Τελευταία Νέα
Διεθνή

WSJ: Ετοιμαστείτε για τη διχοτόμηση της Ευρώπης - Επιστροφή στα εθνικά νομίσματα;

WSJ: Ετοιμαστείτε για τη διχοτόμηση της Ευρώπης - Επιστροφή στα εθνικά νομίσματα;
«Διαιρούμε το 27 με το 2 και καταλήγουμε στο 17, με υπόλοιπο 10». Όσο και αν φαίνεται παράδοξη αυτή η διαίρεση, αποτελεί τα νέα «ευρωμαθηματικά», σύμφωνα με δηλώσεις στην Wall Street Journal του Irwin Stelzer, επικεφαλής της μελέτης οικονομικής πολιτικής στο Hudson Institute στην Washington.
Αργά η γρήγορα η κρίση θα τελειώσει, η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και πιθανώς η Ισπανία θα ξεπεράσουν τα θέματά τους και η αριστοκρατία της ΕΕ θα βρίσκει άλλους λόγους για να συναντηθεί. Αλλά η Ευρώπη δεν θα είναι πια η ίδια…
Ο Stelzer υπογραμμίζει ότι «αρχικά η ΕΕ των 27 καρτών θα χωριστεί σε δύο ομάδες των 17 και των 10». «Σε δεύτερο επίπεδο οι οικονομίες των 17 (ισχυροτέρων) θα βασίζονται στο γαλλογερμανικό-πρότυπο, ενώ οι 10 απομένουσες θα αγωνίζονται σε μια ατέρμονη μάχη για να φτάσουν την ΕΕ της πρώτης ταχύτητας».
Οι κυρίαρχες 17 οικονομίες θα έχουν πρόσβαση στον ισολογισμό της Γερμανίας ως αντάλλαγμα για το ότι η Γερμανία ζητάει να λογοδοτήσουν για τα οικονομικά θέματά τους. Όχι μόνο οι προϋπολογισμοί τους, αλλά όλοι οι παράγοντες που επηρεάζουν τη διεθνή ανταγωνιστικότητά τους: οι μέθοδοι οργάνωσης των μισθολογικών διαπραγματεύσεων, η γενναιοδωρία του κράτους πρόνοιας, συμπεριλαμβανομένων των προθεσμιών και των όρων συνταξιοδότησης, οι κανονισμοί σχετικά με την πρόσβαση σε διάφορα επαγγέλματα και, πάνω απ 'όλα, οι φορολογικοί συντελεστές.
«Όσον αφορά στα 10 κράτη «δεύτερης ταχύτητας», αυτά θα διατηρήσουν το εθνικό τους νόμισμα και θα ελέγχουν τα δικά του επιτόκια. Επιπλέον δεν θα συμμετέχουν στα σχέδια των 17. Οι τράπεζές του θα μειώνουν τα επιτόκια για να ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες και θα ακολουθούν πιο φιλελεύθερο οικονομικό μοντέλο, εν αντιθέσει με τον κρατικό (ή γερμανικό;) προστατευτισμό που θα επικρατεί στις 17».
Εν τω μεταξύ, η Γαλλία θα έχει να προτείνει μια λύση για τις υπο-εκπροσωπούμενες, μη ευρώ χώρες: να απαλλαγείτε από τα εθνικά νομίσματα σας και να υιοθετήσετε το ευρώ, ενώ παράλληλα θα έχετε λόγο στους κανόνες που συνέταξε η εφαρμογή του νέου πανευρωπαϊκού συστήματος οικονομικής διαχείρισης. Αυτό έχει μικρή απήχηση για πολλά αδύναμα μέλη.
Οι οικονομικοί λόγοι της Βρετανίας για να αρνηθεί να συμμετάσχει, παραδίδοντας το νόμισμα της, βασίζονται στις διαφορές της από τις χώρες της ευρωζώνης. Συγκεκριμένα, η Βρετανία έχει πιο ευαίσθητη στα επιτόκια οικονομία, μεγαλύτερη εξάρτηση από τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και ανάγκη για ένα νόμισμα που προσαρμόζει την μεταβαλλόμενες οικονομικές συνθήκες. Αυτά παραμένουν ως ισχυρό αποτρεπτικό παράγοντα για την ένταξη στην Ευρωζώνη, όπως όταν αναπτύχθηκαν για πρώτη φορά από τον τότε Υπουργό Οικονομικών Gordon Brown και τη σημερινή καγκελάριο, Ed Balls.
«Τέλος, η Σουηδία θα έχει την πιο γρήγορη ανάπτυξη στην ΕΕ, οι Δανοί θα αρνούνται την ομοιότητα τους με τους Ιρλανδούς και Ελλάδα-Ιρλανδία θα αναρωτιούνται για τα επόμενα βήματά τους», προσθέτει ο Stelzer.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης