Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στα πρόθυρα πολιτικής κρίσης η Πορτογαλία- Θα προσφύγει στο μηχανισμό έως τον Ιούνιο;

Στα πρόθυρα πολιτικής κρίσης η Πορτογαλία- Θα προσφύγει στο μηχανισμό έως τον Ιούνιο;
(upd2) Σήμερα παρουσιάζονται στο κοινοβούλιο της Πορτογαλίας τα νέα μέτρα λιτότητας που θέλει να επιβάλλει η κυβέρνηση των Σοσιαλιστών στα δημοσιονομικά της χώρας. Τα μέτρα αυτά οξύνουν την αντιπαράθεση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για πως θα μπορέσει η χώρα να αποφύγει την χρεοκοπία. Τα μέτρα λιτότητας δεν θα οδηγήσουν την Πορτογαλία στο μηχανισμό διάσωσης, όπως έγινε με την περίπτωση της Ελλάδας και της Ιρλανδίας, επεσήμανε ο πρωθυπουργός της χώρας Ζοσέ Σόκρατες, ο οποίος απείλησε ότι θα παραιτηθεί από το αξίωμά του αν καταψηφιστούν στη Βουλή τα μέτρα.
Το κόμμα της αντιπολίτευσης ανακοίνωσε ότι δεν θα στηρίξει τα νέα μέτρα, τη στιγμή που η κυβέρνηση μειοψηφίας χρειάζεται την υποστήριξη και τους ψήφους των Σοσιαλδημοκρατών. Οι Σοσιαλδημοκράτες είχαν στηρίξει τα δύο προηγούμενα πακέτα λιτότητας της κυβέρνησης μειοψηφίας, ωστόσο, ο κ. Κοέλιο, μετά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας έκανε λόγο για ανεπαρκή και βεβιασμένη πολιτική. Παράλληλα επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση μειοψηφίας που δεν συμβουλεύθηκε την αντιπολίτευση προτού ανακοινώσει το νέο πακέτο λιτότητας.
Η απάντηση ήρθε από τον υπουργό Επικρατείας της Πορτογαλίας, Πέδρο Σίλβα Περέ, που δήλωσε «αν αυτή είναι η απόφασή τους, τότε είναι εκείνοι που επιδιώκουν να δημιουργήσουν πολιτική κρίση», σημειώνοντας πως έτσι θα είναι αναπόφευκτη η πολιτική κρίση.

Προσφυγή της χώρας στον μηχανισμό έως τον Ιούνιο;


Την ίδια ώρα, ανώνυμη πηγή δηλώνει στα διεθνή μέσα ενημέρωσης ότι η Πορτογαλία δεν θα μπορέσει να αποφύγει τη μοίρα Ελλάδας - Ιρλανδίας και θα έχει προσφύγει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης έως τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους.
"Δύσκολα μπορεί να αντιστραφεί το κλίμα που επικρατεί στις αγορές για την Πορτογαλία. Οι περισσότεροι στην Ευρωζώνη είναι πεπεισμένοι ότι η χώρα θα ζητήσει οικονομική βοήθεια", δηλώνει ο αξιωματούχος.

(Πρώτη ενημέρωση 10:03)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης