων οικονομικών κυρώσεων εναντίον του λιβυκού καθεστώτος, ιδιαίτερα στους τομείς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου», συμπλήρωσε ο Westerwelle.
«Ο στόχος μας θα έπρεπε να είναι να επιλυθεί (η λιβυκή κρίση) με έναν ειρηνικό τρόπο, αυτό έπρεπε να είναι ο στόχος μας, όχι μέσω στρατιωτικών επιχειρήσεων», δήλωσε στις Βρυξέλλες ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού.
Ο ίδιος κάλεσε τις δυνάμεις του συνασπισμού να εξασφαλίσουν την τήρηση της κατάπαυσης του πυρός από τα στρατεύματα που είναι πιστά στον συνταγματάρχη Καντάφι, αλλά «ταυτόχρονα να μην πάρουν μέτρα που δεν είναι απαραίτητα για να το καταφέρουν».
Εν τω μεταξύ, ο βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις και το ΝΑΤΟ, David Lidington, τόνισε ότι «η Ευρώπη πρέπει να συνασπιστεί για να υποστηρίξει την απόφαση του ΟΗΕ και πρέπει να δείξουμε την αποφασιστικότητά μας να προστατεύσουμε τον λιβυκό λαό».
Οι δηλώσεις Gates
Χθες Κυριακή, ο Αμερικανός Υπ. Άμυνας, Robert M. Gates, δήλωσε ότι τίθεται κατά μίας στρατιωτικής επιχείρησης που θα έχει στόχο τον Λίβυο ηγέτη.
«Η συμμαχία πρέπει να σεβαστεί την απόφαση των Ηνωμένων Εθνών που επιτρέπει την προσφυγή στη βία μόνο για την προστασία των αμάχων στη Λιβύη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος, ενώ προσέθεσε «πιστεύω ότι είναι σημαντικό να δράσουμε στο πλαίσιο της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ». Ο αμερικανός υπουργός υπογράμμισε άλλωστε ότι η επέμβαση στη Λιβύη γίνεται από "μία ποικιλόμορφη συμμαχία" και ότι η αύξηση των στόχων ενδέχεται να βλάψει την ομοφωνία της οποίας χαίρει μέχρι στιγμής η απόφαση του ΟΗΕ.
Επιπλέον, ο Gates εκτίμησε ότι η στρατιωτική επιχείρηση «ξεκίνησε με δυναμικό και επιτυχημένο τρόπο» και διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ δεν θα έχουν «ηγετικό ρόλο» στην επέμβαση.
«Το κλειδί είναι κατ' αρχάς να επιβληθεί μία ζώνη εναέριου αποκλεισμού για να εμποδίσουμε (τον Gaddafi) να χρησιμοποιήσει το στρατό του για να σφαγιάσει τον ίδιο του τον λαό», συμπλήρωσε ο Αμερικανός Υπουργός. Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκέιτς έφθασε σήμερα στη Ρωσία για προγραμματισμένη επίσκεψη, η πραγματοποίηση της οποίας καθυστέρησε εξαιτίας της συμμαχικής στρατιωτικής επιχείρησης στη Λιβύη. Η Ρωσία, η οποία απέσχε της ψηφοφορίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας και δεν προσέφυγε στη χρήση του δικαιώματος αρνησικυρίας, τηρεί έντονα επικριτική στάση μετά την έναρξη της επιχείρησης στη Λιβύη.
Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, R. Gates, έφθασε σήμερα στην Αγία Πετρούπολη, όπου θα εκφωνήσει ομιλία σε στρατιωτική ακαδημία. Στη συνέχεια θα μεταβεί στη Μόσχα όπου θα συναντήσει τον ρώσο ομόλογό του και τον πρόεδρο της Ρωσίας. "Το γεγονός ότι (η Μόσχα) δεν έκανε χρήση του βέτο κατά την ψήφιση της απόφασης 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αποτελεί ένδειξη της βελτίωσης της συνεργασίας με τη Ρωσία επί των μεγάλων διεθνών θεμάτων", δήλωσε από το αεροπλάνο που τον μετέφερε ο αμερικανός υπουργός Άμυνας
«Ναι» και από το ΝΑΤΟ στο εμπάργκο της εφαρμογής όπλων στη Λιβύη
Εμπάργκο στην εφαρμογή όπλων στη Λιβύη ενέκριναν οι πρεσβευτές των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ στη συμμαχία σύνοδο της Κυριακής στις Βρυξέλλες, όπως είχε επιβάλλει ο ΟΗΕ.
«Ένα άλλο σχέδιο που αφορά πιθανή εμπλοκή των συμμαχικών δυνάμεων, στην επιβολή από τα Ηνωμένα Έθνη, ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη, θα συζητηθεί ξανά τη Δευτέρα που συνεχίζεται η έκτακτη σύνοδος, των Μόνιμων Αντιπροσώπων των χωρών-μελών», δήλωσε αξιωματούχος του ΝΑΤΟ.
Ανώνυμες πηγές μεταδίδουν ότι η Βρετανία, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς, ήταν ανάμεσα στα κράτη-μέλη που επιθυμούσαν να αναλάβει το ΝΑΤΟ, την πρωτοβουλία των επιχειρήσεων εναντίον του καθεστώτος Gaddafi. Ο ρόλος πάντως της συμμαχίας περιορίζεται μέχρι τώρα στην εναέρια επιτήρηση.
Η Γερμανία τάχθηκε ενάντια στη διεθνή επέμβαση στη Λιβύη, ενώ όπως ανέφεραν οι διπλωματικές πηγές, διαφώνησε με αυτή τη θέση η Γαλλία, που υποστήριξε την άποψη ότι η φήμη της συμμαχίας στον Αραβικό κόσμο είναι αποτέλεσμα κυρίως του πολέμου στο Αφγανιστάν, και με δεδομένο ότι έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι κυριαρχείται από τις ΗΠΑ.
Σημειώνεται πως η Τουρκία που συμμετείχε στην έκτακτη σύνοδο για τη Λιβύη, και η οποία είχε πάρει θέση κατά της ενεργού ανάμιξης της συμμαχίας στις επιχειρήσεις, έβαλε προσκόμματα νωρίτερα στην επίτευξη τελικής συμφωνίας ανάμεσα στους αντιπροσώπους, όπως ανέφερε διπλωμάτης του ΝΑΤΟ, την Κυριακή.
Παγκόσμια συμμετοχή στις στρατιωτικές επεμβάσεις
Από χθες το bankingnews.gr μετέδιδε ότι το Κατάρ, η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία, η Ισπανία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Δανία, η Νορβηγία, ο Καναδάς και οι ΗΠΑ, είναι οι χώρες που θα μετάσχουν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις προσφέροντας τα πολεμικά αεροσκάφη τους και αεροπλανοφόρα. Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκεται η σύσταση ενός επιτελικού κέντρου της κεντρικής διοίκησης στη Λιβύη.
Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία αλλά και ΗΠΑ επιτέθηκαν χθες κατά των δυνάμεων του Gaddafi στη Λιβύη. Ο απολογισμός είναι τουλάχιστον 90 νεκροί και 150 τραυματίες από τους χθεσινούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς και τα πυραυλικά πλήγματα από δυνάμεις της Δύσης. Από αέρα και θάλασσα χτύπησαν στόχους κατά μήκος της παραλιακής ακτής της Λιβύης οι Δυτικές στρατιωτικές δυνάμεις, μετά την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για στρατιωτική επέμβαση στην περιοχή. Σε μία επίδειξη δύναμης της Δύσης, πιέζει τον Gaddafi να προβεί σε παύση πυρός και να τερματίσει τις επιθέσεις κατά των πολιτών.
«Δεν θα ανεχτούμε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» είπε χαρακτηριστικά στην χθεσινή ανακοίνωσή του ο Nicolas Sarkozy, παρά τις απειλές του Καντάφι ότι δεν έχουν καμία αρμοδιότητα και θα «το μετανιώσουν» αν επέμβουν. Ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, επίσης, δήλωσε πως οι επιθέσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες μέχρι «να συμμορφωθεί το λιβυκό καθεστώς».
H κυβέρνηση της Λιβύης εξετάζει τώρα το ενδεχόμενο να θεωρήσει «άκυρο» το ψήφισμα 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ , με το οποίο επιβάλλεται αποκλεισμός της εναέριας ζώνης από τις δυτικές δυνάμεις. Συγχρόνως ανακοίνωσε την διακοπή της συνεργασίας της χώρας με την Ευρώπη για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.
Καταγγελία για την παρέμβαση ξένων χωρών στα εσωτερικά τους από τα μέλη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου
Καταγγελία για την παρέμβαση του Ιράν και άλλων ξένων χωρών στα εσωτερικά τους απεύθυναν οι χώρες μέλη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου και ανακοίνωσαν ότι το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα πάρουν μέρος στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη για «την ασφάλεια και την προστασία».
«Καταγγέλλουμε οποιαδήποτε παρέμβαση στα εσωτερικά μας θέματα και ανάμεσα στις χώρες (που παρεμβαίνουν) είναι το Ιράν», δήλωσε ο ΓΓ του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου Αμπντουλραχμάν αλ Ατίγια, ενώ συμπλήρωσε ότι «συμμετέχουμε στο συνασπισμό για την ασφάλεια και την προστασία και σύμφωνα με την απόφαση του ΟΗΕ».
Διαξιφισμοί για την επέμβαση των Δυτικών στη Λιβύη
Η Κίνα εξέφρασε τη λύπη της για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των δυτικών δυνάμεων στη Λιβύη και θέλει να υπάρξει σταθεροποίηση της χώρας το συντομότερο δυνατόν. Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και η Ρωσία, οι αξιωματούχοι της οποίας διαφωνούν με την επέμβαση στην περιοχή και δεν συμμετείχαν στην Σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Έκκληση για άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών απηύθυνε και η Αφρικανική Ένωση, που αντιπροσωπεύεται από τη Μαυριτανία, το Μάλι, το Κονγκό, τη Νότια Αφρική και την Ουγκάντα. Μετά το πέρας συνάντησης που είχαν στην πρωτεύουσα της Μαυριτανίας, Νουαξότ, τα μέλη της επιτροπής, η οποία αποτελείται από αρχηγούς αφρικανικών κρατών, εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία ζητούν "τη συνεργασία των λιβυκών αρχών για να διευκολυνθεί η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στο λιβυκό λαό".
Αξιοσημείωτο είναι επίσης πως η Τεχεράνη προειδοποιεί τους Λίβυους πολίτες να μην εμπιστεύονται τις δυτικές δυνάμεις που επιτίθενται κατά του Καντάφ, υποστηρίζοντας ότι ο στόχος τους είναι να αποκτήσουν έναν νεο-αποικιακό έλεγχο της πλούσιας σε κοιτάσματα πετρελαίου χώρας τους.
Το παρελθόν τους και οι πράξεις των κυρίαρχων χωρών στο να καταλαμβάνουν καταπιεσμένες χώρες σημαίνει ότι οι προθέσεις τους με τέτοιες κινήσεις τίθενται πάντα υπό αμφισβήτηση", δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Ραμίν Μεχμανπαράστ.
(πρώτη ενημέρωση 08:13πμ)
www.bankingnews.gr
Συγκεκριμένα, το Σάββατο το απόγευμα γαλλικό αεροσκάφος επιτέθηκε στη Λιβύη, με στόχο στρατιωτικό όχημα του Gaddafi, με αποτέλεσμα η κατάπαυση πυρός που κήρυξε ο ίδιος µετά την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας ήταν απλώς ένα τέχνασμα. Εξάλλου οι ΗΠΑ είχαν ανακοινώσει χθες Κυριακή ότι δεν αναγνωρίζουν τη χθεσινή κατάπαυση του πυρός που ανακοίνωσε ο Gaddafi. Σημειώνεται πως σύμφωνα με τον Γάλλο κυβερνητικό εκπρόσωπο, δεν υπάρχουν πληροφορίες που να γνωρίζει η γαλλική στρατιωτική διοίκηση για νεκρούς αμάχους.
Στη συνέχεια, γαλλοβρετανικά αεροσκάφη προέβησαν σε βομβαρδισμούς της χώρας, τη στιγμή που οι ΗΠΑ εκτόξευσαν τουλάχιστον 10 πυραύλους το Σαββάτο το βράδυ, με στόχο λύβιες εγκαταστάσεις αεράμυνας. Οι εξελίξεις συνέχισαν και την Κυριακή στους ίδιους ρυθμούς και ενώ Αφρικανοί αξιωματούχοι επαναλαμβάνουν την πρόθεση των ΗΠΑ να παραχωρήσει στους συµµάχους ηγετικό ρόλο εντός των ηµερών.
Εν τω μεταξύ, ο Αραβικός Σύνδεσμος εξακολουθεί να υποστηρίζει τις αεροπορικές επιδρομές στη Λιβύη για την επιβολή της ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού του λιβυκού εναέριου χώρου, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ουίλιαμ Χέιγκ.
Το διάγγελμα του Gaddafi
Εν τω μεταξύ, ο Λίβυος ηγέτης προέβη χθες σε διάγγελμα, τονίζοντας ότι «στο Αφγανιστάν ηττηθήκατε. Ο Μπιν Λάντεν σας κέρδισε. Το ίδιο θα γίνει και στη Λιβύη. Θα υπερασπίσουμε τα εδάφη μας. Δεν μαθαίνετε από το παρελθόν. Δεν μάθατε από τη Σομαλία. Πάντα θα καταστρέφεστε. Ετοιμαστείτε για μακροχρόνιο πόλεμο για τον οποίο δεν είστε έτοιμοι, να το ξέρετε. Είναι μία πολύ σημαντική στιγμή για εμάς. Πλέον, ο κόσμος διαδηλώνει εναντίον σας. Όλος ο κόσμος θα είναι μαζί μας. Ισλαμιστές, Χριστιανοί, Άραβες, Ευρωπαίοι. Τώρα μου δίνετε μία ιστορική ευκαιρία. Η επανάσταση θα γίνει παγκόσμια, από το λαό».
Ο Gaddafi εξαπέλυσε μύδρους και σε όσους αποσκοπούν την εκμετάλλευση του «πετρελαίου του», ενώ επισήμανα ότι όλοι «οι Λίβυοι έχουν τώρα όπλα για να υπερασπιστούν την πατρίδα τους», αναφερόμενος ακόμα και σε γυναίκες.
Τι δηλώνουν οι ΥΠΕΞ Ιταλίας, Γερμανίας Κύπρου και Βρετανίας
Άρνηση απέναντι στο γεγονός ότι ο συνασπισμός διεξάγει πόλεμο εναντίον της Λιβύης προβάλλει ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Franco Fratini.
«Αυτό δεν πρέπει να είναι ένας πόλεμος εναντίον της Λιβύης, αλλά η ολοκληρωμένη εφαρμογή της σχετικής απόφασης του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος. Ο Ιταλός ΥΠΞ ζήτησε να πάρει το ΝΑΤΟ τη σκυτάλη στο συντονισμό της επιχείρησης ώστε στη Λιβύη να μην δρα πλέον ένας απλός «συνασπισμός εθελοντών».
Παράλληλα, ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Guido Westerwelle, επισήμανε ότι «οι επικρίσεις που διατύπωσε ο Αραβικός Σύνδεσμος για τη στρατιωτική επιχείρηση στη Λιβύη ενισχύουν τις ισχυρές επιφυλάξεις της Γερμανίας να συμμετάσχει στη δράση αυτή του διεθνούς συνασπισμού», ενώ προσέθεσε ότι η Γερμανία δε μένει ουδέτερη έναντι του καθεστώτος του Muammar Gaddafi.
«Η ΕΕ πρέπει να ταχθεί υπέρ της εφαρμογής ενισχυμένων οικονομικών κυρώσεων εναντίον του λιβυκού καθεστώτος, ιδιαίτερα στους τομείς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου», συμπλήρωσε ο Westerwelle.
«Ο στόχος μας θα έπρεπε να είναι να επιλυθεί (η λιβυκή κρίση) με έναν ειρηνικό τρόπο, αυτό έπρεπε να είναι ο στόχος μας, όχι μέσω στρατιωτικών επιχειρήσεων», δήλωσε στις Βρυξέλλες ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού.
Ο ίδιος κάλεσε τις δυνάμεις του συνασπισμού να εξασφαλίσουν την τήρηση της κατάπαυσης του πυρός από τα στρατεύματα που είναι πιστά στον συνταγματάρχη Καντάφι, αλλά «ταυτόχρονα να μην πάρουν μέτρα που δεν είναι απαραίτητα για να το καταφέρουν».
Εν τω μεταξύ, ο βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις και το ΝΑΤΟ, David Lidington, τόνισε ότι «η Ευρώπη πρέπει να συνασπιστεί για να υποστηρίξει την απόφαση του ΟΗΕ και πρέπει να δείξουμε την αποφασιστικότητά μας να προστατεύσουμε τον λιβυκό λαό».
Οι δηλώσεις Gates
Χθες Κυριακή, ο Αμερικανός Υπ. Άμυνας, Robert M. Gates, δήλωσε ότι τίθεται κατά μίας στρατιωτικής επιχείρησης που θα έχει στόχο τον Λίβυο ηγέτη.
«Η συμμαχία πρέπει να σεβαστεί την απόφαση των Ηνωμένων Εθνών που επιτρέπει την προσφυγή στη βία μόνο για την προστασία των αμάχων στη Λιβύη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος, ενώ προσέθεσε «πιστεύω ότι είναι σημαντικό να δράσουμε στο πλαίσιο της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ». Ο αμερικανός υπουργός υπογράμμισε άλλωστε ότι η επέμβαση στη Λιβύη γίνεται από "μία ποικιλόμορφη συμμαχία" και ότι η αύξηση των στόχων ενδέχεται να βλάψει την ομοφωνία της οποίας χαίρει μέχρι στιγμής η απόφαση του ΟΗΕ.
Επιπλέον, ο Gates εκτίμησε ότι η στρατιωτική επιχείρηση «ξεκίνησε με δυναμικό και επιτυχημένο τρόπο» και διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ δεν θα έχουν «ηγετικό ρόλο» στην επέμβαση.
«Το κλειδί είναι κατ' αρχάς να επιβληθεί μία ζώνη εναέριου αποκλεισμού για να εμποδίσουμε (τον Gaddafi) να χρησιμοποιήσει το στρατό του για να σφαγιάσει τον ίδιο του τον λαό», συμπλήρωσε ο Αμερικανός Υπουργός. Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκέιτς έφθασε σήμερα στη Ρωσία για προγραμματισμένη επίσκεψη, η πραγματοποίηση της οποίας καθυστέρησε εξαιτίας της συμμαχικής στρατιωτικής επιχείρησης στη Λιβύη. Η Ρωσία, η οποία απέσχε της ψηφοφορίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας και δεν προσέφυγε στη χρήση του δικαιώματος αρνησικυρίας, τηρεί έντονα επικριτική στάση μετά την έναρξη της επιχείρησης στη Λιβύη.
Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, R. Gates, έφθασε σήμερα στην Αγία Πετρούπολη, όπου θα εκφωνήσει ομιλία σε στρατιωτική ακαδημία. Στη συνέχεια θα μεταβεί στη Μόσχα όπου θα συναντήσει τον ρώσο ομόλογό του και τον πρόεδρο της Ρωσίας. "Το γεγονός ότι (η Μόσχα) δεν έκανε χρήση του βέτο κατά την ψήφιση της απόφασης 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αποτελεί ένδειξη της βελτίωσης της συνεργασίας με τη Ρωσία επί των μεγάλων διεθνών θεμάτων", δήλωσε από το αεροπλάνο που τον μετέφερε ο αμερικανός υπουργός Άμυνας
«Ναι» και από το ΝΑΤΟ στο εμπάργκο της εφαρμογής όπλων στη Λιβύη
Εμπάργκο στην εφαρμογή όπλων στη Λιβύη ενέκριναν οι πρεσβευτές των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ στη συμμαχία σύνοδο της Κυριακής στις Βρυξέλλες, όπως είχε επιβάλλει ο ΟΗΕ.
«Ένα άλλο σχέδιο που αφορά πιθανή εμπλοκή των συμμαχικών δυνάμεων, στην επιβολή από τα Ηνωμένα Έθνη, ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη, θα συζητηθεί ξανά τη Δευτέρα που συνεχίζεται η έκτακτη σύνοδος, των Μόνιμων Αντιπροσώπων των χωρών-μελών», δήλωσε αξιωματούχος του ΝΑΤΟ.
Ανώνυμες πηγές μεταδίδουν ότι η Βρετανία, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς, ήταν ανάμεσα στα κράτη-μέλη που επιθυμούσαν να αναλάβει το ΝΑΤΟ, την πρωτοβουλία των επιχειρήσεων εναντίον του καθεστώτος Gaddafi. Ο ρόλος πάντως της συμμαχίας περιορίζεται μέχρι τώρα στην εναέρια επιτήρηση.
Η Γερμανία τάχθηκε ενάντια στη διεθνή επέμβαση στη Λιβύη, ενώ όπως ανέφεραν οι διπλωματικές πηγές, διαφώνησε με αυτή τη θέση η Γαλλία, που υποστήριξε την άποψη ότι η φήμη της συμμαχίας στον Αραβικό κόσμο είναι αποτέλεσμα κυρίως του πολέμου στο Αφγανιστάν, και με δεδομένο ότι έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι κυριαρχείται από τις ΗΠΑ.
Σημειώνεται πως η Τουρκία που συμμετείχε στην έκτακτη σύνοδο για τη Λιβύη, και η οποία είχε πάρει θέση κατά της ενεργού ανάμιξης της συμμαχίας στις επιχειρήσεις, έβαλε προσκόμματα νωρίτερα στην επίτευξη τελικής συμφωνίας ανάμεσα στους αντιπροσώπους, όπως ανέφερε διπλωμάτης του ΝΑΤΟ, την Κυριακή.
Παγκόσμια συμμετοχή στις στρατιωτικές επεμβάσεις
Από χθες το bankingnews.gr μετέδιδε ότι το Κατάρ, η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία, η Ισπανία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Δανία, η Νορβηγία, ο Καναδάς και οι ΗΠΑ, είναι οι χώρες που θα μετάσχουν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις προσφέροντας τα πολεμικά αεροσκάφη τους και αεροπλανοφόρα. Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκεται η σύσταση ενός επιτελικού κέντρου της κεντρικής διοίκησης στη Λιβύη.
Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία αλλά και ΗΠΑ επιτέθηκαν χθες κατά των δυνάμεων του Gaddafi στη Λιβύη. Ο απολογισμός είναι τουλάχιστον 90 νεκροί και 150 τραυματίες από τους χθεσινούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς και τα πυραυλικά πλήγματα από δυνάμεις της Δύσης. Από αέρα και θάλασσα χτύπησαν στόχους κατά μήκος της παραλιακής ακτής της Λιβύης οι Δυτικές στρατιωτικές δυνάμεις, μετά την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για στρατιωτική επέμβαση στην περιοχή. Σε μία επίδειξη δύναμης της Δύσης, πιέζει τον Gaddafi να προβεί σε παύση πυρός και να τερματίσει τις επιθέσεις κατά των πολιτών.
«Δεν θα ανεχτούμε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» είπε χαρακτηριστικά στην χθεσινή ανακοίνωσή του ο Nicolas Sarkozy, παρά τις απειλές του Καντάφι ότι δεν έχουν καμία αρμοδιότητα και θα «το μετανιώσουν» αν επέμβουν. Ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, επίσης, δήλωσε πως οι επιθέσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες μέχρι «να συμμορφωθεί το λιβυκό καθεστώς».
H κυβέρνηση της Λιβύης εξετάζει τώρα το ενδεχόμενο να θεωρήσει «άκυρο» το ψήφισμα 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ , με το οποίο επιβάλλεται αποκλεισμός της εναέριας ζώνης από τις δυτικές δυνάμεις. Συγχρόνως ανακοίνωσε την διακοπή της συνεργασίας της χώρας με την Ευρώπη για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.
Καταγγελία για την παρέμβαση ξένων χωρών στα εσωτερικά τους από τα μέλη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου
Καταγγελία για την παρέμβαση του Ιράν και άλλων ξένων χωρών στα εσωτερικά τους απεύθυναν οι χώρες μέλη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου και ανακοίνωσαν ότι το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα πάρουν μέρος στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη για «την ασφάλεια και την προστασία».
«Καταγγέλλουμε οποιαδήποτε παρέμβαση στα εσωτερικά μας θέματα και ανάμεσα στις χώρες (που παρεμβαίνουν) είναι το Ιράν», δήλωσε ο ΓΓ του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου Αμπντουλραχμάν αλ Ατίγια, ενώ συμπλήρωσε ότι «συμμετέχουμε στο συνασπισμό για την ασφάλεια και την προστασία και σύμφωνα με την απόφαση του ΟΗΕ».
Διαξιφισμοί για την επέμβαση των Δυτικών στη Λιβύη
Η Κίνα εξέφρασε τη λύπη της για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των δυτικών δυνάμεων στη Λιβύη και θέλει να υπάρξει σταθεροποίηση της χώρας το συντομότερο δυνατόν. Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και η Ρωσία, οι αξιωματούχοι της οποίας διαφωνούν με την επέμβαση στην περιοχή και δεν συμμετείχαν στην Σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Έκκληση για άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών απηύθυνε και η Αφρικανική Ένωση, που αντιπροσωπεύεται από τη Μαυριτανία, το Μάλι, το Κονγκό, τη Νότια Αφρική και την Ουγκάντα. Μετά το πέρας συνάντησης που είχαν στην πρωτεύουσα της Μαυριτανίας, Νουαξότ, τα μέλη της επιτροπής, η οποία αποτελείται από αρχηγούς αφρικανικών κρατών, εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία ζητούν "τη συνεργασία των λιβυκών αρχών για να διευκολυνθεί η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στο λιβυκό λαό".
Αξιοσημείωτο είναι επίσης πως η Τεχεράνη προειδοποιεί τους Λίβυους πολίτες να μην εμπιστεύονται τις δυτικές δυνάμεις που επιτίθενται κατά του Καντάφ, υποστηρίζοντας ότι ο στόχος τους είναι να αποκτήσουν έναν νεο-αποικιακό έλεγχο της πλούσιας σε κοιτάσματα πετρελαίου χώρας τους.
Το παρελθόν τους και οι πράξεις των κυρίαρχων χωρών στο να καταλαμβάνουν καταπιεσμένες χώρες σημαίνει ότι οι προθέσεις τους με τέτοιες κινήσεις τίθενται πάντα υπό αμφισβήτηση", δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Ραμίν Μεχμανπαράστ.
(πρώτη ενημέρωση 08:13πμ)
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών